Υπολογίζοντας τον αριθμό των θανάτων που μπορούν να συνδεθούν με διαφορές στο επίπεδο εκπαίδευσης, ερευνητές εντόπισαν ότι η έλλειψη εκπαίδευσης μπορεί ενδεχομένως να είναι το ίδιο θανατηφόρα με το να είναι κάποιος καπνιστής (ή πρώην).
Η Virginia Chang, του New York Univercity School of Medicine, δήλωσε ότι στην πολιτική δημόσιας υγείας συχνά εστιάζουμε στην αλλαγή συμπεριφορών υγείας, όπως διατροφή, κάπνισμα και κατανάλωση ποτών.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ''PLOS ONE'' και υποδεικνύει ότι η εκπαίδευση θα πρέπει επίσης να αποτελεί σημαντικό στοιχείο.
Η ερευνητική ομάδα εστίασε σε στοιχεία περισσότερων του 1 εκατομμυρίου ανθρώπων από το 1986 έως το 2006, για να υπολογίσει τον αριθμό θανάτων που θα μπορούσαν να αποδοθούν σε χαμηλά επίπεδα εκπαίδευσης, στις ΗΠΑ.
Μελέτησε ανθρώπους που γεννήθηκαν το 1925, το 1935, και το 1945, για να κατανοήσει πώς τα επίπεδα εκπαίδευσης επηρέαζαν διαχρονικά τη θνησιμότητα και σημείωσαν τα αίτια θανάτου, όπως καρδιαγγειακή νόσο και καρκίνο.
Οι ερευνητές υπολόγισαν τον αριθμό των θανάτων στον πληθυσμό των ΗΠΑ, το 2010, για 2 εκδοχές. Χαμηλότερη εκπαίδευση από την απόκτηση απολυτηρίου και πανεπιστημιακή εκπαίδευση αλλά χωρίς απόκτηση πτυχίου.
Ανακάλυψαν ότι 145.243 θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν στον πληθυσμό το 2010, αν ενήλικες που δεν είχαν ολοκληρώσει το λύκειο συνέχιζαν για να αποκτήσουν το απολυτήριο, που είναι ισοδύναμο με τον εκτιμώμενο αριθμό θανάτων που θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν όλοι οι καπνιστές είχαν το ποσοστό θνησιμότητας των πρώην καπνιστών.
Επιπλέον 110.068 θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν ενήλικες που ακολούθησαν για λίγο πανεπιστημιακές σπουδές ολοκλήρωναν τις σπουδές τους.
Πηγή: ''PLOS ONE'' via iatronet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου