Καλεσμένη στην εκπομπή «Με Καθαρή Ματιά» με τη δημοσιογράφο Σουζάνα Καζάκα ήταν η πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) Νομού Χαλκιδικής «Η Αγάπη», Μαρία Γούσιου. Στις δηλώσεις της, η πρόεδρος έθεσε κρίσιμα ζητήματα όπως η έλλειψη υποδομών, η δράση του συλλόγου, αλλά και η δημιουργία κέντρου ημέρας στον νομό.
«Η προσβασιμότητα στη Χαλκιδική είναι πάρα πολύ δύσκολη. Υπάρχει και μία ιδιαιτερότητα για τα χωριά κυρίως. Ας πούμε στη Γαλάτιστα αναγκαστικά πολλά στενάκια δεν θα είναι προσβάσιμα λόγω του ανάγλυφου της περιοχής. Από εκεί και πέρα σε πολλά δημόσια κτήρια δεν έχουμε προσβασιμότητα. Ένας άνθρωπος με κινητικά προβλήματα θέλει να πάει να εξυπηρετηθεί στον Δήμο και δε μπορεί», ανέφερε η πρόεδρος του συλλόγου εκτιμώντας πως στις παραλίες η κατάσταση τα τελευταία χρόνια κρίνεται ελαφρώς καλύτερη.
Παράλληλα, η πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφέρει πως ένα ακόμα πρόβλημα το οποίο ταλανίζει τα Άτομα με Αναπηρία είναι η επαγγελματική αποκατάστασή τους μετά το τέλος του ειδικού εργαστηρίου. «Ουσιαστικά το κράτος σου λέει πήγαινε το παιδί στο σχολείο, προσπάθησε να το κάνεις κοινωνικό, να το εντάξεις και μετά ξανακράτα το σπίτι. Αυτό πρέπει να αλλάξει», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Γούσιου.
Η δράση του Συλλόγου
Πλούσια και με συνεχείς δράσεις και εξορμήσεις χαρακτηρίζεται η δράση του Συλλόγου που στηρίζεται κατά βάση στα εθελοντικά αισθήματα των μελών και των φίλων. Σύμφωνα με την πρόεδρο, συνολικά 13 παιδιά από όλη τη Χαλκιδική, με έξοδα του συλλόγου έρχονται στον Πολύγυρο δύο φορές την εβδομάδα. «Μαθαίνουν ζωγραφική, κηπουρική, βγαίνουν κάποια βόλτα στον Πολύγυρο. Τόσα χρόνια που έρχονταν τα παιδιά μας στα σχολεία του Πολυγύρου έχουν γνωστούς, έχουν φίλους που όλοι τους καλοδέχονται», ανέφερε η πρόεδρος τονίζοντας ωστόσο ότι δεν αρκεί όμως μόνο ο εθελοντισμός, καθώς το κράτος θα πρέπει να παρέμβει και να φτιάξει δομές για τη Χαλκιδική.
Λίγα λόγια για την ιστορία της «Αγάπης»
Ο Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία Ν. Χαλκιδικής «Η ΑΓΑΠΗ», ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 1992 στον Πολύγυρο από μια ομάδα γονέων, που είχαν παιδιά με αναπηρίες, με σκοπό την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων που η αναπηρία και η κοινωνική περιθωριοποίηση είχαν συσσωρεύσει στην καθημερινή τους ζωή. Σήμερα ο Σύλλογος αριθμεί περί τα 500 μέλη, κυρίως γονείς και κηδεμόνες, άτομα με αναπηρίες και ευαισθητοποιημένους συμπολίτες φίλους και συμπαραστάτες. Διοικείται από επταμελές συμβούλιο που ανανεώνεται κάθε δύο χρόνια. Ο Σύλλογος ασχολείται με όλες τις κατηγορίες της Αναπηρίας και καλύπτει όλες τις ηλικίες των Αναπήρων. Χαρακτηρίζεται Νομαρχιακός γιατί αφορά ολόκληρο τον Νομό Χαλκιδικής.
«Προσπαθούμε και βοηθούμε όσο μπορούμε και όπου μπορούμε. Αυτό που είναι το πιο σημαντικό για εμάς από την ίδρυση του συλλόγου και αυτό που μας καίει είτε σα γονείς, είτε τα ίδια τα άτομα με αναπηρία, είναι οι δομές. Τα σχολεία, ΚΔΑΠ ΑμεΑ κλπ» ανέφερε η κα Γούσιου.
«Στον Πολύγυρο δυστυχώς δεν έχουμε ΚΔΑΠ. Απ΄ ότι έχω μάθει θα ξεκινήσει, απλά καθυστέρησε η άδεια λειτουργίας. Τα πάντα είναι έτοιμα», σημείωσε η κα Γούσια, εκτιμώντας παράλληλα πως στη νότια Χαλκιδική υπάρχουν περισσότερες υποδομές, με την κατάσταση να κρίνεται καλύτερη.
Στη συνέχεια η πρόεδρος αναφέρθηκε εκτενώς και στις προσπάθειες που γίνονται για τη δημιουργία Στέγης Αυτόνομης Διαβίωσης. «Κάτι πάει να γίνει τώρα στα Μουδανιά. Θα ξεκινήσει, μας φιλοξενεί ο Δήμος Νέας Προποντίδας, μας παραχώρησε οικόπεδο στην Πορταριά και εκεί θα ξεκινήσει η πρώτη Στέγη της Χαλκιδικής, αλλά απομένει φυσικά να μπει όλο αυτό σε ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ για να προχωρήσει. Οι μελέτες είναι έτοιμες», αποκάλυψε η πρόεδρος σημειώνοντας πως η δημιουργία της στέγης αναμένεται να καλύψει ένα μέρος των αναγκών, καθώς «κάποια άτομα θα φιλοξενηθούν εκεί που δεν υπάρχει οικογενειακό περιβάλλον. Γιατί το τι μέλλει γενέσθαι με τα παιδιά μας όταν φύγουμε από τη ζωή οι γονείς, είναι ένα ζήτημα που το έχουμε πάντα κατά νου».
Τέλος, όσον αφορά τις επικείμενες εκλογές η κα Γούσιου εκτίμησε πως «την άλλη μέρα των εκλογών θα πρέπει να σκύψουν όλοι πάνω από τα προβλήματα της αναπηρίας στη Χαλκιδική και να βάλουμε όλοι μαζί πλάτη για να υλοποιηθεί η πρώτη στέγη στον νομό μας».
Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη:
Πηγή: xalkidikipolitiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου