Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Στήριξη τυφλών από το Ιδρυμα Νιάρχου

«Σε εμάς έρχονται άνθρωποι οι οποίοι όταν κοιμήθηκαν έβλεπαν και ξύπνησαν τυφλοί, λόγω του διαβήτη. Ερχονται άνθρωποι που ξέρουν ότι σε τρεις μήνες θα μείνουν τυφλοί και πρέπει να προετοιμαστούν μαθαίνοντας πώς θα κρατούν το μπαστούνι, πώς θα διαβάζουν τον κώδικα Μπράιγ, πώς θα επισκεφτούν μια δημόσια υπηρεσία για να βάλουν μια υπογραφή» είπε ο κ. Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, εκπρόσωπος του Φάρου Τυφλών Ελλάδος.

Στη συνέχεια ανέφερε περιπτώσεις ανθρώπων που συχνά καλείται να εξυπηρετήσει ο Φάρος, οι οποίοι μαζί με το φως τους έχασαν και τη στήριξη της οικογενείας τους. Μετά τις ιστορίες αυτές, η πρωτοβουλία τού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, να στηρίξει για δύο χρόνια άτομα με προβλήματα όρασης, μοιάζει με γέφυρα στην άκρη του γκρεμού.

Το εν λόγω πρόγραμμα εστιάζει στην ανεξάρτητη διαβίωση και την ψυχολογική υποστήριξη αυτών των ανθρώπων και φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα νέο εθνικό μηχανισμό της τυφλότητας. Πρόκειται για μία από τις νέες δωρεές που ανακοινώθηκαν χθες από τους εκπροσώπους του ιδρύματος.

Ο «κουμπαράς» της κοινωνικής πολιτικής που δημιούργησε το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος πριν από ένα χρόνο, προκειμένου να βοηθήσει στην ανακούφιση των δυσμενών συνεπειών της εντεινόμενης κρίσης, άνοιξε και πάλι. Οι νέες δωρεές, συνολικού ύψους 17 εκατ. ευρώ, εγκρίθηκαν και πρόκειται να πραγματοποιηθούν το προσεχές διάστημα, ενώ επιπλέον 32 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την υλοποίηση των νέων προγραμμάτων. Η λίστα με τις δωρεές περιλαμβάνει από κάλυψη λειτουργικών εξόδων οργανισμών που παράγουν κοινωνικό έργο, μέχρι εργασίες ανακαίνισης στην αγορά εξοπλισμού για τη Νεογνολογική Κλινική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Στις δωρεές συμπεριλαμβάνονται κάποιες που δεν συνιστούν ζητήματα ζωής και θανάτου. Αφορούν πρωτοβουλίες οι οποίες μεσούσης της κρίσης θεωρούνται «έξτρα παροχή» και «πολυτέλεια». Οπως μια δωρεά για τη στήριξη της διοργάνωσης θερινών κατασκηνώσεων σε 12 χωριά της Πελοποννήσου, από την Αργολίδα μέχρι την Αρκαδία και τη Μεσσηνία, με τη συμμετοχή 600 παιδιών και εκπαιδευτικών. «Θαύματα μπορούμε να κάνουμε» επισήμανε χθες η υπεύθυνη των κατασκηνώσεων, Αντζελα Τρούσα, τονίζοντας ότι «ούτε οι δήμαρχοι το περιμένουν. Μας λένε απλώς "καλά να περάσετε", και όμως θα εντυπωσιαστούν από το αποτέλεσμα». Στην ίδια φιλοσοφία εντάσσεται και η πρωτοβουλία για μερική κάλυψη των λειτουργικών εξόδων για τη δωρεάν είσοδο επισκεπτών στα τέσσερα κτήρια του Μουσείου Μπενάκη μία φορά την εβδομάδα (τη στιγμή που πολλοί αδυνατούν να σηκώσουν το βάρος του εισιτηρίου), αλλά και το «Πρότζεκτ Αποφυλάκιση». Κάποιοι ίσως πουν ότι είναι ήσσονος σημασίας. Στις κρατούμενες γυναίκες όμως, μάλλον θα αλλάξει τη ζωή.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΖΑΒΕΛΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου