Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

«Το πιάτο»: Η ιστορία της Ελληνικής Μετανάστευσης στην Αμερική του ’50 κ του ‘60

Γιατί μετανάστευαν οι άνθρωποι τη δεκαετία του 1950 στην Αμερική; Τι ανάγκασε τον προπάππο του μικρού αφηγητή να φύγει μακριά από την οικογένειά του; Πώς ήταν το ταξίδι με το υπερωκεάνιο και οι συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στη Νέα Υόρκη; Η συγγραφέας Κωνσταντίνα Τασσοπούλου έγραψε ένα τρυφερό και συγκινητικό μυθιστόρημα για παιδιά από 8 ετών και πάνω γύρω από το θέμα της μετανάστευσης και της ελληνικής παροικίας στην Αμερική.

“Τα βιβλία που απευθύνονται στα παιδιά οφείλουν να λένε αλήθειες ακόμα κι αν το κάνουν με τρόπο παραμυθένιο. Ειδικά σ’ αυτό το βιβλίο, που μιλά για τη μαζική μετανάστευση των Ελλήνων, δεν πρέπει να προλάβουμε το ερώτημα του παιδιού «γιατί μετανάστευαν τόσοι άνθρωποι;» ή «γιατί ήταν τόσο φτωχή η Ελλάδα;». Το βρίσκω απολύτως λογικό. Το αντίθετο θα ήταν το παράλογο”, αναφέρει η συγγραφέας του βιβλίου «Το πιάτο», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, και πραγματεύεται την ιστορία της Ελληνικής Μετανάστευσης στην Αμερική τη δεκαετία του ΄50 και του ΄60.

Η ιστορία του βιβλίου «Το πιάτο»

Ο μικρός Γιώργος με χιούμορ, φινέτσα και κοφτερό μυαλό μας συστήνει την αγαπημένη του γιαγιά και τον ξύλινο μπουφέ με τις πολλές φωτογραφίες της οικογένειάς τους, χάρη στις οποίες άρχισε και αυτή η ιστορία. Το κείμενο χαρίζει άφθονες ξεκαρδιστικές λεπτομέρειες γύρω από την καθημερινότητα του παιδιού και στη συνέχεια γύρω από τη ζωή των μεταναστών στην Αμερική του προηγούμενου αιώνα μέσα από τις αναμνήσεις της γιαγιάς του για τον πατέρα της. Η σχέση τους έχει τα πάνω της και τα κάτω της αλλά είναι μπολιασμένη με αγάπη. Γι’ αυτό κι ο διάλογος: «-Γιαγιά, γιατί… -Γιατί έτσι. -Αφού δεν ξέρεις τι θέλω να ρωτήσω! -Ό,τι και να ρωτήσεις, μπελάς δικός μου θα είναι» (σελ. 13). Για να συμπληρώσει αμέσως ο Γιώργος: «…μην τη φοβηθείς αν την ακούσεις να με μαλώνει. Είναι ακίνδυνη και πολύ αγαπησιάρα κι ας είναι φωνακλού» (σελ. 14). Μπορεί ο πατέρας της γιαγιάς του να του είναι μακρινός για κείνον συγγενής αλλά δεν παύει να είναι κομμάτι από την ιστορία της οικογένειας και θέλει πολύ να μάθει γι’ αυτόν. Η λατρεμένη γιαγιά δεν του αφηγείται απλώς την ιστορία αλλά καταφεύγει σε ευρηματικές μεθόδους που κάνουν το παιδί κοινωνό της ζωής του προπάππου του: του δίνει τα τρύπια παπούτσια του να τα φορέσει, τον βάζει να καθίσει στην κουνιστή του πολυθρόνα και… τσουπ! Το ταξίδι στο παρελθόν μόλις ξεκίνησε!

Ο Γιώργος επιστρέφει μ’ έναν μαγικό τρόπο στο 1955 όπου ξεκίνησε το ταξίδι του ο προπάππος του κι όχι μόνο έχει να αντιμετωπίσει μια καθημερινότητα χωρίς τις ηλεκτρονικές συσκευές και τις ανέσεις του σήμερα αλλά και τις δυσκολίες ενός υπερατλαντικού ταξιδιού, της εγκατάστασης σε ξένη χώρα κ. ά. Η συγγραφέας δε βιάζεται να τελειώσει την ιστορία της, αντίθετα, καταγράφει με συναρπαστικές λεπτομέρειες και το ταξίδι και την εγκατάσταση στην Αμερική.

Τίτλος Βιβλίου Το πιάτο
Εικονογράφος Εμμανουέλα Κακαβιά
Εκδότης Υδροπλάνο
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου