Την περασμένη Παρασκευή στη Λευκίμμη Εβρου, σε ένα ξέφωτο του δάσους στις παρυφές του εθνικού πάρκου Δαδιάς, μαθητές από δημοτικά σχολεία της περιοχής φύτευαν δενδρύλλια δρυός και πεύκης. Η λέξη «ξέφωτο» χωράει συζήτηση. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα σημείο του δάσους που έχει καεί, έχει ξανακαεί, που έχει καεί τόσες φορές που έχει πλέον μείνει καραφλό.
Η μέρα ήταν όμορφη, παρά τη συννεφιά. Και οι φωνές των παιδιών επισκίαζαν την απουσία άλλων ήχων από το δάσος. Είναι δύσκολο να φανταστείς τι γινόταν σ’ αυτό εδώ το σημείο τον Αύγουστο του 2023. Τότε που η φωτιά μαινόταν ασταμάτητα επί 16 μέρες στον νομό Εβρου, πληγώνοντας ανεπανόρθωτα –μεταξύ άλλων– το δάσος της Δαδιάς, μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές διεθνώς. Σβήστε το «ανεπανόρθωτα». «Ηδη βλέπουμε ότι το δάσος αντιδρά πολύ καλά», λέει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών του Εβρου, Πέτρος Ανθόπουλος, που την Παρασκευή επέβλεπε την αναδάσωση στη Λευκίμμη. «Αν κάνετε βόλτα στο πευκοδάσος θα δείτε ότι ήδη έχουν βγει νεαρά πεύκα. Σε ό,τι αφορά την τραχεία πεύκη στο εθνικό πάρκο, όπως και τα αείφυλλα – πλατύφυλλα είμαστε σε καλό δρόμο. Η μαύρη πεύκη έχει μια υστέρηση, αλλά είναι λογικό γιατί αναγεννάται πιο δύσκολα, θέλει τον χρόνο της».
Είναι πράγματι απίστευτη η ικανότητα αυτοΐασης της φύσης. Αλλά καλό είναι και ο άνθρωπος να βάζει το χέρι του. Στη Λευκίμμη φυτεύτηκαν περισσότερα από 200 νέα δενδρύλλια από παιδιά, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, εθελοντές και εκπροσώπους φορέων, μια πρωτοβουλία του κοινωφελούς Ιδρύματος Χατζηγάκη, στο πλαίσιο του προγράμματος «Παιδεία και περιβάλλον – Το δάσος, το σπίτι μας». Περισσότερο από ανάσταση του εδάφους ήταν μια προσπάθεια εμπλοκής των παιδιών από τα γύρω χωριά στα του οίκου τους. Το δάσος της Δαδιάς ανήκει σε όλους μας, μα περισσότερο απ’ όλους στον… μαυρόγυπα και τους κατοίκους της περιοχής. Τις ημέρες πριν από τη δενδροφύτευση οι μαθητές των σχολείων του Σουφλίου που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα (κι όμως δεν δέχθηκαν όλα τα σχολεία να ενταχθούν) συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια, πειράματα, κατασκευές εντός και εκτός τάξης για την προστασία της μέλισσας, την κλιματική αλλαγή και φυσικά την αναγέννηση του δάσους. Οπως εξήγησε η γενική γραμματέας του Δ.Σ. του ιδρύματος και επικεφαλής προγραμμάτων και επικοινωνίας Ελισάβετ Χατζηγάκη, μέσα από τις δραστηριότητες αυτές τα παιδιά και οι δάσκαλοι είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τη σημασία του δάσους ως φυσικού «σπιτιού» και να κατανοήσουν τον κρίσιμο ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας, ως πολίτες του μέλλοντος.
Ως γνήσιοι προπονητές της εξέδρας ρωτήσαμε τον διευθυντή Δασών εάν είναι δόκιμο να φυτεύονται πεύκα δεδομένου του εύφλεκτου χαρακτήρα τους. «Αυτά που ακούγονται, να βγάζουμε τα πεύκα και να βάζουμε άλλα είδη είναι αχαρακτήριστα», απαντάει ο κ. Ανθόπουλος. «Σε μια δενδροφύτευση βάζουμε πάντα ό,τι υπάρχει στην περιοχή. Στην περιοχή ευδοκιμούν τα πεύκα. Οταν καίγονται αυτά, βάζουμε κάτι αντίστοιχο. Οπου χρειάζεται φυσικά. Δεν πάμε και φυτεύουμε πλατάνια και χαρουπιές. Φαντάζεστε σε ένα εθνικό πάρκο να μπούμε και να εισαγάγουμε ξένα είδη; Είναι έγκλημα. Και μην ακούτε αυτά που λέγονται, δεν υπάρχει κανένα δέντρο που να μην καίγεται». Σε μια megafire, όπως εκείνη του ’23, δεν θα είχε γλιτώσει κανένα πλατάνι. «Τα μεσογειακά οικοσυστήματα έτσι επιβιώνουν, με τη φωτιά. Δεν πρέπει να μας πονάει η ψυχή μας όταν καίγονται τα δάση – αρκεί βέβαια να μην καίγονται κάθε χρόνο, αλλά κάθε 60-70 χρόνια».
Σε κάθε περίπτωση, η αναδάσωση μετά την πυρκαγιά δεν είναι δόκιμη. «Πρέπει να περιμένουμε 2-3 χρόνια να δούμε πώς αντιδρά η φύση. Οταν περνάει η φωτιά 2-3 φορές από ένα σημείο και έχει σταματήσει να αντιδρά, τότε επεμβαίνουμε». Αναδάσωση θα γίνει σύντομα στα Λουτρά Αλεξανδρούπολης, μια «τριπλοκαμένη» περιοχή. Σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε με πρωτοβουλία του WWF και εγκρίθηκε από τη Διεύθυνση Δασών, θα φυτευτούν 2.000 στρέμματα – δρυς, πεύκο, κουμαριά, ακόμη και πλατάνια στα ρέματα.
Το μεγάλο θέμα τώρα είναι η λειψυδρία. «Η αναδάσωση θέλει βροχές αλλά ήπιες, όχι καταρρακτώδεις. Ηδη η δασική υπηρεσία έχει ολοκληρώσει γύρω στα 10 εκατ. αντιδιαβρωτικά, ενώ έχουμε εκπονήσει μελέτη και για αντιπλημμυρικά στην περιοχή, αλλά το έργο έχει κολλήσει από τον Ιούνιο στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Εχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτά τα έργα έπρεπε να έχουν γίνει ήδη».
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου