Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Mαθητές από την Κρήτη θα συνομιλήσουν ζωντανά με αστροναύτη από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Εκατοντάδες μαθητές από την Ελλάδα, το Βέλγιο και τη Σουηδία θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν την Πέμπτη το απόγευμα για την υγιεινή διατροφή με μία αστροναύτη. Πρόκειται για την Ιταλίδα Σαμάνθα Κριστοφορέτι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, με την οποία θα συνομιλήσουν ζωντανά από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό όπου αυτή βρίσκεται.

Η Κριστοφορέτι πραγματοποιεί πειράματα κατά την εξάμηνη παραμονή της στον Σταθμό, στο πλαίσιο της επιστημονικής αποστολής Futura. Για να επιβιώσουν στο διάστημα οι άνθρωποι, θα χρειαστούν μια συνεχή παροχή οξυγόνου, πόσιμου νερού και θρεπτικών τροφίμων. Μια επιλογή είναι να επιτραπεί σε ένα βρώσιμο φυτό να φωτοσυνθέσει, χρησιμοποιώντας φως και το διοξείδιο του άνθρακα από την εκπνοή της αναπνοής, ώστε να παραχθούν τόσο τρόφιμα, όσο και αέριο οξυγόνο.

Αυτήν ακριβώς τη δυνατότητα ερευνά η αστροναύτης τoυ Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, η οποία διεξάγει ερευνητικά πειράματα για τη βιολογία και τη φυσιολογία του ανθρώπου στο διαστημικό επιστημονικό εργαστήριό της. Μέσα από ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη διατροφή, θα προτρέψει τα παιδιά να τρώνε καλά και να ζήσουν ακολουθώντας έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Η εκπαιδευτική δραστηριότητα «Food from Spirulina» (Τροφή από τη Σπιρουλίνα) βασίζεται στο έργο MELiSSA (Micro-Ecological Life Support System Alternative) του Οργανισμού, στόχος του οποίου είναι να αναπτύξει την αναγκαία τεχνολογία για ένα μελλοντικό σύστημα βιολογικής υποστήριξης της ζωής, που θα απαιτείται για μακροπρόθεσμες πτήσεις του ανθρώπου στο διάστημα.

Το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Ηρακλείου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, συμμετέχει στο «Food from Spirulina». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος πραγματοποιήθηκε ένα πείραμα εκτίμησης παραγωγής οξυγόνου από καλλιέργεια σπιρουλίνας από 90 πενταμελείς ομάδες μαθητών από 20 σχολεία της Κρήτης, με τη χρήση ειδικής πειραματικής διάταξης που προμήθευσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος.

Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει τη διενέργεια ημερίδας, που θα πραγματοποιηθεί στην Πανεπιστημιούπολη Βουτών Ηρακλείου την Πέμπτη και θα περιλαμβάνει ζωντανή σύνδεση με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και τη Σαμάνθα Κριστοφορέτι.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από την Υπηρεσία Ζωντανών Μεταδόσεων του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου εδώ.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)
Πηγή: HuffPost Greece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου