Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

XENIUSnet: Ψηφιακά μαθήματα σε παιδιά πρόσφυγες- Πρωτοβουλία από 16χρονη μαθήτρια Λυκείου

Μία νεαρή μαθήτρια της Β λυκείου ανοίγει ένα παράθυρο επικοινωνίας και γνώσης για τα παιδιά πρόσφυγες τα οποία ζούν και εκπαιδεύονται στην Ελλάδα.

Δημιούργησε μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να προσφέρει υποστήριξη στην τυπική και την άτυπη εκπαίδευση νεο-εισερχόμενων προσφύγων στην Ελλάδα με στόχο την επιτάχυνση και βελτίωση της διαδικασίας ενσωμάτωσης στην ελληνική κοινωνία.

Η Μαρία Αγγέλικα – Νικήτα σχεδίασε και υλοποίησε την πλατφόρμα XENIUSnet μέσω της οποίας παρέχει ένα συνεργατικό περιβάλλον σε νεαρούς πρόσφυγες ή μετανάστες οι οποίοι μπορούν να υποβάλλουν κάθε ερώτηση η απορία σχετικά με το αντικείμενο της εκπαίδευσής τους.

Μαθήτρια η ίδια σε Λύκειο της Αθήνας, μετά τον σχεδιασμό της πλατφόρμας, ανέλαβε να παρουσιάσει το πρόγραμμα και τις δυνατότητές του αλλά και να συγκροτήσει μια ομάδα η οποία να μπορεί να δίνει μαθησιακή υποστήριξη.

Με ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων η Μαρία έχει λάβει μέρος σε συνέδρια της UNESCO και της προσομοίωσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και διακρίσεις σε αγώνες ρητορικής.

Μετά τον σχεδιασμό το XENIUSnet είχε ανάγκη από εθελοντές Έλληνες μαθητές οι οποίοι ως μέντορες (mentors) απαντούν στα παιδιά πρόσφυγες και τους προτείνουν το κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό. Παράλληλα υπάρχουν και οι εθελοντές εκπαιδευτικοί (moderators) οι οποίοι συμμετέχουν παρέχοντας ακαδημαϊκή καθοδήγηση, όταν χρειάζεται.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να προσφέρει εξατομικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη σε νεαρούς πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα. Παρότι η ιδέα ξεκίνησε από την Ελλάδα, η πλατφόρμα XENIUSnet μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υποστηρίξει τη δημιουργία αντίστοιχων κοινοτήτων συνεργαζόμενων μαθητών σε οποιαδήποτε χώρα.

“Ήδη έχουν εγγραφεί στο σύστημα οι πρώτες δεκάδες χρηστών και έχουν ανταλλαγεί εκατοντάδες μηνύματα στο πλαίσιο συνεργασιών μεταξύ μαθητών σε θέματα γλώσσας, μαθηματικών, ιστορίας και φυσικών επιστημών” σημειώνει η κα Μ.Νικήτα και εξηγεί ότι μελλοντικά η χρήση της πλατφόρμας μπορεί να εξαπλωθεί σε μεγάλο αριθμό μαθητών και εκπαιδευτικών.
“Προς το παρον, είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένα σταθερό υπόβαθρο συνεργασίας, να οικοδομηθούν και να διατηρηθούν δεσμοί και να καλλιεργηθεί μια αίσθηση κοινότητας”.

Για την προώθηση του όλου εγχείρημα η Μαρία συμμετείχε σε hackathon για τους Πρόσφυγες και τις Προκλήσεις Ενσωμάτωσης, Φεβρουάριος και συνεργάστηκε με μηχανικούς της Google, με εκπροσώπους ΜΚΟ καθώς και με μια ομάδα νέων προσφύγων.
Ήδη παρουσίασε την πλατφόρμα στο Δίκτυο Μεταναστριών Γυναικών Melissa , στην Βραδιά του Ερευνητή, Αθήνα ενώ θα παρουσιάσει το επιστημονικό υπόβαθρο στο πλαίσιο του 6th Anatolia College Science and Technology Annual Conference στη Θεσσαλονίκη, 24-26 Νοεμβρίου 2017.

“Ως μέλος του ομίλου UNESCO του σχολείου μου, είχα την ευκαιρία, πριν ενάμιση χρόνο, να συμμετάσχω σε ένα μαθητικό συνέδριο του δικτύου σχολείων ASP-net της UNESCO με θέμα το ταξίδι της προσφυγικής οικογένειας στη Μεσόγειο. Έτσι ήρθα αντιμέτωπη με πληροφορία που με συγκλόνισε και με ευαισθητοποίησε” εξηγεί η νεαρή μαθήτρια.
“Παρακολούθησα με ιδιαίτερη ανησυχία την εξέλιξη της τύχης παιδιών της ηλικίας μου που έφτασαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια μετά από ένα οδυνηρό και γεμάτο κινδύνους ταξίδι. Συνειδητοποίησα οτι τα παιδιά αυτά είχαν μείνει εκτός σχολείου για περισσότερα από 2-3 χρόνια. Επιπλέον, μη γνωρίζοντας την ελληνική γλώσσα, χρειάζονται αυξημένη υποστήριξη για να μπορέσουν να παραμείνουν και να πετύχουν.
Παράλληλα, γνωρίζω ότι πολλοί συμμαθητές μου έχουν τη διάθεση να βοηθήσουν τους συνομηλίκους μας, των οποίων η μετάβαση στην ενηλικίωση διαταράχθηκε από την αστάθεια και τη βία, να μάθουν ελληνικά ή να κερδίσουν το χαμένο χρόνο σε μαθήματα όπως οι φυσικές επιστήμες και τα μαθηματικά”
Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα για μία ψηφιακή πλατφόρμα , ως γέφυρα επικοινωνίας σε μία περίοδο όπου ο παγκόσμιος πληθυσμός προσφύγων σχολικής ηλικίας αυξάνεται κατά 600.000 παιδιά και εφήβους ετησίως από το 2011.
“Κάθε χρόνο χρειάζονται τουλάχιστον 12.000 επιπλέον αίθουσες διδασκαλίας και 20.000 επιπλέον εκπαιδευτικοί. Τα τελευταία χρόνια, περισσότεροι από 62.000 πρόσφυγες έχουν βρεθεί στην Ελλάδα, ενώ περισσότεροι από τους μισούς είναι κάτω των 18 ετών.» λέει η δημιουργός του XENIUSnet

Γ.Αποστολίδης
Πηγή: Αθήνα 984

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου