Η Terra Verde λειτουργεί στα Χανιά εδώ και 14 χρόνια, με στόχο να προάγει ένα μοντέλο δίκαιου και εναλλακτικού εμπορίου. Τα 28 μέλη της είναι αγρότες-παραγωγοί, μεταποιητές, εργαζόμενοι στο κατάστημα και άνθρωποι που συμμερίζονται την ιδέα για έναν δίκαιο τρόπο παραγωγής και εμπορίου.
H Terra Verde φροντίζει να υπάρχουν στο κατάστημά της προϊόντα που παράγονται με σεβασμό στο περιβάλλον, στους εργαζόμενους και στους καταναλωτές. Οι δραστηριότητές της εκτείνονται σε ευρύ φάσμα: από τις ενημερωτικές εκδηλώσεις για την αγροτική παραγωγή, εκπαιδευτικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, έως την οργάνωση του διήμερου φεστιβάλ «Συλλογικοί Βηματισμοί».
Από το φθινόπωρο του 2019 και για δυόμιση χρόνια λειτούργησε το Κέντρο Ενημέρωσης για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, συνεισφέροντας, και με αυτόν τον τρόπο, στη διάδοση της συνεργατικής - συνεταιριστικής αντίληψης. Στον χώρο της Terra Verde υπάρχει και μικρό βιβλιοπωλείο. Όλα αυτά τα χρόνια, η χανιώτικη κοινωνία αγκαλιάζει και στηρίζει με ποικίλους τρόπους την δράση της Terra Verde, και η Terra Verde προσπαθεί να ανταποδώσει τη στήριξη προτάσσοντας στις δράσεις της το συλλογικό όφελος.
Το νέο εγχείρημα: Εργασία για τα Άτομα με Αναπηρία
Η Terra Verde λοιπόν θέλοντας να υποστηρίξει έμπρακτα το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία στην εργασία, ξεκίνησε στις αρχές του 2024 τη λειτουργία ενός υποκαταστήματος στο οποίο εργάζονται πέντε άτομα με αναπηρία, απόφοιτοι του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ). Το εγχείρημα ξεκίνησε με την παρότρυνση γονιών και καθηγητών Ειδικής Αγωγής, με τους οποίους βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία. Στο υποκατάστημα πωλούνται προϊόντα χωρίς συσκευασία (zero waste), με στόχο το μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Μετά από πολλές ενέργειες, τρεις από τους εργαζόμενους με αναπηρία εντάχθηκαν σε πρόγραμμα της ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) ενώ οι άλλοι δύο στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης για την ενίσχυση των ΚοινΣΕπ. Συνεχώς μαζί τους βρίσκονται ειδική παιδαγωγός, κλινική κοινωνιολόγος και οι αλληλέγγυοι-εθελοντές, οι οποίοι διαμορφώνουν το απαραίτητο περιβάλλον υποστηρικτικής εργασίας.
Τα άτομα με αναπηρία δεν απολαμβάνουν τα δικαιώματα που δικαιούνται, οι οικογένειες αναλαμβάνουν δυσβάσταχτο βάρος, πέραν αυτού που τους αναλογεί, για τον λόγο ότι η πολιτεία δεν ανταποκρίνεται με επάρκεια στις υποχρεώσεις της. Η συμβολή της πολιτείας είναι ελάχιστη και η απαιτούμενη γραφειοκρατία καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την πρόσβαση σε επιλογές. Στην περίπτωση εδώ οι ανεπάρκειες και τα εμπόδια αντιμετωπίζονται με τη συλλογική δράση, το πείσμα και την επιμονή των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, των γονιών, των εθελοντών λογιστών της Terra Verde, των κοινωνικών λειτουργών, των παραγωγών-προμηθευτών της Terra Verde που κάλυψαν μέρος των εξόδων προσφέροντας δωρεάν τα προϊόντα τους και όλων αυτών που στηρίζουν το εγχείρημα και συνεισφέρουν όπως μπορούν.
«Στο διάστημα των τριών χρόνων που προσπαθούμε να στήσουμε το εγχείρημα και των έξι μηνών που το υποκατάστημα λειτουργεί, έχει ανοιχτεί μπροστά μας ένας κόσμος που παραμένει αθέατος στο ευρύ κοινό», μας λένε στην «Εφ.Συν.» από την Terra Verde. «Μάθαμε πολλά. Ξεπεράσαμε επιφυλάξεις, αντλήσαμε έμπνευση από τη δύναμη των γονιών και από τη χαρά των ίδιων των εργαζόμενων, τους είδαμε να εξελίσσονται, εξελιχθήκαμε και εμείς. Στο σύντομο χρονικό διάστημα που λειτουργεί το εγχείρημα αναδείχθηκε σε ένα εξαιρετικά διδακτικό παράδειγμα, καθώς επιβεβαιώθηκε στην πράξη, για άλλη μία φορά, ότι υπό τις κατάλληλες συνθήκες κάθε άνθρωπος πόσο μάλλον τα άτομα με αναπηρία, είναι δυνατόν να αναδείξουν τον καλύτερο εαυτό τους. Μετά από μακρόχρονη και επίπονη προσπάθεια, και παρά τις ανεπάρκειες της πολιτείας, το εγχείρημα έχει κάνει τα πρώτα βήματα του. Βρίσκεται όμως ακόμα στην αρχή και παραμένει ένα στοίχημα, για εμάς αλλά και για την τοπική κοινωνία, να σταθεί στα πόδια του, να επιτύχει τη βιωσιμότητα του και να λειτουργήσει ως παράδειγμα για αντίστοιχες πρωτοβουλίες».
Και καταλήγουν: «Για να ανταποκριθεί το εγχείρημα στην αποστολή του χρειάζεται την καθημερινή στήριξη όλων μας! Η πρόσβαση στην εργασία είναι κατοχυρωμένοι κοινωνικό δικαίωμα. Μπορεί να συμβάλλει στην κοινωνική ένταξη όλων των ανθρώπων, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων. Μπορεί να γίνει ένα ακόμα μέσο για τη διεκδίκηση μιας κοινωνίας που δεν αποκλείει κανέναν».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου