Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024

Creating Stories: Η εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη που μετατρέπει τις παιδικές ζωγραφιές σε κουκλάκια

Η Αγγελίνα Χριστοδουλή δίνει μορφή καθημερινά στα όνειρα των παιδιών μετατρέποντας τις ζωγραφιές τους σε κούκλες, μπρελόκ, μαξιλαροθήκες και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Κάθε κούκλα που δημιουργεί από το 2020, που ξεκίνησε την επιχείρηση Creating Stories στη Θεσσαλονίκη είναι μοναδική, όπως μοναδική είναι κάθε ιστορία που πλάθει η φαντασία και αποτυπώνουν τα χέρια των παιδιών στο χαρτί.

Πίσω από την πρωτότυπη ιδέα για τη δημιουργία της Creating Stories κρύβεται, εξάλλου, ένα μικρό παιδί. Για την ακρίβεια ο ανιψιός της Αγγελίνας Χριστοδουλή, ο οποίος μία ημέρα πέταξε τη ζωγραφιά του στον αέρα και ευχήθηκε να ήταν αληθινή. Η ευχή αυτή έγινε πραγματικότητα από την Αγγελίνα και τη μητέρα της, η οποία σε ανύποπτη στιγμή είχε κατασκευάσει μία μαξιλαροθήκη από τη ζωγραφιά του παιδιού μιας οικογενειακής τους φίλης.

«’Οταν είδα τον ανιψιό μου, αρχίσαμε να σκεφτόμαστε με τη μητέρα μου πως θα ήταν αν ζωντάνευε η ζωγραφιά του. Από αυτή τη σκέψη περάσαμε στην πράξη και κάναμε μία σελίδα στο διαδίκτυο χωρίς να περιμένουμε κάτι το ιδιαίτερο. Ήμασταν και παραμένουμε η μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα και την Ευρώπη που κάνουμε τις ζωγραφιές των παιδιών αληθινές», υπογραμμίζει στη Vwoman η Αγγελίνα Χριστοδουλή, η οποία με πτυχίο Οικονομικών από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης είχε πάντα το όνειρο να κάνει τη δική της επιχείρηση.

Με την Creating Stories δεν έδωσε μόνο μορφή στο όνειρό της αλλά και στα όνειρα χιλιάδων παιδιών. Αυτή είναι, εξάλλου, και η ιστορία, που θα διηγηθεί ανεβαίνοντας στη σκηνή του TEDxUniversityofMacedonia, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου 2024 στο Θέατρο Αριστοτέλειον με θέμα MORPHES.

Κάθε κούκλα και μία ξεχωριστή ιστορία

Μόλις είχε τελειώσει η πρώτη καραντίνα όταν ξεκίνησε η μικρή αυτή επιχείρηση σε ένα δωμάτιο του σπιτιού της Αγγελίνας με τη μητέρα της στην «παραγωγή». Δίπλα της η Αγγελίνα έβλεπε και μάθαινε τη δουλειά και πλέον σήμερα είναι τα δικά της χέρια που δίνουν ζωή στις παιδικές ζωγραφιές.

Πολύ γρήγορα η ζήτηση για τις κούκλες της Creating Stories ξεπέρασε τη φαντασία των δημιουργών της και στις αρχές του 2023 ήρθε ως φυσική εξέλιξη το κατάστημα στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Παναγία Φανερωμένη 34.

Μάλιστα, οι δημιουργίες της Creating Stories είναι περιζήτητες όχι μόνο από γονείς και παιδιά αλλά και από ενήλικες. «Μπορεί μία μαμά να θέλει να κρατήσει τη ζωγραφιά του παιδιού της αποτυπωμένη σε ένα νεσεσέρ ή ο νονός να πάρει ένα μπρελόκ. Άλλοι βρίσκουν τα παιδικά τους σχέδια και μου τα στέλνουν, καλλιτέχνες αποτυπώνουν τα έργα τέχνης τους σε κούκλες ή μαξιλάρια και συγγραφείς ζωντανεύουν τους ήρωες των βιβλίων τους», λέει η Αγγελίνα Χριστοδουλή προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει ηλικιακό όριο στην έμπνευση και τη φαντασία.

Η ίδια υπολογίζει ότι από το 2020 μέχρι σήμερα έχει δημιουργήσει περισσότερα από 2.100 κουκλάκια για παιδιά, ενώ με τους ενήλικες μπορεί ο αριθμός αυτός να ξεπερνά τις 3.500.

Επιπλέον, η εταιρεία δεν αναλαμβάνει μόνο να ζωντανέψει ζωγραφιές αλλά και το πιο σύνθετο project «Μια κούκλα που σου μοιάζει», κούκλες δηλαδή που μοιάζουν στα παιδιά και αντανακλούν την προσωπικότητά τους.

«Θυμάμαι κάθε κούκλα που έχω κάνει», αναφέρει χαρακτηριστικά η Αγγελίνα Χριστοδουλή και προσθέτει: «Κάθε μέρα μας είναι διαφορετική, καθώς μιλάμε με έναν γονιό για μια ζωγραφιά, που έχει μία διαφορετική ξεχωριστή ιστορία από πίσω. Για μας τους μεγάλους τα παιδιά ζωγραφίζουν περίεργα. Για αυτά, όμως, οι ζωγραφιές τους είναι έργα τέχνης. Ένα παιδάκι έφτιαξε μια ζωγραφιά που έμοιαζε με σαρανταποδαρούσα αλλά για αυτό ήταν ένα λιοντάρι, οπότε έπρεπε να φερθούμε στην κούκλα σαν λιοντάρι. Άλλο παιδάκι έκανε ένα σχέδιο που έμοιαζε μία πατάτα και ήταν η μαμά του».

Από το σχέδιο στην κούκλα

Όπως λέει η Αγγελίνα Χριστοδουλή, το μόνο που χρειάζεται για να ξεπηδήσει από το παιδικό σχέδιο η κούκλα, είναι μία φωτογραφία της ζωγραφιάς.

«Μπορεί κάποιος και να στείλει και πολλές ζωγραφιές. Εμείς βλέπουμε τι βαθμό δυσκολίας έχει κάθε ζωγραφιά και προσδιορίζουμε το κόστος για δύο μεγέθη, μικρό και μεγάλο. Οι περισσότεροι προτιμούν το μεγάλο μέγεθος που είναι στα 40 εκατοστά. Υπάρχει η δυνατότητα, όμως, εφόσον το επιθυμούν να φθάσει η κούκλα και το 1 μέτρο, ενώ μπορεί να γίνει και μπρελόκ. Ακολουθούμε πιστά τη ζωγραφιά, όπως ακριβώς την έχει σχεδιάσει το παιδί. Ακόμη και μια μικρή μουτζούρα στο σχέδιο θα γίνει ολόιδια στην κούκλα», τονίζει η Αγγελίνα.

Οι τιμές κυμαίνονται στα 50 ευρώ για μεγάλο μέγεθος και στα 40 ευρώ για το μικρό ανάλογα, όμως, και με τον βαθμό δυσκολίας.

Για να φτιαχτεί μία κούκλα χρειάζεται μία με μιάμιση ημέρα, καθώς όλα γίνονται στο χέρι. «Από την ημέρα της παραγγελίας, ο πελάτης πρέπει να υπολογίζει περίπου 20-25 ημέρες για να ολοκληρωθεί η κούκλα«, εξηγεί η Αγγελίνα, η οποία προσθέτει ότι δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στα υλικά και τις ραφές καθώς οι κούκλες θα φτάσουν σε παιδάκια από 3 έως 12 ετών, που θέλουμε να τις κρατήσουν ως ενθύμιο για μια ζωή.

«Χρησιμοποιούμε κατά κύριο λόγο ποπλίνα και υαλοβάμβακα αλλά μπορούμε να βάλουμε και βελούδο, πετσετέ ύφασμα ή ό,τι άλλο θέλουν οι γονείς. Το μόνο ύφασμα που απαγορεύω ρητά είναι η τσόχα γιατί δεν την εμπιστεύομαι. Μπορούν να μας στείλουν επίσης δικά τους υφάσματα ή ρούχα των παιδιών. Είχα μία ζωγραφιά ενός ποντικού με σαλοπέτα και η μητέρα μου έστειλε κομμάτι από το ρούχο του παιδιού για τη σαλοπέτα. Συνήθως για το “Μια κούκλα που σου μοιάζει” μας στέλνουν και τα ρούχα των παιδιών και κάνουμε από ένα μικρό κομμάτι τα ρουχαλάκια για τις κούκλες», επισημαίνει.

Όσο για το πώς αντιδρούν τα παιδιά όταν πιάνουν στα χέρια τους τη «ζωντανή» ζωγραφιά τους η Αγγελίνα Χριστοδουλή σημειώνει ότι είναι το καλύτερο κομμάτι της δουλειάς της. «Μας στέλνουν βίντεο, φωτογραφίες ή μας γράφουν πώς νιώθουν τα παιδιά με την κούκλα τους. Τα μεγαλύτερα παιδιά χαίρονται, τσιρίζουν και είναι εντυπωσιακό ότι ακόμη και όταν δεν περιμένουν την κούκλα καταλαβαίνουν ότι είναι η ζωγραφιά τους. Τα πιο μικρά παιδιά είναι λίγο αμήχανα στην αρχή αλλά πολύ γρήγορα ξεπερνούν την πρώτη αντίδραση και μετά δεν αποχωρίζονται το κουκλάκι τους. Οι μαμάδες μάς λένε ότι δεν τους αφήνουν καν να το βάλουν στο πλυντήριο. Νομίζουν ότι δεν έφτιαξαν απλά τη ζωγραφιά αλλά και το κουκλάκι. Όταν ακούω και βλέπω αυτές τις εικόνες είναι βάλσαμο στην ψυχή μου», καταλήγει.

Αθανασία Μπίδιου
Πηγή: vwoman

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου