Εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού η οριστική μουσειογραφική και μουσειολογική μελέτη του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου. Στην νέα μελέτη προβλέπεται μεταξύ άλλων η ευκολότερη πρόσβαση από ΑΜΕΑ καθώς και η εξασφάλιση των μέσων για βιωματική προσέγγιση από άτομα με αδυναμία όρασης (μέθοδος Braille).
Το μουσείο θα φιλοξενεί συνολικά 676 εκθέματα των ελληνιστικών χρόνων, κεραμική, όπλα και εργαλεία, αντικείμενα μικροτεχνίας, ζωγραφικά έργα, βάσεις αγαλμάτων, νομίσματα και λίθινες επιγραφές. Η κεντρική ιδέα του Αρχαιολογικού Μουσείου του Θέρμου "ιχνηλατεί" την ταυτότητα του προϊστορικού κοινού της Αιτωλίας, όπως ανέφεραν στη διάρκεια της συνεδρίασης, οι αρμόδιοι φορείς του μουσείου.
"Τα ευρήματα που φιλοξενεί το μουσείο είναι πραγματικά αριστουργήματα, που θα μπορούσε να βρει κανείς μόνο στην Καλυδώνα και το Θέρμο" ανέφερε, ο διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Νίκος Καλτσάς.
Η έκθεση θα αποτελείται από διάφορες θεματικές ενότητες. Η πρώτη πληροφορεί για την ιστορία των ανασκαφών, παρουσιάζοντας σημαντικά ευρήματα, όπως η χάλκινη αμφίγραφη στήλη, με τη μοναδική τεκμηρίωση για το Ιερό του Απόλλωνα.
Εξαιρετικά εκθέματα πλαισιώνουν και τις υπόλοιπες ενότητες- όπως το τρόπαιο που έφτιαξαν οι κάτοικοι της περιοχής για να υμνούν τη νίκη τους κατά των Γαλατών το 279 π.Χ.- επιδιώκοντας να δώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για την πορεία των Αιτωλών κατά τη διάρκεια των αιώνων.
Το ολοκαίνουργιο κτίριο παραδόθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού το 2010, εφόσον το παλιό Μουσείο, που χτίστηκε το 1909, δεν μπορούσε πλέον να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ευρημάτων και των επισκεπτών.
Το Θέρμο ήταν η σημαντικότερη πόλη της αρχαίας Αιτωλίας, διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο της Αιτωλικής Συμπολιτείας. Ο αρχαιολογικός χώρος, μόλις δύο χιλιόμετρα από τη σημερινή κωμόπολη, είναι κατάμεστος από μνημεία που υποδηλώνουν την πλούσια ιστορία της περιοχής, όπως οι αρχαϊκοί ναοί του Θερμίου Απόλλωνα, του "Λυσείου" Απόλλωνα και της "Λαφρίας" Αρτέμιδας, το βουλευτήριο, τα μέγαρα, τις στοές, την κρήνη και τα προϊστορικά ελλειψοειδή και τετράπλευρα κτίρια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ via Ναυτεμπορική
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου