Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό τον Βρετανικό Σύλλογο Ψυχιάτρων τον Αύγουστο του 2015, η υψηλή νοημοσύνη θα μπορούσε να έχει και διανοητικό κόστος για ορισμένους.
Διαταραχές της διάθεσης μπορεί να είναι το τίμημα που κάποιοι άνθρωποι πληρώνουν για την υψηλή νοημοσύνη (iQ), σύμφωνα με την έρευνα αυτή. Επίσης αναφέρεται ότι οι ψυχολόγοι της έρευνας έχουν διαπιστώσει ότι τα υψηλότερα επίπεδα iQστην παιδική ηλικία, συνδέονται με τα χαρακτηριστικά της διπολικής διαταραχής στην αρχή της ενηλικίωσης. Η έρευνα αυτή σίγουρα είναι αφορμή για συζήτηση για τη σχέση μεταξύ νοημοσύνης, της δημιουργικότητας και τα θέματα ψυχικής υγείας.
Για την έρευνα αυτή, 1.881 άτομα παρακολουθήθηκαν από την ηλικία των 8 έως ότου ήταν 22 ή 23 χρονών. Το iQ τους μετρήθηκε μαζί με τα τυχόν χαρακτηριστικά των διαταραχών της διάθεσης. Τα αποτελέσματα έδειξαν τα άτομα που είχαν 10 μονάδες iQ περισσότερες από το Μ.Ο στην ηλικία των 8, συνδέθηκε με δέκα τοις εκατό πιθανότητες να εκφράσουν χαρακτηριστικά μανιακής προσωπικότητας όταν φτάσουν στην ηλικία των 20.
Ο καθηγητής Daniel Smith, ένας από τους συντάκτες της μελέτης ανέφερε ότι, «μια πιθανή σχέση μεταξύ διπολικής διαταραχής, της ευφυΐας και της δημιουργικότητα έχει συζητηθεί για πολλά χρόνια και πολλές μελέτες έχουν προτείνει ότι υπάρχει κάποιο κοινό σημείο. Σε αυτή τη μεγάλη έρευνα, διαπιστώσαμε ότι η καλύτερη επίδοση σε τεστ IQ στην ηλικία των οκτώ προβλέπει χαρακτηριστικά διπολικής διαταραχής στους νεαρούς ενήλικες.»
Σίγουρα δεν μπορούμε να πούμε το υψηλό IQ στην παιδική ηλικία είναι ένας παράγοντας κινδύνου για τη διπολική διαταραχή, αλλά μάλλον ότι είναι πιθανό να υπάρξει μια κοινή βιολογίας μεταξύ νοημοσύνης και τη διπολική διαταραχή, η οποία πρέπει να γίνει κατανοητή με μελλοντικές έρευνες.
Επίσης πολλοί άλλοι παράγοντες που μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο, όπως:
- To οικογενειακό ιστορικό ως προς την ψυχική νόσο,
- οι αντιξοότητες της παιδικής ηλικίας,
- στρεσογόνα γεγονότα
- Η χρήση ναρκωτικών - είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο ενός ατόμου για την ανάπτυξη της διπολικής διαταραχής.
Μια πιθανότητα είναι ότι οι σοβαρές διαταραχές της διάθεσης, όπως η διπολική διαταραχή είναι το αντίτιμο που τα ανθρώπινα όντα έπρεπε να πληρώσουν για περισσότερα προσαρμοστικά χαρακτηριστικά, όπως η νοημοσύνη, η δημιουργικότητα και η λεκτική ικανότητα.
Σίγουρα αυτή η έρευνα έχει πολλά περιθώρια εξέλιξης, αλλά μπορεί να ενημερώσει τις μελλοντικές γενετικές έρευνες περιβάλλον της νοημοσύνης, της δημιουργικότητας και της διπολικής διαταραχής, ώστε να βοηθήσει με τις προσπάθειες για τη βελτίωση προσέγγισης για την έγκαιρη ανίχνευση της διπολικής διαταραχής σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες.
Πηγή: Daniel J. Smith et al.,Childhood IQ and risk of bipolar disorder in adulthood: prospective birth cohort study, British Journal of Psychiatry Open Aug 2015, 1 (1) 74-80; DOI: 10.1192/bjpo.bp.115.000455
Επιμέλεια άρθρου: Αντώνιος Καλέντζης MBPsS / MISCP
Μέλος Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων Κλινικών Ψυχολόγων, Νευροψυχολόγων, Coaching Ψυχολόγων
Μέλος Διεθνούς Συλλόγου Coaching Ψυχολόγων
Εκπαιδευτής Προγραμμάτων Ψυχικής Υγείας Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Πηγή: psichologia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου