Το γνωρίζουμε από την πρώτη στιγμή αλλά δεν θέλουμε να το σκεφτόμαστε. Και το βάζουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας κάνοντας ότι δεν ισχύει. Δυστυχώς τα αγαπημένα μας κατοικίδια έχουν συγκριτικά με εμάς πολύ λίγα χρόνια ζωής. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα τα έχουμε πολύ κοντά μας.
Το μόνο λοιπόν που πρέπει να κάνουμε είναι να τα αγαπήσουμε, να τα φροντίσουμε και να τα βοηθήσουμε να ζήσουν μια τέλεια και ευτυχισμένη ζωή.
Αφού λοιπόν η ζωή τους είναι μικρή, τα στάδια της ζωής τους διαδέχονται γρήγορα το ένα το άλλο. Και εκεί που είναι μικρά, αμέσως μεγαλώνουν και γερνούν. Χωρίς να έχουμε προλάβει να το καταλάβουμε.
Κάθε στάδιο λοιπόν της ζωής τους έχει διαφορετικές ανάγκες, τις οποίες πρέπει να σεβαστούμε. Τα ηλικιωμένα ζώα, όπως άλλωστε είναι λογικό, έχουν τις περισσότερες. Αν στην οικογένεια υπάρχουν μικρά παιδιά, τα πράγματα ίσως γίνουν πιο δύσκολα καθώς θα πρέπει να μάθουν ότι το κατοικίδιό τους δεν θα είναι όπως ήταν πριν.
Εξηγώντας στο παιδί τι σημαίνει ηλικιωμένο ζώο
Καθώς ο τετράποδος φίλος σας μεγαλώνει, πιθανότατα επιδιώκει λιγότερη αλληλεπίδραση με τα άτομα της οικογένειας, κάτι που μπορεί να μπερδέψει τα παιδιά. Γιατί αν είναι συνηθισμένα να παίζουν συνέχεια με έναν σκύλο που είναι ενεργητικός και κοινωνικός, θα απογοητευτούν όταν θα δουν κάποια στιγμή μια άλλη συμπεριφορά.
Και εδώ είναι ο ρόλος ο δικός σας να τα μάθετε να σέβονται το ζώο που πιθανόν να έχει αρχίσει να εμφανίζει διάφορα, όπως οστεοαρθρίτιδα, προβλήματα στη βάδιση τύφλωση ή κώφωση αλλά και άλλες ανάγκες που μεταβάλλονται.
Αρχικά το να τους εξηγήσετε τι σημαίνει ηλικιωμένο ζώο είναι το πιο σημαντικό. Και αυτό δεν είναι τόσο εύκολο να το κατανοήσει ένα μικρό παιδί. Όμως δεν είναι αδύνατον. Στη συνέχεια πρέπει να τους διδάξετε και κάποιες συμπεριφορές που πρέπει να έχουν προς τα ζώα που γερνούν.
Αν αντιμετωπίζετε τέτοιο πρόβλημα ή πρόκειται να αντιμετωπίσετε στο μέλλον, θα σας πούμε τρία πολύ βασικά πράγματα για να διδάξετε στα παιδιά σας ώστε να τα βοηθήσετε να συνυπάρξουν ειρηνικά με το κατοικίδιο ζώο σας που γερνάει ώστε να μη δυσκολέψουν τόσο τη ζωή του όσο και τη δική σας.
1. Διδάξτε τα να μάθουν να διαβάζουν τη γλώσσα του σώματος του ζώου
Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και το πρώτο που πρέπει να γίνει. Μπορεί τα πολύ μικρά παιδιά να δυσκολεύονται να μάθουν να διαβάζουν τη γλώσσα του σώματος ενός κατοικίδιου ζώου, όμως τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να το κάνουν. Έτσι πρέπει να μάθουν να είναι σε θέση να αναζητήσουν ενδείξεις και σήματα που θα δείχνουν αν το ζώο θέλει ή δεν θέλει να αλληλεπιδράσει. Τα σήματα που δείχνει ένας σκύλος που φανερώνουν ότι αισθάνεται άβολα ή είναι νευρικός περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: Τραβιέται μακριά όταν τον αγκαλιάζεις ή τον χαϊδεύεις, γλείφει τα χείλη του, κρύβει την ουρά του, χασμουριέται, τεντώνει τα αυτιά του και άλλα. Στην αναγνώριση αυτών μπορεί να σας βοηθήσει φυσικά ο κτηνίατρός σας.
Οι ενδείξεις τώρα για τη γάτα μεταξύ άλλων είναι: Τινάζει την ουρά της και την κουνάει με ταχύτητα που αυξάνει, τεντώνει τα αυτιά, έχει σκληρό βλέμμα και πολύ ανοιχτά μάτια, φεύγει μακριά.
Μπορεί να είναι πιο δύσκολο να καταλάβετε πότε οι ηλικιωμένες γάτες θέλουν να μείνουν μόνες τους, οπότε προσέξτε προσεκτικά για την παραμικρή ένδειξη ανησυχίας όταν πλησιάζει το παιδί σας.
Αν τώρα το παιδί σας είναι πολύ μικρό για να μάθει να διαβάζει σωστά τη γλώσσα του σώματος του ηλικιωμένου κατοικίδιου ζώου σας, αυτό που πρέπει εσείς να κάνετε είναι να επιβλέπετε τις αλληλεπιδράσεις μαζί του ώστε να μπορείτε να παρέμβετε εάν είναι απαραίτητο.
2. Συμβουλεύστε τα να μην ενοχλούν το ζώο, ειδικά σε κάποιες περιπτώσεις
Τα παιδιά έχουν την τάση να πειράζουν και να ενοχλούν τα ζώα. Να τους τραβάνε την ουρά, να τα ξυπνούν όταν κοιμούνται για να παίξουν ή ακόμα και για να δουν πώς θα αντιδράσουν. Αυτό συχνά είναι ένα μαρτύριο για τα ηλικιωμένα ζώα.
Στα ηλικιωμένα ζώα είναι πολύ πιθανό η όραση και η ακοή να έχουν μειωθεί. Οπότε να μην καταλαβαίνουν ότι τα πλησιάζουμε. Και έτσι να τρομάξουν. Ένα τρομαγμένο ζώο μπορεί εύκολα να αντιδράσει άσχημα, όπως να δαγκώσει. Ειδικά τα ζώα εκείνα που κοιμούνται και πάσχουν από γνωστική δυσλειτουργία, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να μην αναγνωρίσουν αμέσως το παιδί σας. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και όταν το ζώο τρώει.
Οι γονείς θα πρέπει να πουν στα παιδιά τους να μην ενοχλούν τα ζώα σε τέτοιες περιπτώσεις αλλά και γιατί δεν πρέπει να ενοχλούν. Το γιατί είναι πολύ σημαντικό.
3. Ενθαρρύνετέ τα να ”ζητούν την άδεια” του ηλικιωμένου ζώου πριν αλληλεπιδράσουν μαζί του
Τα ηλικιωμένα ζώα κουράζονται πιο γρήγορα και θέλουν λιγότερη αλληλεπίδραση από ό, τι όταν ήταν μικρά. Για αυτό πάντα να δίνετε στο κατοικίδιό σας την ευκαιρία να φύγει από ένα παιχνίδι, από μια αγκαλιά, από ένα χάιδεμα. Και ποτέ μην το κυνηγάτε αν φύγει. Αυτό το συνηθίζουν τα παιδιά και έτσι κουράζουν, στρεσάρουν και νευριάζουν το ζώο.
Αν το ηλικιωμένο κατοικίδιο ζώο σας φαίνεται να ενδιαφέρεται να αλληλεπιδράσει, αφήστε το παιδί σας να το χαϊδέψει για λίγα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια μάθετέ το να σταματάει. Τα ζώα που θέλουν περισσότερη προσοχή μπορεί να σπρώξουν το χέρι του παιδιού σας ή να τοποθετήσουν το σώμα τους για να ”υποδείξουν” το καλύτερο σημείο χαϊδέματος ενώ αυτά που θέλουν να μείνουν μόνα τους θα γυρίσουν το κεφάλι τους ή θα φύγουν. Πείτε στο παιδί σας ”να ζητήσει τη συγκατάθεση” του κατοικιδίου πριν το χαϊδέψει ή παίξει μαζί του για να αποφύγετε τα προβλήματα. Αν το ζώο του δείξει ότι δεν θέλει, θα πρέπει να δεχτεί το όχι.
Ένα από τα πιο συνηθισμένα χαρακτηριστικά των ηλικιωμένων ζώων είναι η απίστευτη υπομονή τους. Έτσι γίνονται εξαιρετικοί σύντροφοι για τα παιδιά. Ωστόσο, ακόμη και τα πιο ανεκτικά κατοικίδια χρειάζονται ένα διάλειμμα από το παιχνίδι για να ξεκουραστούν και να χαλαρώσουν. Για αυτό διδάξτε τα παιδιά σας να τα αφήσουν να κάνουν αυτό που χρειάζονται.
Για το τέλος
Οι ηλικιωμένοι σκύλοι μπορούν να ζήσουν απόλυτα αρμονικά με μικρά παιδιά αρκεί οι γονείς να τα διδάξουν πώς να τους συμπεριφέρονται και ποιες είναι οι ανάγκες τους. Να τα μάθουν να είναι ευγενικά και τα σέβονται και να παρακολουθούν προσεκτικά την αλληλεπίδραση μεταξύ τους. Είναι πραγματικά υπέροχο ένα παιδί να ζει με ένα κατοικίδιο λόγω του τι μπορεί να διδάξει το ζώο αυτό στο παιδί. Φροντίζοντας ένα ζώο το παιδί μαθαίνει την ενσυναίσθηση, τη συμπόνια και την αίσθηση ευθύνης που έχει απέναντι σε ένα ζωντανό πλάσμα. Κάτι πολύ χρήσιμο για τη μετέπειτα ζωή του.
Και το πιο σημαντικό από όλα: Το να βοηθήσετε το αγαπημένο σας κατοικίδιο να γεράσει φυσιολογικά και να περάσει όμορφα είναι ένα μεγάλο δώρο και μια ανταμοιβή για μια ζωή αγάπης.
Μυρτώ Τζώρτζου
Πηγή: topetmou
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου