Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Ουσίες και οινοπνεύματα πληγές για τους εφήβους

Στο τραπέζι της καφετέριας υπάρχουν ποτήρια με κρασί, ουίσκι και μερικά μπουκάλια μπίρας. Τέσσερα πακέτα τσιγάρα διαφορετικής μάρκας, πολύχρωμοι αναπτήρες αλλά και το γεμάτο από γόπες τασάκι βρίσκεται φυσικά στο πλάνο. Στις καρέκλες όμως δεν κάθονται ενήλικοι αλλά έφηβοι μαθητές.
Τη θλιβερή διαπίστωση ότι όλο και περισσότερα Ελληνόπουλα πίνουν, καπνίζουν και ενίοτε κάνουν χρήση απαγορευμένων ουσιών κάνουν το τελευταίο διάστημα οι επιστήμονες.
Πιο πρόσφατη είναι αυτή του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας (ΕΠΙΨΥ), η οποία έγινε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής έρευνας ESPAD. «Η εφηβεία είναι ευαίσθητη ηλικία, τα παιδιά αρχίζουν να πειραματίζονται κι αρχίζουν να δοκιμάζουν το ποτό, το τσιγάρο, κάποια και τις απαγορευμένες ουσίες. Αρκετά από αυτά δεν μένουν στη δοκιμή αλλά προχωρούν σε συστηματική χρήση. Και μάλιστα, είναι γεγονός ότι οι συνήθειες που αποκτούμε κατά την περίοδο της εφηβείας καθορίζουν και τις συνήθειες στην ενήλικη ζωή μας», εξηγεί στα «ΝΕΑ» η ομότιμη καθηγήτρια ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπεύθυνη της έρευνας Αννα Κοκκέβη.
Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν το 2% των μαθητών, ηλικίας 13-14 ετών, βάζουν συστηματικά τσιγάρο στο στόμα τους, ενώ συστηματικός καπνιστής είναι ένας στους 10 έφηβους 15-16 ετών. «Αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι το τσιγάρο το μαθαίνουν σε όλο και πιο μικρές ηλικίες. Παράλληλα, διαπιστώνουμε πως το βαρύ κάπνισμα καταλαμβάνει περίοπτη θέση στην εφηβική ζωή: το 4,1% των μαθητών από 13-16 ετών καπνίζουν τουλάχιστον μισό πακέτο τσιγάρα ημερησίως», σημειώνει.
Κρασί, μπίρα αλλά και πιο «βαριά» ποτά πίνουν τα Ελληνόπουλα. Αλλωστε, η κακή αυτή συνήθεια φαίνεται πως υιοθετείται από όλο και περισσότερα παιδιά. Οπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές, το ποσοστό των Ελληνόπουλων που πίνουν οινοπνευματώδη ποτά είναι από τα πιο υψηλά ποσοστά στην Ευρώπη. «Εξι στους 10 μαθητές (13-19 ετών) δήλωσαν ότι ήπιαν κάποιο οινοπνευματώδες ποτό μέσα στον τελευταίο μήνα. Το ποσοστό αυτό είναι σαφώς πολύ υψηλό, ωστόσο παρατηρούμε πως ευτυχώς ακόμη στη χώρα μας παραμένουν χαμηλά τα ποσοστά των παιδιών που δηλώνουν υπερβολική κατανάλωση ή μέθη, αν και αυτό φαίνεται πως σιγά σιγά αλλάζει», τονίζει η κ. Κοκκέβη.
Είναι ενδεικτικό πως το 11,8% των παιδιών ηλικίας 15-16 ετών αποδεικνύεται... γερό ποτήρι καθώς πίνει περισσότερα από πέντε ποτά σε μία και μόνο έξοδό του, ενώ την ίδια συνήθεια είχε τουλάχιστον τρεις φορές τον τελευταίο μήνα. Οσο για τη μέθη, ακόμη και οι... «πρωτάρηδες» του αλκοόλ, οι 13χρονοι και 14χρονοι μαθητές, μέθυσαν μία με δύο φορές τον μήνα (8,2%).
 
Πηγή: Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου