Τα "παιδιά πινόκιο" ή αλλιώς τα παιδιά που λένε ψέματα, έχουν καλύτερη μνήμη σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από Αμερικανούς και Βρετανούς ερευνητές παιδοψυχολόγους.
Ειδικότερα, μελετητές από το πανεπιστήμιο του Sheffield, το πανεπιστήμιο της Βόρειας Φλόριντα και το πανεπιστήμιο του Stirling, εξέτασαν 135 παιδιά στο πλαίσιο ενός πειράματος.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Experimental Child Psychologhy, και σύμφωνα με τα ευρήματά της, οι μπόμπιρες ηλικίας 6 έως 7 ετών που έκαναν ζαβολιές και έλεγαν μικροψεματάκια ήταν και αυτοί που κατάφεραν καλύτερες επιδόσεις σε ένα λεξιλογικό παιχνίδι μνήμης.
Όπως σημειώνεται στην Telegraph, τα παιδιά κλήθηκαν να παίξουν ένα παιχνίδι γνώσεων, κλεισμένα σε ένα δωμάτιο. Οι απαντήσεις του τεστ βρίσκονταν μέσα στην ίδια αίθουσα, αλλά η ερευνητική ομάδα ζήτησε από τα παιδιά να μην τις κοιτάξουν. Οι μικροί συμμετέχοντες πίστευαν ότι το πείραμα θα διεξάγονταν χωρίς την επιτήρηση των ερευνητών, αλλά στην πραγματικότητα, το δωμάτιο παρακολουθείτο από κάμερες.
Το 25% των παιδιών που συμμετείχαν στο πείραμα, ενέδωσαν στη ζαβολιά και κοίταξαν τις απαντήσεις, χωρίς έπειτα να παραδεχθούν πως το έκαναν. Αντιθέτως ψύχραιμα και με λογικά επιχειρήματα δικαιολόγησαν την πράξη τους.
Εντυπωσιακά, αυτά ήταν και τα ίδια παιδιά που σε ένα δεύτερο λεξιλογικό παιχνίδι μνήμης, σύμφωνα με το οποίο έπρεπε να ανακαλέσουν μία σειρά από λέξεις, πέτυχαν τις καλύτερες επιδόσεις, σε σχέση με όσα παιδιά στο πρώτο τεστ "έπαιξαν" με βάση τους κανόνες.
Σύμφωνα με τους ερευνητές τα "παιδιά πινόκιο", είναι σε θέση να διαχειριστούν καλύτερα έναν μεγάλο όγκο πληροφοριών και όπως σημειώνει η αναπτυξιακή ψυχολόγος από το πανεπιστήμιο του Sheffield, Dr Elena Hoicka:
"Ενώ οι γονείς δεν είναι συνήθως υπερήφανοι όταν τα παιδιά τους λένε ψέματα, μπορούν τουλάχιστον να είναι στην ευχάριστη θέση να ανακαλύψουν ότι τα παιδιά τους γίνονται όλο και καλύτερα στην σκέψη και έχουν καλές δεξιότητες στη μνήμη".
Πηγή: pathfinder
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου