Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Βιβλιοκριτική: «Οι νταήδες του σχολείου είναι βλάκες»

Αν έχεις βαρεθεί να σε πειράζουν, να σε σπρώχνουν, να σε απειλούν, ή να σε κοροϊδεύουν, αυτό το βιβλίο είναι για σένα. Ο συγγραφέας του γνωρίζει πόσο βλάκες είναι οι νταήδες του σχολείου. Και ξέρει τον τρόπο για να τους αποφεύγεις. Διασκεδάζοντας με τα αστεία και τα σκίτσα του, θα μάθεις και κάποιους δοκιμασμένους τρόπους που θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις τους νταήδες όπως:
- να τους κρατάς σε απόσταση
- να κάνεις πολλούς φίλους. Οι νταήδες δεν αντέχουν να βλέπουν ομάδες χαρούμενων, χαμογελαστών, φιλικών παιδιών.

Θα μάθεις επίσης μερικές σημαντικές αλήθειες για τους νταήδες, όπως ότι:
- Λατρεύουν να έχουν τον έλεγχο και την εξουσία.
- Δεν τους αρέσει να χάνουν.
- Όσο κι αν τους αγνοήσεις δεν πρόκειται να εξαφανιστούν.

Διάβασε αυτό το βιβλίο, αν θέλεις να ξεφορτωθείς τους νταήδες από τη ζωή σου!

(Υ.Γ. Αν είσαι νταής, αυτό το βιβλίο είναι επίσης για σένα!)

Μπορεί ένα βιβλίο που μιλάει για τον εκφοβισμό να κάνει κάποιον να αισθανθεί καλύτερα; Να χαμογελάσει; Να νιώσει ότι όλα θα πάνε καλά; Να προβληματιστεί ή να ντραπεί για την συμπεριφορά του; Ναι, όταν είναι γραμμένο σωστά. Ένα τέτοιο βιβλίο είναι το βιβλίο του Τρέβορ Ρομέιν «Οι νταήδες του σχολείου είναι βλάκες» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος. Ο συγγραφέας μιλάει στη γλώσσα των νέων μέσα από όλα τα βιβλία του, επιλέγοντας «προκλητικούς» τίτλους που δίνουν μια πρώτη γεύση για το ύφος του βιβλίου («Πώς να κάνεις τα μαθήματά σου χωρίς να σου έρχεται εμετός», «Τα διαγωνίσματα είναι σκέτη φρίκη!», Οι δήθεν, οι κλίκες και άλλες σαχλαμάρες», Το άγχος σου τη δίνει στα νεύρα»). Μέσα από σύντομα κομμάτια γραπτού λόγου γραμμένα με απλές εκφράσεις και μεγάλες δόσεις χιούμορ, τα παιδιά σχολικής ηλικίας (8-12 ετών) μαθαίνουν τι είναι ο εκφοβισμός, ποιες μορφές μπορεί να πάρει και τι μπορούν να κάνουν τα παιδιά για να αποφύγουν τους νταήδες. Με αστεία σκίτσα προτίνονται πολύ συγκεκριμένοι τρόποι συμπεριφοράς που μπορούν να βοηθήσουν όχι μόνο τα παιδιά που πέφτουν θύμα εκφοβισμού, αλλά και τους γονείς και τους δασκάλους που καλούνται να τα καθοδηγήσουν. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν πέντε σελίδες με οδηγίες για ενήλικες. Ένα από τα πολύ δυνατά στοιχεία του βιβλίου είναι ότι δεν απευθύνεται αποκλειστικά στα θύματα του εκφοβισμού, αλλά και στους θύτες, στους νταήδες, βοηθώντας τους να κατανοήσουν ποια ακριβώς είναι η συμπεριφορά τους, τα πιθανά αίτια που την προκαλούν, αλλά και τι μπορούν να κάνουν για να την αλλάξουν. 

Ένα βιβλίο που μέσα σε εκατό περίπου αραιογραμμένες σελίδες με απλά σκίτσα εξηγεί απλά και ολοκληρωμένα το φαινόμενο του εκφοβισμού (bullying) προτείνοντας πρακτικές και εφαρμόσιμες λύσεις. 

Ένα σημαντικό «όπλο» απέναντι στον εκφοβισμό που έχει εξαπλωθεί στα σχολεία και στις γειτονιές μας. 

Απόσπασμα από το βιβλίο :

«Όταν ένας νταής πάει να σε χτυπήσει...

ΦΥΓΕ όσο πιο γρήγορα μπορείς και πες το σε κάποιον μεγάλο. Πες το στο δάσκαλό σου, στη μαμά ή στον μπαμπά σου, στο διευθυντή ή σε κάποιον μεγάλο που βρίσκεται εκεί κοντά. Για να πέσει ξύλο χρειάζεται να συμμετέχουν δύο στον καβγά. Αυτό σημαίνει ότι, αν δεν προσπαθήσεις να τον χτυπήσεις κι εσύ, έχεις πολύ λιγότερες πιθανότητες να σου κάνει κακό. 

ΜΗ σε πιάσουν και εσένα τα νταηλίκια και πεις: «Μπορώ να στις βρέξω με το ένα χέρι». (Θα είναι σαν να πηγαίνεις γυρεύοντας να χάσεις μερικά δόντια). Αν πλακωθείς στο ξύλο, μόνο χαμένος μπορεί να βγεις. Είναι πιο πιθανό να τις φας, γιατί ο νταής που σε προκαλεί έχει παίξει πολύ περισσότερο ξύλο από σένα και είναι εξασκημένος. Και αν σας πιάσουν να πλακώνεστε στο σχολείο, θα βρείτε και οι δύο τον μπελά σας, αφού δεν έχει σημασία ποιος ξεκίνησε τον καβγά».

Οι νταήδες του σχολείου είναι βλάκες
εικονογράφηση: Τρέβορ Ρομέιν

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου