Απονεμήθηκαν τα βραβεία του Ελληνικού Τμήματος της IBBY – Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου σε μια όμορφη τελετή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ανήμερα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου. Η αρχή της εκδήλωσης έγινε με την ανάγνωση του φετινού μηνύματος της ημέρας, “Είμαι ένα βιβλίο, διάβασέ με” που διάβασε ο δημιουργός του Βαγγέλης Ηλιόπουλος, παρουσία της εικαστικού Φωτεινής Στεφανίδη που φιλοτέχνησε τη φετινή αφίσα.
Τα βραβεία αναλυτικά
Το Βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου» σε συγγραφέα βιβλίου αφήγησης βραχείας φόρμας για παιδιά απονεμήθηκε στον Μάκη Τσίτα για το βιβλίο “Έρχεται ο γίγαντας” (Εκδόσεις Μεταίχμιο). Το βραβείο σε εικονογράφο και σε συγγραφέα εικονοβιβλίου (picture book ή graphic novel) για την εικονογράφηση και για το κείμενο απονεμήθηκε στην Ίριδα Σαμαρτζή (εικονογράφηση) και στη Μαρία Παπαγιάννη (συγγραφή) για το βιβλίο “Στο Πικεφί” (Εκδόσεις Πατάκη). Το Βραβείο «Φανή Αποστολίδου» σε συγγραφέα εκτενούς αφηγήματος για παιδιά μεγάλων τάξεων Δημοτικού και Γυμνασίου απονήθηκε στη Λίλη Λαμπρέλλη για το βιβλίο “Το πέρασμα. Αϊβαλί- Μυτιλήνη, 1922” (Εκδόσεις Πατάκη). Το Βραβείο σε συγγραφέα εφηβικού – νεανικού βιβλίου για εφήβους και νέους απονεμήθηκε στον Πολυχρόνη Κουτσάκη για το βιβλίο Φωτιά (Εκδόσεις Καστανιώτη), ενώ το Βραβείο «Βίτω Αγγελοπούλου» σε συγγραφέα βιβλίου με πληροφοριακά κείμενα (γνώσεων) για παιδιά απονεμήθηκε στην Ιουλίτα Ηλιοπούλου για το βιβλίο Ο Ελύτης για παιδιά (Εκδόσεις Ίκαρος).
Δύο ξενόγλωσσα βιβλία έλαβαν το Βραβείο σε ξένο συγγραφέα, Έλληνα εκδότη και μεταφραστή βιβλίου μεταφρασμένου στα ελληνικά για παιδιά ή νέους. Στην κατηγορία για παιδιά έως 12 ετών το βραβείο απενεμήθηκε στη Mary Richards (συγγραφή), στον Ηλία Μαγκλίνη (μετάφραση) και στις Εκδόσεις Καπόν για το βιβλίο “Η ιστορία των λέξεων για παιδιά”, ενώ στην κατηγορία για εφήβους και νέους/νέες το βραβείο απονεμήθηκε στην Kimberly Brubaker Bradley (συγγραφή), στη Βάσια Τζανακάρη (μετάφραση) και στις Εκδόσεις Παπαδόπουλος για το βιβλίο “Μας μεγάλωσαν λύκοι”.”.
Το Βραβείο «Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου» σε πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα βιβλίου για παιδιά ή νέους απονεμήθηκε στη Δανάη Δραγωνέα για το βιβλίο “Το νησί της βροχής. Ένα μυστικό ημερολόγιο” (Εκδόσεις Α.Α.Λιβάνη), το Βραβείο σε συγγραφέα για τη διασκευή λογοτεχνικού έργου της ελληνικής ή παγκόσμιας λογοτεχνίας για παιδιά και νέους απονεμήθηκε στον Cob Kanellos για το βιβλίο “Ο θησαυρός της Βαγίας” (συγγραφή Ζωρζ Σαρή, Εκδόσεις Πατάκη). Τελος, το ειδικό βραβείο σε εικονογράφο για την εικονογράφηση βιβλίου με εικόνες για παιδιά και νέους απονέμήθηκε στον Αχιλλέα Ραζή για την εικονογράφηση του βιβλίου “Είναι τέρας;” (συγγραφή Αχιλλέας Ραζής, εκδόσεις Καλειδοσκόπιο).
Το μεγάλο βραβείο «Πηνελόπη Δέλτα» απονεμήθηκε στην Αθηνά Μπίνιου για τη συνολική της προσφορά στην προώθηση του παιδικού και εφηβικού βιβλίου. Το βραβείο, που φέρει το όνομα της σημαντικής Ελληνίδας λογοτέχνιδας, αποτελεί τη μεγαλύτερη τιμητική διάκριση που θεσπίστηκε από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ. Απονέμεται κάθε χρόνο σε πρόσωπα τα οποία διακρίνονται για τη συνολική τους προσφορά στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και στην προώθηση της παιδικής λογοτεχνίας.
Επιμέρους βραβεία:
Βραβείο «Κωνσταντίνου Π. Δεμερτζή – στον Έλληνα Δάσκαλο» σε εν ενεργεία δάσκαλο ή άλλης ειδικότητας εκπαιδευτικό πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο/η οποίος/α δείχνει έμπρακτα και αποτελεσματικά το ενδιαφέρον του/της για τη Φιλαναγνωσία και την Παιδική Λογοτεχνία απονεμήθηκε στην Ταξιαρχούλα Μωϋσή, δασκάλα στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής. Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΑΓΚΥΡΑ. Έπαθλο: βιβλία αξίας 300 ευρώ.
Βραβείο «Βασίλης Αναγνωστόπουλος» σε εν ενεργεία εκπαιδευτικό δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κάθε ειδικότητας, ο/η οποίος/α δείχνει έμπρακτα και αποτελεσματικά το ενδιαφέρον του/της για τη Φιλαναγνωσία και τη Νεανική Λογοτεχνία απονεμήθηκε στη Γεωργία Παπαγεωργοπούλου, καθηγήτρια στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Αγ. Παρασκευής. Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ προς τιμήν της Μαίρης Κωνστανταροπούλου. Έπαθλο: βιβλία αξίας 300 ευρώ.
Βραβείο «Κούλα Κουλουμπή» σε εν ενεργεία νηπιαγωγό ή παιδαγωγό, ο/η οποίος/α εισάγει με τους πιο ευφάνταστους τρόπους τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας στον κόσμο του παιδικού βιβλίου απονεμήθηκε στη Δέσποινα Μουαμελετζή, νηπιαγωγό στο 6ο Νηπιαγωγείο Κορωπίου. Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΔΙΑΠΛΟΥΣ. Έπαθλο: βιβλία αξίας 300 ευρώ.
Βραβείο «Παντελής & Χρήστος Αλέφαντος» σε παιδική/νεανική βιβλιοθήκη για τη συνολική της δράση απονεμήθηκε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κατερίνης. Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ. Έπαθλο: Βιβλία αξίας 500 ευρώ.
Βραβείο σε πρόγραμμα για την προώθηση της φιλαναγνωσίας σε παιδιά και νέους, το οποίο εκπόνησε και εφάρμοσε σχολείο, βιβλιοθήκη, άλλος φορέας ή φυσικό πρόσωπο απονεμήθηκε στο Project Ανοικτό Βιβλίο -Open Book Project (Υπεύθυνη: Μαρέττα Σιδηροπούλου), που εκπονεί το Εργαστήριο Παιδαγωγικής Έρευνας και Εκπαιδευτικών Πρακτικών του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΕΠΗ) του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ). Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ. Έπαθλο: Βιβλία αξίας 300 ευρώ.
Βραβείο σε βιβλιοθηκονόμο απονεμήθηκε στη Γεωργία Τσιάνα, βιβλιοθηκονόμο στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας «Κωνσταντίνος Κούμας». Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ στη μνήμη του Κυριάκου Παπαδόπουλου. Έπαθλο: βιβλία αξίας 500 ευρώ.
Βραβείο σε Σχολικό – μαθητικό έντυπο το οποίο καλλιεργεί τη φιλαναγνωσία και προωθεί την ανάγνωση παιδικής λογοτεχνίας: απονέμεται στη μαθητική εφημερίδα «Τα τρελά μολύβια», που εκδίδει το 14ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας (υπεύθυνη: Ζωή Κοσκινίδου). Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Έπαθλο: βιβλία αξίας 300 ευρώ.
Βραβείο «Πάνος Αλέφαντος» σε Εθελοντή, που με τη δράση του προωθεί τη φιλαναγνωσία απονεμήθηκε στον Σύλλογο Φίλων του Μουσείου Παιδικής Εφηβικής Λογοτεχνίας (ΜΠΕΛ) (Πρόεδρος: Τασούλα Τσιλιμένη). Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ. Έπαθλο: Βιβλία αξίας 300 ευρώ.
Στην αρχή της εκδήλωσης απονεμήθηκαν αρχικά τα διπλώματα στις υποψήφιες για το Διεθνές Βραβείο HCAA 2022 Μαρία Παπαγιάννη (για τη συγγραφή) και Ίριδα Σαμαρτζή (για την εικονογράφηση), ενώ παρουσιάστηκαν οι υποψήφιες για το Διεθνές Βραβείο HCAA 2024 Αγγελική Δαρλάση (για τη συγγραφή) και Κέλλυ Ματαθία-Κόβο (για την εικονογράφηση). Απονεμήθηκαν τα διπλώματα για την αναγραφή των έργων τους στους Τιμητικούς Πίνακες της ΙΒΒΥ 2022, στην Ελένη Πριοβόλου (για τη συγγραφή), στη Φωτεινή Τίκκου (για την εικονογράφηση), στην Αργυρώ Πιπίνη (για τη μετάφραση) και αντιστοίχως στις Εκδόσεις Καστανιώτη, στις Εκδόσεις Ίκαρος και στις Εκδόσεις Πατάκη. Τιμήθηκαν οι εκδότες – αθλοθέτες του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ για την έμπρακτη στήριξή τους: Εκδόσεις Άγκυρα, Εκδόσεις Διάπλους, Εκδόσεις Καστανιώτη, Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, Εκδόσεις Μεταίχμιο, Εκδόσεις Μίνωας, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, Εκδόσεις Πατάκη. Στην εκδήλωση ανακοινώθηκαν τα βραβεία για την προώθηση της φιλαναγνωσίας σε φυσικά πρόσωπα και φορείς και τα αποτελέσματα των διαγωνισμών για τη συγγραφή, εικονογράφηση και μετάφραση βιβλίων έκδοσης 2022.
Την κριτική επιτροπή αποτέλεσαν οι: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, συγγραφέας, εκπαιδευτικός (Πρόεδρος επιτροπής), Κατερίνα Δερματά, Phd «Κοινωνική-Συναισθηματική Νοημοσύνη και Εικονογραφημένο Βιβλίο» (Πάντειο Παν/μιο), Μa στην Πολιτιστική Διαχείριση (Οπτικός Πολιτισμός και Παιδί), Εκπαιδευτικός, Θανάσης Κοτσοβός, Βιβλιοθηκονόμος, Υπεύθυνος στην Παιδική Δανειστική Βιβλιοθήκη του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Μαρία Κουρκουμέλη, ΜSc “Φύλο και Νέα Εκπαιδευτικά Και Εργασιακά Περιβάλλοντα στην Κοινωνία της Πληροφορίας” (Παν/μιο Αιγαίου), Εκπαιδευτικός, Κέλλυ Ματαθία-Κόβο, Γραφίστρια-Εικονογράφος, Υποψήφια HCAA 2024, Ραλλού Σάρρου, Μa «Ψυχοπαιδαγωγική της Ανάγνωσης, Φιλαναγνωσία και Εκπαιδευτικό Υλικό» (Ε.Κ.Π.Α.), Μέλος της Ομάδας Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ), Εκπαιδευτικός, Ελίτα Φώκιαλη, PhD στη Διαμεσική Αφήγηση (Ε.Κ.Π.Α), MSc “Παιδικό Βιβλίο και Παιδαγωγικό Υλικο” (Παν/μιο Αιγαίου), Πτυχίο Πολιτικής Επιστήμης (Πάντειο Παν/μιο), Εκπαιδευτικός.
Πηγή: Κόκκινη Αλεπού
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου