Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Πανελλαδικές 2011

Με πολύ απλό, σαφή και παραστατικό τρόπο, ο οδηγός αυτός απαντά στις απορίες των 9.000 φετινών μαθητώνυποψηφίων, οι οποίοι όπως φαίνεται θα είναι οι τελευταίοι που θα διαγωνιστούν με το υπάρχον σύστημα Πανελλαδικών Εξετάσεων. 
Εδώ οι μαθητές θα μάθουν όλα όσα αφορούν τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, τους συντελεστές, τις βαθμολογίες, τη σημασία του γραπτού βαθμού, τις προϋποθέσεις συμμετοχής στις διαδικασίες επιλογής, τον τρόπο υπολογισμού των μορίων, τα Επιστημονικά Πεδία και τον τρόπο επιλογής των εισαγομένων. 
Μαθήματα Αυξημένης Βαρύτητας - Συντελεστές
Ενα δώρο «από τα αποδυτήρια» στους 90.000 μαθητές που προετοιμάζονται για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2011
Η εισαγωγή στις σχολές και στα τμήματα, τα οποία είναι ενταγμένα στο σύστημα, γίνεται με βάση τα μόρια που προκύπτουν από το άθροισμα των γινομένων του γενικού βαθμού πρόσβασης και των βαθμών πρόσβασης των δύο μαθημάτων αυξημένης βαρύτητας όπως αυτοί αναγράφονται στη σχετική ΒΕΒΑΙΩΣΗ, καθώς και του βαθμού του τυχόν απαιτούμενου ειδικού μαθήματος με τους αντίστοιχους συντελεστές. Αν προβλέπεται εξέταση σε δύο ειδικά μαθήματα, βαθμός ειδικού μαθήματος είναι ο μέσος όρος των βαθμών που σημείωσε ο υποψήφιος στα δύο ειδικά μαθήματα. Τονίζεται ιδιαίτερα ότι, για να είναι κάποιος υποψήφιος σχολής ή τμήματος για το οποίο απαιτείται εξέταση σε ειδικό μάθημα, είναι απαραίτητη προϋπόθεση να έχει εξεταστεί στο απαιτούμενο ειδικό μάθημα και να έχει επιτύχει σ΄ αυτό βαθμό τουλάχιστον ίσο με τη βάση, δηλαδή τουλάχιστον δέκα (10) στην κλίμακα 1-20. Αν απαιτείται εξέταση σε δύο ειδικά μαθήματα, είναι απαραίτητο ο υποψήφιος να έχει επιτύχει χωριστά στο καθένα από τα μαθήματα αυτά το παραπάνω ελάχιστο όριο βαθμολογίας και βαθμός ειδικού μαθήματος για τον υπολογισμό των μορίων είναι ο μέσος όρος των βαθμών των δύο αυτών ειδικών μαθημάτων. 

Ειδικότερα, οι συντελεστές είναι: * x8 για τον γενικό βαθμό πρόσβασης, * x1,3 για το πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας ή 0,9 στην περίπτωση αντικατάστασής του από μάθημα Γενικής Παιδείας σύμφωνα με τα παρακάτω, * x0,7 για το δεύτερο μάθημα αυξημένης βαρύτητας ή 0,4 στην περίπτωση αντικατάστασής του από μάθημα Γενικής Παιδείας σύμφωνα με τα παρακάτω. 

Οι συντελεστές βαρύτητας για τα ειδικά μαθήματα και τις πρακτικές δοκιμασίεςανάλογα με το τμήμα είναι: 

* x2 για τα τμήματα και τις κατευθύνσεις ξένων φιλολογιών (Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής, Ιταλικής, Ισπανικής), της ειδίκευσης Ισπανικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου και της ειδίκευσης Μετάφρασης ή Διερμηνείας του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, * x2 για τα τμήματα για τα οποία απαιτούνται τα ειδικά μαθήματα Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο ή Αρμονία και Ελεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων, * x1 για τα λοιπά τμήματα για τα οποία απαιτείται ειδικό μάθημα ξένης γλώσσας, όπως αυτά των ΜΜΕ, Ναυτιλιακών Σπουδών, Διεθνών Σπουδών κ.λπ., ή Ελεύθερο Σχέδιο, όπως το Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, * x2 για τα ΤΕΦΑΑ. Ως μαθήματα αυξημένης βαρύτητας κατά Επιστημονικό Πεδίο: 

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ, ΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Αρχαία Ελληνικά (υποχρεωτικό μάθημα Θεωρητικής Κατεύθυνσης) 

Ιστορία (υποχρεωτικό μάθημα Θεωρητικής Κατεύθυνσης) 

ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Μαθηματικά (υποχρεωτικό μάθημα Θετικής Κατεύθυνσης και των δύο κύκλων της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης) 

Φυσική (υποχρεωτικό μάθημα Θετικής Κατεύθυνσης και των δύο κύκλων της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης) 

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Βιολογία (υποχρεωτικό μάθημα Θετικής Κατεύθυνσης) 

Χημεία (υποχρεωτικό μάθημα Θετικής Κατεύθυνσης) 

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Μαθηματικά (υποχρεωτικό μάθημα Θετικής Κατεύθυνσης και των δύο κύκλων της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης) 

Φυσική (υποχρεωτικό μάθημα Θετικής Κατεύθυνσης και των δύο κύκλων της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης) 

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (μάθημα επιλογής για όλες τις κατευθύνσεις) 

Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής (μάθημα Γενικής Παιδείας) 

Αντικατάσταση μαθήματος αυξημένης βαρύτητας επιτρέπεται μόνο για όσουςυποψηφίους προέρχονται από κατευθύνσεις διαφορετικές από αυτές των παραπάνω μαθημάτων. Τα μαθήματα Γενικής Παιδείας της Γ΄ Λυκείου που αντικαθιστούν τα παραπάνω μαθήματα αυξημένης βαρύτητας κατά Επιστημονικό Πεδίο αντίστοιχα είναι: 

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ, ΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Νεοελληνική Γλώσσα Ιστορία ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Νεοελληνική Γλώσσα ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Βιολογία Νεοελληνική Γλώσσα ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Νεοελληνική Γλώσσα Για το Επιστημονικό Πεδίο Επιστημών Οικονομίας και Διοίκησης δεν προβλέπεται αντικατάσταση των μαθημάτων αυξημένης βαρύτητας, γιατί το ένα είναι μάθημα επιλογής για όλες τις κατευθύνσεις και το άλλο είναι μάθημα Γενικής Παιδείας. Οσοι υποψήφιοι έχουν δηλώσει ότι θα εξεταστούν σε εθνικό επίπεδο στο μάθημα επιλογής Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και δεν πάρουν μέρος στην εξέταση του μαθήματος αυτού, τότε θεωρείται ότι εξετάστηκαν στο συγκεκριμένο μάθημα και πήραν γραπτό βαθμό μηδέν (0).

Πηγή: Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου