Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

«Μεγάλος Αδελφός» στο κινητό

Ο Λι Τσαν Τσουν μπορεί να βρίσκεται πολλά χιλιόμετρα μακριά από τον δωδεκάχρονο γιο του, αλλά ανά πάσα στιγμή γνωρίζει πότε ο μικρός παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια στο κινητό του τηλέφωνο. Με μια εφαρμογή μπορεί να δει την τηλεφωνική δραστηριότητα του παιδιού, να θέσει εκτός λειτουργίας όποια εφαρμογή επιθυμεί ή να θέσει εκτός λειτουργίας και το ίδιο το τηλέφωνο. Η εφαρμογή «Εξυπνος Σερίφης» χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας κυρίως για να παρεμποδίζει την πρόσβαση των ανηλίκων σε πορνογραφικές ιστοσελίδες. Η λειτουργία της, όμως, δεν περιορίζεται σε αυτό.

Ο «Εξυπνος Σερίφης» και άλλες 14 εφαρμογές επιτρέπουν στους γονείς να παρακολουθούν πόση ώρα ασχολούνται τα παιδιά τους με το κινητό, πόσες φορές χρησιμοποιούν κάποιες εφαρμογές και ποιες ιστοσελίδες επισκέπτονται. Κάποιες, μάλιστα, στέλνουν στους γονείς την τοποθεσία που βρίσκεται το παιδί όπως και μια ειδική προειδοποίηση όταν το παιδί κάνει αναζήτηση με τις λέξεις «αυτοκτονία», «εγκυμοσύνη», «σχολικός εκφοβισμός» ή δεχθεί μηνύματα που περιέχουν αυτές τις λέξεις.

Τέτοιου είδους εφαρμογές γνωρίζουν τεράστια επιτυχία στη Νότια Κορέα. Τον περασμένο μήνα η Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών της χώρας υποχρέωσε τις εταιρείες τηλεφωνίας αλλά και τους γονείς ανηλίκων να τοποθετούν τον «Εξυπνο Σερίφη» ή παρόμοιες εφαρμογές παρακολούθησης σε οποιοδήποτε κινητό τηλέφωνο πωλείται σε παιδιά μικρότερα των 18 ετών.

Ανησυχίες

Βέβαια, το σύστημα παρακολούθησης των ανηλίκων της Νότιας Κορέας δεν είναι τέλειο. Oι εφαρμογές παρακολούθησης, παραδείγματος χάριν, μπορούν να τοποθετηθούν μόνο σε τηλέφωνα Android. Πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν την ανησυχία τους για την παραβίαση της ιδιωτικότητας του βίου και την ελευθερία του λόγου, ενώ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς που θα είναι εξοικειωμένη με τη διαρκή, ασφυκτική παρακολούθηση.

Η αλήθεια είναι ότι η κινητή τηλεφωνία είναι εξαιρετικά διαδεδομένη στη νέα γενιάς της Νότιας Κορέας. Οι οκτώ στους δέκα Νοτιοκορεάτες, που είναι μικρότεροι των δεκαοκτώ ετών, έχουν κινητό τηλέφωνο. Το 2013, το 72% των μαθητών του δημοτικού σχολείου διέθετε κινητό, καταγράφοντας αύξηση κατά 20% συγκριτικά με το 2011. Για αυτό τον λόγο η νοτιοκορεατική κοινωνία έχει εμμονή με τον τρόπο που η σύγχρονη τεχνολογία επηρεάζει τη νεολαία. Τόσο η κυβέρνηση όσο και οργανώσεις γονέων ξεκίνησαν πρωτοβουλίες για τον περιορισμό της χρήσης συσκευών και του Διαδικτύου, αλλά και για την πρόληψη της υπερβολικής ενασχόλησης με τα διαδικτυακά παιχνίδια. Πολλοί γονείς είναι πανευτυχείς που έχουν βρει έναν τρόπο για να κρυφοκοιτάζουν τι ακριβώς κάνουν στο Διαδίκτυο τα παιδιά τους. Αντιθέτως, τα πράγματα δεν είναι τόσο ευχάριστα για τους ειδικούς ασφαλείας στο Διαδίκτυο, που προειδοποιούν πως τέτοιου είδους εφαρμογές μπορούν να τοποθετηθούν σε τηλέφωνα χωρίς να το γνωρίζει ο κάτοχός τους και να αποτελέσουν έτσι μια θαυμάσια κατασκοπευτική συσκευή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου