Τα ωμέγα 3 καλά πολυακόρεστα λιπαρά είναι γνωστά για τα πολλαπλά οφέλη τους στον οργανισμό. Ανάμεσα σε αυτά θα βρείτε την υγεία των ματιών, του εγκεφάλου και του δέρματος. Εξίσου γνωστά είναι όμως τα ωμέγα 3 λιπαρά και για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, και την διαχείριση των αλλεργικών αντιδράσεων που σχετίζονται με την ανοσογλοβουλίνη Ε. H τελευταία αποτελεί ένα τύπο αντισώματος που υποδηλώνει την ύπαρξη κάποιας αλλεργικής αντίδρασης όπως είναι το άσθμα.
Τα ωμέγα 3 προλαμβάνουν το άσθμα;
Οι επιστήμονες γνώριζαν πολύ καλά πως στη θεωρία τα ωμέγα 3 επηρεάζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Για το λόγο αυτό, θέλησαν να αποδείξουν και στην πράξη πως η λήψη καλών λιπαρών κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μειώνουν το κίνδυνο εμφάνισης άσθματος στα παιδιά. Παρ’ ότι η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε αρχικά στάδια, τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Σε κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Δανία, οι μητέρες που έλαβαν 2.400 μιλιγραμμάρια ωμέγα 3 λιπαρών τις τελευταίες εβδομάδες της κύησης, «προστάτευσαν» τα παιδιά τους από την εμφάνιση άσθματος. Η μελέτη παρακολούθησε τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 3 ετών.
Ποια ποσότητα ωμέγα 3 προστατεύει από το άσθμα;
Η κατανάλωση ωμέγα 3 λιπαρών αποτελεί μία οικονομική και ασφαλή μέθοδο για την διαφύλαξη της υγείας ενός παιδιού. Οι θετικές επιπτώσεις τους εκτείνονται πέρα από το ανοσοποιητικό, είναι όμως εξαιρετικά δύσκολο να καταναλώσει μία μητέρα 2.400 μιλιγραμμάρια σε ημερήσια βάση. Μία μερίδα, δηλαδή 80 γραμμάρια, σολομού περιέχουν μόλις 1.800 μιλιγραμμάρια καλών πολυακόρεστων λιπαρών, ενώ μισό φλιτζάνι καρύδια σας δίνει μόλις 850 μιλιγραμμάριά. Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να τονισθεί πως οι ειδικοί προτείνουν τη μειωμένη κατανάλωση «μεγάλων» ψαριών. Σε αυτά ανήκει και ο σολομός, στον οποίος συσσώρευονται τοξικά στοιχεία, όπως ο υδράργυρος. Προτιμήστε μικρότερα λιπαρά ψάρια όπως ο γαύρος και οι σαρδέλες.
Συνοπτικά, ακόμη και εάν τα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά, θα ήταν πολύ νωρίς για να προταθεί η γενικευμένη συμπλήρωση της διατροφής μίας εγκύου με καλά λιπαρά. Τα ψάρια, οι ξηροί καρποί, η σόγια, το σπανάκι και οι άλλες πηγές των ωμέγα 3 αποτελούν απαραίτητο στοιχείο στο καθημερινό διαιτολόγιο της εγκύου και της θηλάζουσας μητέρας.
Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN
Πηγή: healthview
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου