Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Οι 10 καλύτεροι τρόποι για να ελέγξει το παιδί σας το θυμό του

Από όλα τα συναισθήματα που μπορούν να βάλουν το παιδί μας σε μπελάδες, ο θυμός είναι αυτό που έρχεται πρώτο στη λίστα. Την στιγμή που η μελαγχολία και το άγχος κάνουν το παιδί δυστυχισμένο, ο θυμός οδηγεί σε μπελάδες: τιμωρίες, αποβολές και μια σειρά από άλλες αρνητικές συνέπειες που κάνουν το παιδί μας να υποφέρει. 

Είναι πολύ σημαντικό ένα παιδί να εκφράζει το θυμό του. Αλλά αυτή η έκφραση πρέπει να μοιάζει με ένα φτέρνισμα: να καθαρίζει τους δρόμους και να τελειώνει αμέσως. Ένα παιδί που δεν θυμώνει είναι σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με ένα παιδί που δεν μπορεί να ελέγξει το θυμό του. 

Ακολουθούν 10 συμβουλές για τον έλεγχο του θυμού. Μπορούν να χρησιμοποιούνται παντού και δεν απαιτούν τη βοήθεια/ καθοδήγηση ενός ειδικού. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το θέμα, διαβάστε το βιβλίο μου "When you worry about the child you Love", όπου έχουν παρθεί και οι παρακάτω ιδέες. 

- Η σωματική άσκηση καταπολεμά την εχθρότητα. Ένα από τα καλύτερα τονωτικά του εγκεφάλου είναι η σωματική άσκηση. Ο φίλος και συνάδελφός μου Dr John Ratey, έδειξε στο βιβλίο του "Spark: The Revolutionary New Science of Exercise and the Brain" ότι η άσκηση είναι βοηθητική στην υγιή λειτουργία του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένου και στον έλεγχο της επιθετικότητας. 

- Μάθετέ του να εκφράζει τα συναισθήματά του με λέξεις. Ένας από τους πιο συχνούς λόγους που το παιδί χάνει τον έλεγχο είναι επειδή δεν μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματα της απογοήτευσης και της οργής του. Λέγοντας «είμαι πραγματικά θυμωμένος» μπορεί να αποτραπεί η έκρηξη οργής και τα βίαια ξεσπάσματα.

- Περιορίστε τα ηλεκτρονικά: το να περνάει ένα παιδί ώρες ατελείωτες μπροστά σε μια οθόνη, όχι μόνο δεν βοηθάει τον εγκέφαλο να αναπτυχθεί, αλλά περιορίζει στο ελάχιστο τη φυσική άσκηση και τις διαπροσωπικές κοινωνικές επαφές. Δεν χρειάζεται να καταργήσετε τελείως την επαφή του παιδιού με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ή την τηλεόραση. Αρκεί τα πάντα να γίνονται με μέτρο και προσοχή. Δεν επιτρέπεται να μένει το παιδί «καρφωμένο» στα ηλεκτρονικά για περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα.

- Διδάξτε το παιδί σας ότι ο θυμός είναι ένα σημάδι και όχι ένα αποτέλεσμα. Όταν θυμώνει θα πρέπει να σταματάει και να ρωτάει: Γιατί είμαι θυμωμένος; Αν μπορεί να το βάλει σε λέξεις, τότε είναι πιο εύκολο να ελέγξει αυτό το συναίσθημα. Επιπλέον, αν είναι θυμωμένο επειδή του συμπεριφέρθηκαν άσχημα ή είναι σε κίνδυνο, θα μπορέσει να ζητήσει βοήθεια. 

- Σαν οικογένεια εξασκηθείτε στη διαπραγμάτευση και στο συμβιβασμό. Στο υπέροχο βιβλίο του “The Explosive Child” ο Dr Ross W Greene παρουσιάζει μια μέθοδο που ονομάζεται συνεργατική επίλυση προλημάτων. Διαβάστε το βιβλίο και μάθετε την τεχνική. Είναι πολύ αποτελεσματική. Βασίζεται στη διαπραγμάτευση και όχι στις εντολές. 

- Ελέγξτε για πιθανά – μη εμφανή- προβλήματα που υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχει το παιδί σας. Διάφορες καταστάσεις, όπως η ΔΕΠΥ, οι διαταραχές κρίσεων, δυσλειτουργία του θυροειδή και οι όγκοι στον εγκέφαλο μπορούν να εμφανίζονται σαν ανεξέλεγκτος θυμός. 

-Κρατήστε σημειώσεις. Αν το παιδί σας έχει πρόβλημα με το θυμό δαπανήστε λίγα λεπτά κάθε μέρα για να καταγράψετε τι έχει συμβεί. Μετά από ένα μήνα, διαβάστε τι έχετε γράψει. Ίσως διακρίνετε ένα μοτίβο που θα σας βοηθήσει να επέμβετε αποτελεσματικά. 

- Αποφύγετε τη σωματική τιμωρία. Οι οικογένειες λειτουργούν καλύτερα όταν έχουν σαν αρχή τους ότι «ποτέ δεν σηκώνουμε χέρι όταν είμαστε θυμωμένοι». Το ξύλο απλώς χειροτερεύει τον θυμό των παιδιών. 

- Να είστε ο αρχηγός. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να διευθύνετε την οικογένειά σας σαν να είναι πεζοναύτες. Ωστόσο, τα παιδιά συμπεριφέρονται καλύτερα όταν γνωρίζουν ότι οι γονείς είναι αυτοί που έχουν τον έλεγχο. 

-Μιλήστε για το πρόβλημά σας. Αν καμία από τις παραπάνω ιδέες δεν έχουν αποτέλεσμα, μιλήστε σε κάποιον που εμπιστεύεστε ή βρείτε κάποια ομάδα υποστήριξης γονέων. 

Σχεδόν κάθε παιδί που έχει πρόβλημα με τον θυμό του μπορεί να μάθει να τον ελέγχει. Ίσως χρειαστεί πολύς χρόνος και πολλή προσπάθεια, αλλά θα βρεθεί λύση.

Απόδοση του άρθρου Top 10 Anger Management Tips for Your Child του Edward Hallowell, M.D.

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου