Με το σύνθημα ''Σκεφτόμαστε Παγκόσμια, δρούμε Τοπικά'', εδώ και 2 μήνες στο Δήμο Παύλου Μελά οι μαθητές ανακυκλώνουν σε 3 διαφορετικούς κάδους. Η δράση γίνεται μέσα στα σχολεία συλλέγοντας ξεχωριστά στον κίτρινο κάδο το χαρτί, στο μπλε κάδο το αλουμίνιο και στον κόκκινο κάδο το πλαστικό. Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο τουΤοπικού Θεματικού Δικτύου ''Σχολείο Ανοιχτό στην Κοινωνία-Ενεργός Πολίτης στο Δήμο Παύλου Μελά'' σε συνεργασία με τα Γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Δυτικής Θεσ/νίκης και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού και Βερτίσκου.Είναι το πρώτο πανελλαδικά πρόγραμμα Διαλογής στην Πηγή που εφαρμόζεται σε τόσο μεγάλη κλίμακα και βάσει ειδικής σύμβασης του Δήμου Παύλου Μελά με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, όπου παραχωρήθηκαν 240 ειδικοί διαφορετικού χρώματος κάδοι 360 λίτρων και παράλληλα τη σχολική χρονιά 2016-2017 μέσω της Αναπτυξιακής Εταιρείας ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης εκπαιδεύτηκαν 7500 μαθητές και 152 εκπαιδευτικοί σε θέματα Ανακύκλωσης.
Από τις αρχές της φετινής σχολικής χρονιάς έγιναν τρεις διαφορετικές ενημερωτικές ημερίδες για την καλύτερη λειτουργία του προγράμματος. Σε κάθε σχολείο ορίζεται εκπαιδευτικός ως συντονιστής του προγράμματος και ομάδα ανακύκλωσης μαθητών σε κάθε τμήμα που αλλάζει κυκλικά κάθε εβδομάδα. Τους προηγούμενους μήνες ολοκληρώθηκαν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από τις υπηρεσίες του Δήμου Παύλου Μελά, που αφορούσαν στο διαγωνισμό και τις σχετικές εγκρίσεις για να μπορούν να πωλούνται πλέον ως προϊόντα τα ανακυκλώσιμα ''σκουπίδια'' των μαθητών. Η συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών μέσα από τα σχολεία γίνεται μία φορά την εβδομάδα από την Υπηρεσία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Παύλου Μελά. Τα υλικά αποθηκεύονται σε ειδικά press containers ανακύκλωσης, ενώ τα έσοδα που προκύπτουν από την πώληση τους επιστρέφονται αναλογικά στα σχολεία για την κάλυψη μορφωτικών και άλλων αναγκών.
Το πρόγραμμα υλοποιείται βάσει του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου Παύλου Μελά προωθώντας την Κυκλική Οικονομία. Απώτερος σκοπός του μέσω της βιωματικής προσέγγισης είναι η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των μαθητών στην Ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή και σε δεύτερο στάδιο η εφαρμογή του προγράμματος στιςγειτονιές του Δήμου παράλληλα με τη λειτουργία "Πράσινων Σημείων". Στο επόμενο χρονικό διάστημα προγραμματίζεται και η συλλογή τηγανέλαιου στις σχολικές μονάδες του Δήμου Παύλου Μελά.
Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης μαζί με τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο Περιβάλλοντος Σάκη Λαζαρίδηκαι τον Αντιπρόεδρο του ΕΟΑΝ (Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης) Αργύρη Μπούρα επισκέφθηκαν τα σχολεία και ενημέρωσαν τους εκπαιδευτικούς σχετικά με τη σημασία που έχει να προχωρήσει η νέα φιλοσοφία διαχείρισης των απορριμμάτων, ξεκινώντας μέσα από τις δράσεις του σχολείου έτσι ώστε να ετοιμάζονται οι αυριανοί ευαισθητοποιημένοι περιβαλλοντικά ενεργοί πολίτες. Ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΑΝ Αργύρης Μπούρας ενημερώθηκε από από τους μικρούς μαθητές συνεχάρη το Δήμαρχο Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη για την εξαιρετική πρωτοβουλία και τόνισε την αναγκαιότητα μέσα από τέτοιες καλές πρακτικές να εναρμονιστούμε το συντομότερο δυνατό στο νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων για καλύτερο Περιβάλλον και Ποιότητα ζωής.
Πηγή: Δήμος Παύλου Μελά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου