Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016

10 τρόποι για να συμπεριλάβετε το παιδί σας (με τυφλοκώφωση) στη χαρά των Χριστουγέννων.

Απόδοση του κειμένου 10 Ways to Include your Child in the Christmas Fun! Οι φωτογραφίες που  το συνοδεύουν προέρχονται από την ίδια πηγή, τον ιστότοπο Paths to Literacy

Είμαι μητέρα δύο γλυκών αγοριών. Ο μεγάλος μου, ο Liam , είναι 6 χρονών. Είναι τυφλοκωφός. Ο μικρός μου, ο Finn, είναι 3 ετών. Έχει τυπική όραση και ακοή. Κάθε χρόνο πραγματικά ανυπομονώ να έρθουν τα Χριστούγεννα. Μου αρέσει πολύ να βρίσκω δημιουργικούς τρόπους ώστε να είναι οι γιορτές κάτι το ιδιαίτερο και για τα δύο μου αγόρια. Ελπίζω να σας αρέσουν οι 10 τρόπο που έχω βρει για να είναι τα Χριστούγεννα διασκεδαστικά και προσβάσιμα!

1) Ετικέτες δώρων και χαρτί περιτυλίγματος αφής: Δημιουργήστε εγκαίρως ετικέτες δώρων σε Braille και διακοσμήστε τις με ευχάριστα/ διασκεδαστικά χριστουγεννιάτικα αυτοκόλλητα που γίνονται αισθητά και διά της αφής. Ταχυδρομήστε τα στα μέλη της οικογένειάς σας πριν τα Χριστούγεννα. Το παιδί μπορεί να σας βοηθήσει στη δημιουργία τους. Αυτό το χρόνο εμείς θα προσθέσουμε ετικέτες δώρων σε Braille σε όλα τα δώρα της οικογένειας, έτσι ώστε ο Liam να μπορεί να βοηθήσει στο μοίρασμά τους. Ένας άλλος όμορφος τρόπος για να συμμετέχει το παιδί στη μαγεία των Χριστουγέννων είναι να χρησιμοποιήσετε ιδιαίτερο χαρτί περιτυλίγματος που θα γίνεται αισθητό και δια της αφής (πχ μπορείτε να κολλήσετε αστεία αυτοκόλλητα, σχέδια με τρισδιάστατα χρώματα, κορδέλες κτλ). Τυλίξτε τα δώρα μαζί με τα παιδιά. 
2) Κάλτσες με κέντημα: Πραγματικά ήθελα όλοι μας στην οικογένεια να έχουμε κάλτσες με τα ονόματά μας τυπωμένα και σε Braille. Γνωρίζουμε ένα υπέροχο ζευγάρι που παραγγέλνουν κάθε χρόνο ζευγάρια κάλτσες για εμάς και χρησιμοποιούν τη μηχανή τους για να «κεντήσουν» τα ονόματά μας σε Braille. Και τα δύο αγόρια μας λατρεύουν τις κάλτσες τους και διαβάζουν συνέχεια το όνομά τους χαρούμενα. Αν δεν γνωρίζετε κάποιον με τέτοια μηχανή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τρισδιάστατα χρώματα ή κουμπιά για να σχηματίσετε τα σύμβολα Braille. 

3) Στολίστε το χριστουγεννιάτικο δέντρο μαζί. Φτιάξτε το δικό σας βιβλίο για αυτή την εμπειρία: Και αυτό το χρόνο τα αγόρια πήραν τα συνηθισμένα δεντράκια τους που μπορούν να τα στολίσουν μόνα τους. Είναι ελεύθερα να αγγίζουν και να αλλάζουν διακόσμηση στα δεντράκια τους όσο συχνά θέλουν. Επίσης έχουμε ένα «μεγάλο» δέντρο όπου τα παιδιά βοηθούν στο στόλισμα. Είναι οικογενειακή μας παράδοση να διαβάζουμε το βιβλίο μας τα Χριστούγεννα αμέσως μετά το στόλισμα του δέντρου. Προσθέτουμε στο βιβλίο στολίδια/ διακοσμητικά που χρησιμοποιήσαμε στο στόλισμα του δέντρου, ένα για κάθε βήμα της διαδικασίας. Χρησιμοποιούμε το ίδιο βιβλίο κάθε χρόνο, ωστόσο, διαφορετικά αντικείμενα στις «τσέπες» του βιβλίου του Liam. Και τα δύο αγόρια μας διαβάζουν και ξαναδιαβάζουν το «Βιβλίο του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου» με μεγάλη χαρά. 

4) Βιβλία με θέμα τα Χριστούγεννα: Δώστε στο παιδί σας χριστουγεννιάτικα βιβλία που μπορεί κανείς να αγγίξει τις εικόνες τους. Μπορείτε να φτιάξετε τα δικά σας βιβλία ή να φτιάξετε «κουτιά ιστοριών» για βιβλία που έχετε ήδη στο σπίτι. Πέρσι κάναμε ένα «Πάρτι για τη δημιουργία χριστουγεννιάτικων βιβλίων» έτσι ώστε ο Liam να έχει όλη τη συλλογή από διασκεδαστικά προσβάσιμα χριστουγεννιάτικα βιβλία. Και τα δύο μας αγόρια αγαπούν πολύ αυτά τα βιβλία. 

Πηγή
5) Αγοράζοντας δώρα για ανθρώπους: πραγματική εμπειρία (λίστα, αγορά δώρων και τύλιγμά τους). Φτιάξτε μαζί με τα παιδιά σας μια λίστα με όλους τους ανθρώπους που θέλετε να τους κάνετε δώρο (μπορείτε να την κάνετε σύντομη ή να τους συμπεριλάβετε όλους, ανάλογα με το επίπεδό του και το ενδιαφέρον που δείχνει το κάθε παιδί). Κάντε ένα brainstorming για το τι θα μπορούσατε να τους πάρετε και φτιάξτε μια λίστα. Πηγαίνετε μαζί στα μαγαζιά και αγοράστε τα αντικείμενα της λίστας. Μετά, στο σπίτι, τυλίξτε τα μαζί. Σκεφτείτε πόσο μπορείτε να διασκεδάσετε και πόσα πράγματα μπορείτε να μάθετε με μια τέτοια δραστηριότητα! Επίσης, φέτος θα αφήσουμε τον Liam να καθίσει δίπλα στα άτομα που θα τους προσφέρει δώρο έτσι ώστε να βιώσει τη διαδικασία (τι νιώθουν και τι κάνουν οι αποδέκτες δώρων) και να συμμετέχει στη διασκέδαση. 

6) Φτιάξτε με το παιδί διακοσμητικά για τους χώρους του σπιτιού και τοποθετήστε τα σε σημεία που να μπορεί να τα αγγίζει για να τα απολαμβάνει και εκείνο! 

7) Παγωμένη διασκέδαση με τα χέρια (παρασκευή γλυκών): Κάθε χρόνο κάνουμε μια χριστουγεννιάτικη «χειροτεχνία που τρώγεται». Μια χρονιά κάναμε graham κρακεράκια και παγωμένα gingerbread σπιτάκια. Μια άλλη χρονιά κάναμε παγωμένα χριστουγεννιάτικα δέντρα και τα διακοσμήσαμε με διαφορετικά ζαχαρωτά και δημητριακά. Αυτό το χρόνο σκεφτόμαστε να κάνουμε παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα μπισκότα. 

8) Χριστουγεννιάτικο κουτί αισθήσεων ή χριστουγεννιάτικο κουτί συζήτησης: Έχουμε ένα «Χριστουγεννιάτικο κουτί» που ο Liam τρελαίνεται να εξερευνά. Έχει μέσα όλα τα διασκεδαστικά χριστουγεννιάτικα αντικείμενα που μπορεί να αγγίξει. Του αρέσει πολύ να βγάζει από μέσα το περιεχόμενό του και να με ρωτάει τι ακριβώς είναι και τι κάνει κάθε αντικείμενο. Μια διασκεδαστική ευκαιρία να μάθει τα πάντα για αυτή την εποχή. Στο «κουτί των Χριστουγέννων» μπορείτε να βάλετε: κουδουνάκια, καμπανάκια, γιρλάντες, αστέρια, μπάλες, μπαστουνάκια ζαχαρωτά, κλωναράκια κανέλας, κλαδάκια από έλατο. 

9) Εξερευνήστε το τμήμα με τα χριστουγεννιάτικα αντικείμενα σε ένα τοπικό κατάστημα: Αυτή την εποχή του χρόνου τα καταστήματα είναι πολύ όμορφα διακοσμημένα για τα Χριστούγεννα. Ο Liam λατρεύει να πηγαίνει στα μαγαζιά και να βιώνει την ομορφιά των Χριστουγέννων. Πηγαίνει στις χριστουγεννιάτικες κάλτσες και τις πιάνει (μικρές, μεγάλες, απαλές, με πούλιες). Συνήθως τα καταστήματα έχουν ένα στολισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Μαζί με τον Liam εξερευνούμε τα λαμπάκια και τα στολίδια του. 

10) Ημερολόγιο Advent αφής: Υπάρχουν πολλά διαφορετικά advent ημερολόγια αφής που μπορείτε να τροποποιήσετε για να ταιριάζει στο παιδί σας. Σας παραθέτω μια φωτογραφία του ημερολογίου που έφτιαξα για τον Liam. Προσθέτετε ένα μικρό στολίδι κάθε μέρα του Δεκεμβρίου μέχρι να φτάσει η μέρα των Χριστουγέννων. Οι αριθμοί είναι τυπωμένοι σε Braille. Ο Liam και ο αδερφός του προσθέτουν εναλλάξ ένα στολίδι κάθε μέρα. Μπορείτε επίσης να πάρετε ένα ημερολόγιο με θηκούλες/ τσέπες και να προσθέσετε νούμερα σε Braille. Έτσι το παιδί μπορεί να βγάζει ή να βάζει ένα αντικείμενο/ στολίδι κάθε μέρα.
Πηγή

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου