Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

4 τρόποι με τους οποίους οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές (3D) βοηθούν τα άτομα με προβλήματα όρασης να «δουν» τον κόσμο.

Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές βοηθούν τα τυφλά και αμβλύωπα άτομα να «δουν» τον κόσμο με νέους και καινοτόμους τρόπους. 

Από τα απλά αντικείμενα όπως τα τρισδιάστατα παζλ με γραφή Braille και τους χαρακτήρες από παιδικά βιβλία μέχρι και τους πίνακες τέχνης, τους χάρτες, ακόμα και τις προσωπικές αναμνήσεις, η τεχνολογία κάνει πολύ σημαντική πρόοδο στον τρόπο με τον οποίο τα άτομα με προβλήματα όρασης αντιλαμβάνονται το περιβάλλον. 


Μια επιλεγμένη πλατφόρμα για τρισδιάστατες εκτυπώσεις, το MyMiniFactory έχει διάφορα αντικείμενα στην ιστοσελίδα της που μπορεί να κατεβάσει κανείς δωρεάν προκειμένου να βοηθήσει τα παιδιά με προβλήματα όρασης. Συνεργάστηκαν με δύο μεγάλα γυμνάσια της πόλης των Ιωαννίνων στην Ελλάδα, των οποίων οι μαθητές κλήθηκαν να σχεδιάσουν αντικείμενα που θα μετέφεραν μηνύματα γραμμένα σε Braille. Στη συνέχεια τα αντικείμενα αυτά μοιράστηκαν σε τυφλά παιδιά προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ο τρισδιάστατος εκτυπωτής ως ένας τρόπος για να δημιουργηθεί ένα μέσο συνεργασίας μεταξύ τυφλών και βλεπόντων μαθητών. 

Α) Εικονογράφηση βιβλίων:

Η σχεδιάστρια Eva Sbaraini μετέτρεψε χαρακτήρες από το γαλλικό βιβλίο Le Petit Prince (1943) σε τρισδιάστατα εκτυπώσιμα μοντέλα για τυφλά παιδιά. 

«Η αρχική ιδέα πίσω από την μετατροπή δυσδιάστατων εικόνων σε τρισδιάστατα μοντέλα αποσκοπούσε στη δημιουργία πηγών / πόρων που θα βελτιώνουν την εμπειρία της λογοτεχνίας για τα τυφλά και αμβλύωπα/ μερικώς βλέποντα άτομα μέσω της μετατροπής εικόνων και σχεδίων (γραφικών) γνωστών χαρακτήρων σε απτικά αντικείμενα και ανάγλυφα» λέει η Eva. 

Β) Έργα τέχνης που μπορεί κανείς να αγγίξει. 

Μπορείτε να φανταστείτε πώς θα ήταν αν γεννιόσασταν τυφλοί ή αν χάνατε σε μεγαλύτερη ηλικία την όρασή σας εξαιτίας κάποιας ασθένειας; Όταν κάποιος προσπαθεί να σας εξηγήσει πώς είναι και με τι μοιάζει ένα αντικείμενο, δεν είναι το ίδιο σαν να το βλέπετε οι ίδιοι. 

Συνέχεια ανακαλύπτονται τρόποι για να μπορούν οι τυφλοί άνθρωποι να «βλέπουν». Ο John Olson, πρώην φωτογράφος του περιοδικού LIFE, είναι συνιδρυτής μια εταιρείας που ονομάζεται 3D PhotoWorks, όπου δημιουργούνται εκτυπωμένες αναπαραστάσεις έργων τέχνης. 
Πηγή
«Πρόκειται για μια διαδικασία 3 βημάτων, κατά την οποία στο πρώτο στάδιο παίρνουμε μια δυσδιάστατη εικόνα και την μετατρέπουμε σε τρισδιάστατα δεδομένα. Μόλις ολοκληρώνεται η μετατροπή των δεδομένων, τα στέλνουμε σε ένα μηχάνημα που τα «σμιλεύει», αποδίδοντάς το μήκος, το πλάτος, το βάθος και την υφή της εικόνας. Από την στιμή που γίνεται γλυπτό περνάει από την διαδικασία εκτύπωσης. Έτσι, το τελικό αποτέλεσμα είναι μια τρισδιάστατη εκτύπωση που έχει μήκος, πλάτος, βάθος και υφή» εξηγεί ο Olson. 

Γ) Πλοήγηση 

Μέλη του Hasso Plattner Institut (HPI) έχουν αναπτύξει ένα σύστημα απεικόνισης για τυφλούς χρησιμοποιώντας ένα τρισδιάστατο εκτυπωτή με κεφαλή που ονομάζεται Linespace. Πρόκειται για ένα διαδραστικό σύστημα «οπτικοποίησης» για τυφλά άτομα, όπου οι χάρτες δημιουργούνται με την χρήση υπολογιστή που ελέγχεται μέσω της φωνής. 

«Χρησιμοποιούμε το Linespace προκειμένου να δώσουμε στους τυφλούς χρήστες πρόσβαση σε λογιστικά πακέτα που μέχρι τώρα μόνο οι βλέποντες έχουν πρόσβαση, δηλαδή σε λογισμικά που επιτρέπουν την κατανόηση σύνθετων δεδομένων. Μέχρι τώρα, έχουμε δημιουργήσει ένα απλό homefinder πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα λογιστικών φύλλων που μπορεί να διαβάσει και να γράψει σε Microsoft Excel, δύο απλά παιχνίδια και ένα απλό περιβάλλον προγραμματισμού” εξηγούν οι δημιουργοί του συστήματος. 


Δ) Ξαναζώντας στιγμές

Όπως είδαμε, τα τυφλά άτομα μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση στα αγαπημένα τους βιβλία, σε έργα τέχνη και σε λογισμικό. Τι γίνεται όμως με τις αναμνήσεις τους;

Οι “Αναμνήσεις που αγγίζονται” (Touchable Memories) είναι ένα κοινωνικό έργο όπου εκτυπώνονται τρισδιάστατα οι φωτογραφίες προκειμένου τα τυφλά άτομα να μπορούν να αγγίζουν, να αισθάνονται και να ξαναζούν τις αγαπημένες τους στιγμές. Σκεφτείτε το σαν φωτογραφίες σε Braille. Δημιουργήθηκε από το ισπανικό πρακτορείο LOLA, με σκοπό να δείξει ότι η τεχνολογία και η τρισδιάστατη εκτύπωση μπορεί να επηρεάσει τη ζωή των ανθρώπων. 

Ακόμα και αν το άτομο έχει τυφλωθεί σε μεγάλη ηλικία, οι αναμνήσεις του από φωτογραφίες “ξεθωριάζουν” σιγά- σιγά και του απομένουν μόνο θολές, μακρινές αναμνήσεις των σημαντικών στιγμών της ζωής του. Το έργο αυτό καθιστά τις αναμνήσεις απτές σε τέτοια μορφή που τα τυφλά άτομα να έχουν πρόσβαση όπως και οι βλέποντες.


Ιωάννα Αγγελου
Ειδική Παιδαγωγός - Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου