Οι πολιτικές συζητήσεις (debates) στο Λουξεμβούργο θα διεξάγονται στο μέλλον και στη νοηματική γλώσσα, αποσκοπώντας να γίνει η χώρα πιο προσβάσιμη για τα άτομα με αναπηρία. Η σχετική ανακοίνωση έγινε κατά τη συζήτηση του Chamber of Deputies σχετικά με τη συνθήκη του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.
Την Τετάρτη επικυρώθηκε η συνθήκη, μια διαδικασία που κοινοποιήθηκε στη νοηματική γλώσσα και τους επόμενους μήνες οι υπουργοί θα καταθέσουν ένα σχέδιο δράσης που θα σκιαγραφεί τα νέα μέτρα.
Η υπουργός (LSAP) Claudia Dall'Agnol δήλωσε: “Δεν θα έπερεπε να είναι η πρώτη φορά που μια συζήτηση μεταφέρεται στη νοηματική γλώσσα, αλλά δυστυχώς είναι. Σε κάθε συζήτηση ή συνδιάσκεψη θα πρέπει σταδιακά να δοθεί η δυνατότητα διερμηνείας στη νοηματική γλώσσα".
Η συνθήκη εστιάζεται κυρίως στο να καταστήσει τη χώρα και τις πολιτικές της περισσότερο προσβάσιμες για άτομα με αναπηρίες, στην αντιμετώπιση των προκαταλήψεων και στην παροχή μεγαλύτερης αυτονομίας των ατόμων με αναπηρία.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγιναν συγκεκριμένες προτάσεις, ευαισθητοποιώντας την κοινή γνώμη και επιδιώκοντας να διασφαλιστούν η έγκαιρη κοινωνική ένταξη σε χώρους όπως το σχολείο κλπ.
Ο Xavier Bettel (αναπληρωτής DP), έχοντας υπόψη τους τις επικείμενες εκλογές, τόνισε την ανάγκη προσβασιμότητας στα πολιτικά θέματα όλων όσων επιθυμούν να ψηφίσουν στις 9 Οκτωβρίου. Είπε: "Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλα τα εκλογικά τμήματα είναι προσβάσιμα για όλους".
Για το σκοπό αυτό, προσφέρονται στην πρωτεύουσα μαθήματα νοηματικής γλώσσας.
Πηγή: wort.lu
Σημείωση: Ο τίτλος της ανάρτησης προέκυψε παραφράζοντας τον τίτλο "Πολιτική Ζωή με Νόημα", ενός προγράμματος που αφορούσε την απόδοση 775 πολιτικών όρων στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, στη Νέα Ελληνική και στην Αγγλική σε μια πολυμεσική εφαρμογή (CD-ROM) και με δυνατότητα ανάρτησης στο διαδίκτυο. Δείτε σχετικά εδώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου