Η Μόλι, η Μίλι και οι συμμαθητές τους θέλουν να φτιάξουν μια παιδική χαρά στο σχολείο τους, αλλά δεν έχουν τα χρήματα που χρειάζονται. Τα παιδιά δεν το βάζουν κάτω. Συζητούν μεταξύ τους, λένε ιδέες και τελικά βρίσκουν την τέλεια λύση: θα φτιάξουν και θα πουλήσουν μπισκότα! Κάθε παιδί, ανάλογα με τις κλίσεις και τα ταλέντα του αναλαμβάνει και μια διαφορετική δουλειά: άλλος κάνει τον οικονομικό προϋπολογισμό, άλλος γράφει τα υλικά που χρειάζονται, άλλος ζυμώνει, άλλος ψήνει, άλλος μεταφέρει, άλλος μαζεύει τα λεφτά, άλλος δοκιμάζει! Θα τα καταφέρουν στο τέλος όλοι μαζί;

Το βιβλίο αυτό ανήκει στην σειρά: «Φαινόμαστε διαφορετικές, αλλά νιώθουμε ίδιες», που επιδιώκει «να βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν ότι οι άνθρωποι έχουν κοινά συναισθήματα και ταυτόχρονα να αποδεχτούν την διαφορετικότητα, είτε αυτή αφορά εξωτερικά χαρακτηριστικά, είτε την καταγωγή, τις πεποιθήσεις και τις επιλογές του ατόμου».
Πρόκειται για ένα μικρό βιβλίο που διαβάζεται ευχάριστα, καθώς διδάσκει στα παιδιά μέσα από απλά πρακτικά παραδείγματα της καθημερινής τους ζωής βασικές αξίες, χωρίς να παίρνει όμως ύφος συμβουλευτικό, διδακτικό ή σοβαρό. Ιδιαίτερα βοηθητικές για τους δασκάλους και γονείς είναι οι οδηγίες που δίνονται στις δύο τελευταίες σελίδες σχετικά με το πώς μπορούν να χρησιμοποιούν το βιβλίο (για παράδειγμα, πώς μπορούν να εξηγήσουν την αξία που προβάλλεται στην ιστορία, πώς μπορούν να δουλέψουν με τα παιδιά πάνω στο κείμενο, τι εργασίες- δραστηριότητες μπορούν να κάνουν επιπλέον που θα πηγάζουν από την καθημερινή ζωή των παιδιών).
Κατάλληλο για παιδιά νηπιαγωγείου και των πρώτων τάξεων του Δημοτικού (Α΄, Β΄) αφού το κείμενο είναι μικρό, το λεξιλόγιο πολύ εύκολο και η ιστορία απλή. Η ύπαρξη μεγάλων, έγχρωμων εικόνων κάνει το κείμενο κατανοητό και ελκυστικό στους μικρούς αναγνώστες. Το μόνο αδύνατο σημείο είναι το τέλος της ιστορίας, που δεν φαίνεται να ταιριάζει απόλυτα με το πνεύμα και την διάθεση του υπόλοιπου βιβλίου.
Η Μίλι, η Μόλι και η παιδική χαρά
Συγγραφέας: Gill Pittar
Εικονογράφος : Morrell Cris
Μεταφραστής : Ζούπα Στέλλα
Εκδότης: Σαββάλας
2007
Γράφει η Ιωάννα Αγγέλου, ειδική παιδαγωγός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου