Καινούριοι μαθητές θα διαβούν τις πύλες των σχολείων του Πολύγυρου Χαλκιδικής. Πρόσφυγες που ζουν στον Πολύγυρο ως «ασυνόδευτοι» (κυρίως ορφανά) θα μοιραστούν σε Γυμνάσιο, Γενικό Λύκειο και ΕΠΑΛ. Τα σχολεία του Πολυγύρου θα δεχτούν τα προσφυγόπουλα δημιουργώντας για τα παιδιά αυτά τις προϋποθέσεις μιας νέας ζωής.
Είναι δεδομένο πως η ένταξη των προσφυγόπουλων σε εκατοντάδες σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας δεν είναι μια καινούρια κατάσταση. Είναι επίσης δεδομένο πως η φοίτηση των προσφυγόπουλων στα σχολεία είναι ο πιο ασφαλής τρόπος να ενταχθούν στο νέο κοινωνικό περιβάλλον τους. Είναι ο δρόμος όχι μόνο για να αποκτήσουν γνώσεις αλλά και για να επανακτήσουν την αυτονόητη για τα περισσότερα συνομήλικά τους παιδιά κανονικότητα. Στην πορεία ένταξης των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση τα τελευταία δυόμισι χρόνια σε όλη τη χώρα, υπήρχαν πολλά σχολεία, τα περισσότερα σχολεία, που δεν έκαναν απλά και μόνο το χρέος τους αλλά προσέφεραν θετικά παραδείγματα κοινωνικής προσφοράς. Σχολεία που δεν έγραψαν απλώς τυπικά τους νέους μαθητές. Σχολεία που δεν τους άφησαν να αντιμετωπίσουν μόνοι το νέο τους περιβάλλον. Σχολεία που αξιοποίησαν στο έπακρο το θεσμικό πλαίσιο αλλά και την επινοητικότητά τους στη δημιουργία τωνκαλύτερων δυνατών συνθηκών για την ένταξη των παιδιών. Σχολεία που αγκάλιασαν με θέρμη τα προσφυγόπουλα και τα έκαναν στην πράξη και όχι κατ’ όνομα ισότιμα μέλη της σχολικής κοινότητας. Αυτά τα σχολεία δεν έγιναν ποτέ είδηση γιατί δεν αποτελεί είδηση ένα σχολείο που συνειδητοποιεί και τιμά τον ρόλο του.
Ξέρω πως και τα σχολεία της Χαλκιδικής είναι από αυτά τα σχολεία. Είναι από τα σχολεία που γνωρίζουν πόσο καθοριστικός είναι ο ρόλος τους για την ουσιαστική άσκησή του αδιαπραγμάτευτου δικαιώματος των παιδιών στην εκπαίδευση και θα βρίσκονται κάθε στιγμή στο πλευρό των νέων μαθητών τους. Και είμαι βέβαιη πως όλη η εκπαιδευτική κοινότητα της Χαλκιδικής, εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς, θα είναι πρόθυμη, για να ενημερώσει, να απαντήσει σε κάθε είδους επιφυλάξεις, να διασφαλίσει την πρόσβαση των παιδιών αυτών στην εκπαίδευση και συνάμα την προστασία ενός από τα πιο σημαντικά προπύργια της δημοκρατίας, του δικαιώματος όλων των παιδιών στην εκπαίδευση. Ήδη υπήρξαν θετικές πρωτοβουλίες ιερωμένων που με το κήρυγμα τους καλωσόρισαν τα προσφυγόπουλα και εκπαιδευτικών που δημιούργησαν το πλαίσιο της πρώτης γνωριμίας. Η Χαλκιδική ήταν και είναι ένας τόπος φιλόξενος όχι μόνο για εκατομμύρια τουρίστες αλλά και για τους ελάχιστους πρόσφυγες μαθητές!
Ρία Φελεκίδου, εκπαιδευτικός και νομικός. Διετέλεσε μέλος της Ομάδας Συντονισμού, Διαχείρισης και Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης των Προσφύγων του ΥΠΠΕΘ.
Πηγή: TVXS
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου