Δύο νέες δομές πρόκειται να ενισχύσουν το επόμενο διάστημα το πλέγμα των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στη Θεσσαλονίκη.
Πρόκειται για το Κέντρο Ημέρας Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής «Διάθεση», που θα εγκαινιαστεί αύριο στην Καλαμαριά, (Θουκυδίδου και Γ. Σουρή 10) και τη Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση «Πνοές SKG» που θα λειτουργήσει μέχρι τέλος του μήνα στην οδό Βασιλίσσης Όλγας 93. Οι δύο αυτές μονάδες έρχονται να προστεθούν στο Κέντρο Ημέρας Υποστήριξης Εργαζομένων – ΙΑΣΙΣ At Work (Δελφών με Μερκουρίου), που άνοιξε πριν από μία εβδομάδα και το Κέντρο Ημέρας Οικογένειας-Connect Family, που εγκαινιάστηκε χθες στον δήμο Νεάπολης - Συκεών (Καραβαγγέλη 9).
Οι τέσσερις αυτές -πρωτοποριακές για τα ελληνικά ψυχιατρικά δεδομένα- δομές εντάσσονται στο δίκτυο των 106 μονάδων ψυχικής υγείας που δημιουργούνται σε όλη τη χώρα και χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Υγείας και το Ταμείο Ανάκαμψης, με στόχο τη στήριξη του γενικού πληθυσμού με έμφαση στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η δράση των κέντρων αυτών παρουσιάστηκαν σήμερα σε ημερίδα με τίτλο «Ψυχική υγεία στην κοινότητα στην πόλη της Θεσσαλονίκης».
Το Κέντρο Ημέρας Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής «Διάθεση» θα παρέχει υπηρεσίες σε έφηβους και νεαρούς ενήλικες πάσχοντες από διαταραχές πρόσληψης τροφής καθώς και στις οικογένειές τους. Το συγκεκριμένο κέντρο θα λειτουργήσει, επίσης, ως φορέας εκπαίδευσης επαγγελματιών ψυχικής υγείας σε σχέση με το συγκεκριμένο αντικείμενο, ενώ η ερευνητική εργασία και η παραγωγή επιστημονικού έργου θα αποτελούν διαρκή μέριμνα. Η δράση υλοποιείται από την Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ «Με νέα ΔιάΘεση».
Όπως ανέφερε η Μαρία Κούντζα, ψυχίατρος και πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Με νέα ΔιάΘεση», η οποία εξειδικεύεται σε διαταραχές πρόσληψης τροφής, πρόκειται για το πρώτο στην Ελλάδα αντίστοιχο κέντρο, με το δεύτερο να ετοιμάζεται να λειτουργήσει στον βόρειο τομέα Αττικής. «Είναι η πρώτη εξειδικευμένη υπηρεσία για διαταραχές πρόσληψης τροφής που δημιουργείται στην περιφέρεια», είπε σημειώνοντας ότι απευθύνεται σε παιδιά εφήβους και ενήλικες. Ο κ. Κούντζα σημείωσε πως οι τρεις βασικές διαταραχές είναι η ψυχογενής ανορεξία, η ψυχογενής βουλιμία και η διαταραχή της επεισοδιακής υπερφαγίας και πρόσθεσε πως απασχολούν έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Όπως ανέφερε, παρότι δεν υπάρχουν επιδημιολογικά δεδομένα στην Ελλάδα, εκτιμάται πως περίπου το 7% με 8% του πληθυσμού σε μία δεδομένη στιγμή θα την εμφανίσει, όπως ισχύει στην Ευρώπη. «Αυτό σημαίνει ότι είναι από τις πιο συνηθισμένες ψυχιατρικές παθήσεις πια και από τις πολύ σοβαρές, γιατί έχει από τις μεγαλύτερες θνησιμότητες στην ψυχιατρική. Είναι μία πολύ σημαντική στιγμή για τη Θεσσαλονίκη που αποκτά μία τέτοια εξειδικευμένη δομή», τόνισε και υπογράμμισε πως το κέντρο υιοθετεί διεπιστημονική προσέγγιση, παρέχοντας όχι μόνο ψυχολόγους, αλλά και άλλες ειδικότητες, παιδίατρο, παθολόγο, διαιτολόγο και ειδικούς θεραπευτές.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΠΑΨΥ, Δημήτρης Γαλάνης, επισήμανε πως η εταιρεία, η οποία έχει αναλάβει την υλοποίηση των δύο νέων κέντρων που θα παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους είναι ένα επιστημονικό μη κερδοσκοπικό σωματείο που δραστηριοποιείται στον χώρο της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.
Η Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση
Η Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση «Πνοές SKG» έχει ως στόχο να παρέχει άμεσα την κατάλληλη φροντίδα σε άτομα που εμφανίζουν για πρώτη φορά ψυχωσικό επεισόδιο, ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται πως είναι 30 ανά 100.000 πληθυσμού τον χρόνο, δηλαδή περίπου 300 στη Θεσσαλονίκη. Όπως ανέφερε ο καθηγητής Ψυχιατρικής του ΑΠΘ, Βασίλης Μποζίκας, ο οποίος έχει την επιστημονική επίβλεψη του προγράμματος, η έγκαιρη αντιμετώπιση είναι πολύ σημαντική, καθώς, σύμφωνα με έγκυρα βιβλιογραφικά δεδομένα, βοηθά στην πορεία και στην πρόγνωση της διαταραχής. «Από εκεί και πέρα η αντιμετώπιση της ψύχωσης είναι κάτι που γίνεται φαρμακευτικά, αλλά απαιτεί και μία ολοκληρωμένη προσέγγιση και πρέπει να συνοδευτεί με ψυχοκοινωνική υποστήριξη και αποκατάσταση. Έχουμε μία ομάδα πολυκλαδική με ψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, οι οποίοι θα φροντίσουν να παράσχουν διάγνωση και έναν σχεδιασμό θεραπευτικό που θα συνδυάζει τη φαρμακευτική αγωγή με ψυχοθεραπεία και φροντίδα στην επαγγελματική αποκατάσταση. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό που έχουμε ένα κέντρο υποστήριξης εργαζομένων, ώστε να τους βοηθήσει να αναζητήσουν εργασία», τόνισε.
Σχολιάζοντας τις τέσσερις δομές της Θεσσαλονίκης, ο καθηγητής σημείωσε πως είναι πρωτοποριακές ακόμα και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και πρόσθεσε πως συνιστούν «μία στροφή από ένα νοσοκομειοκεντρικό μοντέλο αντιμετώπισης των ψυχικών διαταραχών και των θεμάτων ψυχικής υγείας σε ένα μοντέλο που είναι μέσα στην κοινότητα». Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Βενετσάνος Μαυρέας, ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου της ΕΠΑΨΥ. «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η χώρα να περάσει από το παλιό μοντέλο με τα ψυχιατρικά νοσοκομεία και τις στατικές μονάδες, όπως είναι τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας, που περιμένουν τον ασθενή, στις μονάδες που θα πηγαίνουν στον ασθενή και θα είναι ευέλικτες. Περιμένουμε όλο αυτό να συμβάλει ώστε ο πολίτης να έχει αυτό που χρειάζεται στον τόπο του», είπε χαρακτηριστικά.
Στο Κέντρο Ημέρας υποστήριξης Εργαζομένων που άνοιξε πρόσφατα παρέχεται δωρεάν συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη σε εργαζόμενους αλλά και σε ανέργους που προσπαθούν να μπουν στην αγορά εργασίας. Το δε Κέντρο Ημέρας για τη στήριξη της Οικογένειας που εγκαινιάστηκε χθες, παρέχει συμβουλευτική και εκπαίδευση σε γονείς και υποστήριξη σε παιδιά ηλικίας έως 18 ετών σε οτιδήποτε χρειάζεται σε θέματα ψυχικής υγείας, αλλά και άλλα ζητήματα όπως το bulling, θέματα κοινωνικής ένταξης, μαθησιακά ζητήματα. Για καινοτόμες δράσεις έκανε λόγο ο Νίκος Μπαλτάς, γενικός διευθυντής της ΑΜΚΕ IASIS, η οποία συμμετέχει στην υλοποίηση των δύο δομών. «Μιλάμε για ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οπότε η Θεσσαλονίκη είναι μπροστά στις εξελίξεις σε θέματα ψυχικής υγείας. Η Θεσσαλονίκη, λοιπόν, καινοτομεί στην ψυχική υγεία», τόνισε.
Πηγή: voria
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου