Όταν ήμουν στο σχολείο, πριν μερικές δεκαετίες, ήταν σίγουρο πως θα σε έλεγαν λεσβία αν τύχαινε να κλωτσήσεις μπάλα που έρχεται κατα πάνω σου στο γήπεδο. Βέβαια ήταν προφανές πως η μπάλα δεν ερχόταν τυχαία κατα πάνω σου αλλά στόχευε το κεφάλι σου, σε μια προσπάθεια να γελάσουν όλοι – μαζί με εμάς τα κορίτσια που έπρεπε αυτό να το πάρουμε ως αστείο ή ακόμη χειρότερα ως φιλοφρόνηση.
Λοιπόν, πλέον είμαστε στο 2018, το οποίο θα μπορούσε να είναι ένα ατελείωτο gif μιας μπάλας ποδοσφαίρου που χτυπάει το εξοργισμένο εφηβικό σου κεφάλι( το οποίο στη δική μου περίπτωση αποδείχθηκε αμφιφυλόφιλο) και που ένα 13χρονο κορίτσι ονομάζεται λεσβία…επειδή παίζει ποδόσφαιρο. Ορισμένα πράγματα, όπως η φύση και το περιεχόμενο των ομοφοβικών αποδοκιμασιών, δεν αλλάζουν.
Η Ντάρσι από το Μonmouthsire της Ουαλίας, έχει λάβει ενημέρωση από τους καθηγητές πως δεν μπορεί να παίξει ποδόσφαιρο στο σχολείο και πως αυτό το άθλημα δεν συνιστάται για εκείνη. Οι συνομήλικοι της την έχουν επικρίνει πολύ λέγοντας ότι «είναι άντρας ή λεσβία». Οι γονείς των άλλων παιδιών δεν φαίνεται να έχουν καλύτερη αντίδραση, φωνάζοντας δυνατά «μην αφήσεις μια κοπέλα να σου κάνει τακλιν» κατά τη διάρκεια αγώνων. Τα στερεότυπα των φύλων δεν θα μπορούσαν να είναι πιο εμφανή και τετριμμένα.
Αυτό που αρχίζει στην παιδική χαρά, καταλήγει σε κανόνα σε έναν κόσμο όπου μόνο το 7% των γυναικών συμμετέχει στα συνολικά αθλητικά γεγονότα του Ηνωμένου Βασιλείου. Μπορεί να υπάρχει το γκολφ, ως ερασιτεχνικό άθλημα, για χαλάρωση και κοινωνικοποίηση, ωστόσο είναι και αυτό ανδροκρατούμενο με ελάχιστες γυναικείες συμμετοχές. Αυτό που θέλουμε να θίξουμε είναι η ανισότητα στην υγεία και την άθληση. Υπάρχει το ερώτημα, «τι κάνουν οι γυναίκες όταν οι άνδρες παίζουν ποδόσφαιρο με τους φίλους τους το Σαββατοκύριακο;». Να μαντέψουμε. Παιδική φροντίδα και οικιακή εργασία.
Οποιοσδήποτε που έχει μεγαλώσει παιδιά, που έχει περάσει έξω από το πάρκο της γειτονιάς ή από γήπεδο κάποια Κυριακή θα έχει σίγουρα μετρήσει τον τεράστιο αριθμό των αγοριών που παίζουν ποδόσφαιρο και τoν επίσης τεράστιο αριθμό μπαμπάδων που φωνάζουν με ενθουσιασμό. Θα έχει σίγουρα αντιληφθεί τον διαχωρισμό αγοριών και κοριτσιών στις αθλητικές δραστηριότητες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με την εμφανή έλλειψη των κοριτσιών σε αυτές.
Ο σεβασμός στη συμβατικότητα κυριαρχούσε πάντα στη σχολική ζωή, απολιθωμένος για τόσους πολλούς από μας, αλλά τα στερεότυπα και ο διαχωρισμός των φύλων στον αθλητισμό εξακολουθούν να είναι εντελώς απαράδεκτα. Όπως για παράδειγμα όταν η Εθνική Ομοσπονδία Κολύμβησης στην Αγγλία, ανήρτησε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της όπου όριζε ποια είναι τα κατάλληλα κοστούμια για γυναίκες κολυμβήτριες, ανάλογα με το σωματότυπο τους. Η κατηγοριοποίηση των σωμάτων ήταν: «σχήμα αχλαδιού», «με μεγάλο ή μικρό στήθος», «με πλαδαρό στομάχι» ή «με σώμα αγοριού». Η ιστοσελίδα καταργήθηκε αργότερα. Αυτά συνεχίζουν να συμβαίνουν τo 2018. Στα σχολεία και τους αθλητικούς συλλόγους σε όλη τη χώρα. Είναι σαν το #thisgirlcan να μη συνέβη ποτέ.
Πηγή: The Guardian via Α,μπα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου