Ο μάγος της παιδικής λογοτεχνίας, ο Ευγένιος Τριβιζάς, μας χαρίζει μια μοναδική πρωτοχρονιάτικη ιστορία που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους και θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο που βλέπουμε τα κάλαντα και τις γιορτές.
Η μάγισσα Φρικαντέλα Ζαρζουέλα Σαλμονέλα Στρυφνίνη είναι κακιά, πολύ κακιά και σιχαίνεται τα κάλαντα. Έτσι, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς όταν μια παρέα παιδιών αρχίζουν να τραγουδούν «Αρχιμηνιά κι Αρχιχρονιά» προσπαθεί να τα σταματήσει μεταμορφώνοντάς τα σε βατραχάκια, γατούλες, κατσικάκια, παπάκια, αγελαδίτσες, γαϊδουράκια ... Τίποτα όμως δεν σταματά τα πιτσιρίκια και έτσι η μάγισσα κλέβει τις φωνές τους και τις φυλακίζει μέσα σε μαγικά μπαλόνια στο πανύψηλο και κλειδαμπαρωμένο κάστρο της. Θα καταφέρουν τα παιδιά, ο Σεβαστιανός Μπισμπικούκης, η Λούλα Παγωτογλειψούλα, ο Ρίκος Κασκαρίκος, ο Τέλης Παστέλης, ο Λούφης Τσουλούφης, η Πίτσα Σουπίτσα και ο Λευτέρης Ξεφτέρης, ο Μπίλης Σκαμπίλης και η παρέα τους να πάρουν πίσω τις φωνές τους;
Μήπως είναι στο μοβ δωμάτιο με τους μαγικούς καθρέπτες που ο ένας σε δείχνει όπως θα είσαι σε 70 χρόνια, ο άλλος σε δείχνει με κόκκινα σπιράκια ιλαράς, ο άλλος αν είσαι όμορφος σε ασχημαίνει και αν είσαι άσχημος σε ασχημαίνει ακόμα περισσότερο; Μήπως είναι στην κίτρινη αποθήκη με τα 7 μαγικά σκουπόξυλα, τα 3 πιθάρια με δάκρυα κόκκινου κροκόδειλου, 12 κοφίνια γεμάτα χαρτοπόλεμο από χαρταετούς και ένα καλάθι με αγκάθια σμαραγδένιου σκαντζόχοιρου; Μήπως είναι στην κόκκινη τραπεζαρία της μάγισσας με την αχνιστή νυχτεριδόσουπα και μια πιατέλα με σπαγγετι από ροζ ουρές αρουραίων; Μπορεί βέβαια να είναι στο μπλε μπάνιο με την μπανιέρα με τα νερόφιδα και το ράφι με τα κακυντικά της μάγισσας... Ή ίσως στο χρυσαφένιο θησαυροφυλάκιο με τα δαχτυλίδια από παγωμένη φλόγα που όταν τα φοράς σου πέφτει το δάχτυλο και τα μαργαριταρένια σκουλαρίκια που όταν τα φοράς μεγαλώνουν τα αφτιά σου και γίνονται γαϊδουρινά ...
Ένα απολαυστικό παραμύθι όπου στο τέλος η μάγισσα Φρικαντέλα υποβάλεται στο μεγαλύτερο βασανιστήριο: αναγκάζεται να ακούσει τα κάλαντα όχι μόνο μια αλλά 7 φορές, αφού τα παιδιά τής τραγουδούν κάλαντα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Μπορεί αυτό το ολονύχτιο μαρτύριο να αλλάξει την κακιά μάγισσα και να την κάνει να αγαπήσει τις γιορτές; Τα κάλαντα; Διαβάστε την ιστορία και μάθετε το τέλος της.
Το ενδιαφέρον κείμενο του Τριβιζά συνοδεύει η πολύ όμορφη εικονογράφηση του Μιχάλη Κουντούρη, ενώ ταιριαστή βρίσκουμε και την έκδοση (Καλέντης 2003) σε ματ χαρτί. Στο βιβλίο συμπεριλαμβάνονται στίχοι και παρτιτούρες καλάντων από όλη τη χώρα, καθώς κι ένα τριγωνάκι και η προτροπή του συγγραφέα «κι αν θέλεις μπορείς να τα μάθεις κι εσύ και να τα τραγουδάς, παίζοντας το τριγωνάκι σου...Τι περιμένεις; Ξεκίνα αμέσως».
Αξίζει να το διαβάσετε με τα παιδιά σας ακόμα και αν υπάρχει ο κίνδυνος κάποιος λιλιπούτειος φανατικός οπαδός του Τριβιζά να αρχίσει να φωνάζει περιχαρής και ενθουσιασμένος «Σκασμός! Σκασμός, σκασμένα σκουπιδοσκουπιδένια σκουπιδόπαιδα! Αν δεν σταματήσετε να λέτε τα κάλαντα, θα το μετανιώσετε πικρά!» μόλις ανοίξετε την πόρτα για να σας τα πουν!
Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να περάσετε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς με τα παιδιά σας. Κάντε ζεστό κακάο, πάρτε μπισκοτάκια, καθίστε στο καναπέ κάτω από μια κουβέρτα και κάντε ένα ταξίδι στη χώρα της φαντασίας με πρωταγωνιστές πανέξυπνα πιτσιρίκια, μια όχι και τόσο κακή μάγισσα και φυσικά... τα κάλαντα!
Γιατί Πρωτοχρονιά, Χριστούγεννα, Πάσχα, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή χωρίς Τριβιζά, δεν αξίζει!
Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου