Για την επικίνδυνη «μόδα» που έχουν γίνει οι αισθητικές επεμβάσεις σε ανήλικα κορίτσια αλλά και αγόρια που δεν νιώθουν καλά με την εξωτερική εμφάνισή τους και θέλουν να αντιγράφουν τα πρότυπα ομορφιάς influencer και διασήμων μίλησαν στο EΡΤΝews o Aθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και η ψυχολόγος Βέρα Αθανασίου.
«Οι πλαστικοί χειρουργοί χειρουργούμε παιδιά για πολλούς λόγους. Ο μόνος καθαρά αισθητικός λόγος για τους όποιους χειρουργούμε τα παιδιά από την ηλικία των τεσσάρων ετών είναι τα πεταχτά αυτάκια δηλαδή, τα οποία είναι πολύ ενοχλητικά και τους δημιουργούν προβλήματα ένταξης στο σχολείο γιατί γίνονται αντικείμενο κοροϊδίας» ανέφερε ο κ. Εξαδάκτυλος.
Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» για τις αισθητικές επεμβάσεις που ζητούν ανήλικοι, κορίτσια και αγόρια, είπε: «Εδώ και λίγο καιρό, δυστυχώς, αποτελούν ένα αντικείμενο στα ιατρεία μας. Βλέπουμε πολλά παιδάκια με ανασφάλεια ή νέες έφηβες με ανασφάλεια να μην το λέμε μόνο ή και αγόρια».
Και όπως είπε ο κ. Εξαδάκτυλος «θέλουν να τροποποιήσουν το πρόσωπό τους πάνω σε κάποιου είδους πρότυπο ή πάνω σε κάποια εντύπωση που έχουν ότι θα τους δώσει μια ομορφιά, η οποία εντύπωση βεβαίως -κατά κανόνα-είναι λανθασμένη».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου που είναι πλαστικός χειρουργός «οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πλαστικός χειρουργός δεν είναι για να τροφοδοτεί και να εκμεταλλεύεται την ανασφάλεια του ανθρώπου που τον εμπιστεύεται. Είναι για να την αντιμετωπίσει, εφόσον αυτή όμως έχει ένα πραγματικό έδαφος».
Mάλιστα, όπως τόνισε, «ένα ζυγωματικά παραφουσκωμένο, στα 20 και στα 30, πολύ περισσότερο στα 14 και στα 15 έτη είναι ένα ζυγωματικά που στα 60 δε θα βρίσκεται στη θέση του και το πρόσωπο τότε θα δείχνει πολύ χειρότερο από ότι θα έδειχνε αν δεν είχαμε κάνει κανείς την παρέμβαση».
Όπως είπε το πρόβλημα είναι ότι αυτές τις επεμβάσεις συνήθως τις κάνουν όχι πλαστικοί χειρουργοί αλλά άλλες ειδικότητες που επιχειρούν έχοντας μια πολύ πρόχειρη εκπαίδευση μερικών ημερών. «Δουλειά του πλαστικού χειρουργού δεν είναι να εκμεταλλευτεί την ανασφάλεια του ανθρώπου αλλά να την αντιμετωπίσει», πρόσθεσε.
«Αυξάνεται πάρα πολύ το ποσοστό της διαταραχής σωματικής δυσμορφίας, δηλαδή της αίσθησης του παιδιού, ότι ότι έχει κάποιες ατέλειες, για παράδειγμα στο πρόσωπό του, στο σώμα του, οι οποίες ουσιαστικά δεν υπάρχουν και έχει την ανάγκη να τις διορθώνει με έναν τέτοιο τρόπο που μπορεί να φτάσει και σε ένα σημείο να παραμορφωθεί τελείως» ανέφερε από την πλευρά της η ψυχολόγος Βέρα Αθανασίου.
Πηγή: ertnews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου