Είναι γεγονός, ότι τα κορίτσια ωριμάζουν πιο γρήγορα από τα αγόρια και αυτό, μεταξύ άλλων μπορεί σημαίνει, ότι κοινωνικοποιούνται περισσότερο και εκδηλώνουν πιο εύκολα τα συναισθήματά τους. Κάποια κορίτσια, ωστόσο, μπορούν ενίοτε να γίνουν εξαιρετικά σκληρά και άκαρδα προς τους άλλους, ειδικά προς τους συνομηλίκους τους, εκδηλώνοντας έτσι μία άτυπη μορφή bullying, όχι με ξύλο ή απειλές, αλλά κυρίως με υπόγειες προσβολές και περιθωριοποίηση του παιδιού που θα «βάλουν στο μάτι».
Ας μην ρίχνουμε όλο το φταίξιμο πάνω τους, όμως –αμέτρητες μαμάδες έχουν την τάση να κακολογούν άλλες μαμάδες, όταν θεωρούν ότι δεν κάνουν καλά την «δουλειά» τους ή όταν απλά δεν συμβαδίζουν με τον δικό τους τρόπο να μεγαλώνουν το παιδί τους. Και δεν είναι λίγες εκείνες που εκδηλώνουν έντονη ζήλια, όταν κάποια άλλη μαμά είναι πιο όμορφη, πιο έξυπνη, πιο πλούσια, πιο ικανή. Αντί, τότε, να την θαυμάσουν, την κοιτάζουν με «μισό μάτι» και την κακολογούν. Μαντέψτε τι πρότυπα παίρνουν οι κόρες που μεγαλώνουν με αυτές τις μαμάδες.
Αν η κόρη σας έχει βρεθεί στην δυσάρεστη θέση να είναι από τα παιδιά που μία παρέα κοριτσιών «έβαλε στο μάτι» και δέχεται τα αρνητικά τους σχόλια, δείτε τι μπορείτε να κάνετε για την βοηθήσετε να τις αντιμετωπίσει:
- Κάντε της σαφές, ότι η καλοσύνη είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους γύρω μας και ότι με το να είμαστε καλοί βγαίνουμε νικητές στη ζωή. Δεν έχει νόημα να βουλιάζουμε στην κακία επειδή νιώθουμε θυμό για τον τρόπο με τον οποίον μας συμπεριφέρονται κάποιοι. Πείτε της, λοιπόν, εκείνη να συνεχίσει να συμπεριφέρεται σωστά –δεν μπορούμε να ελέγξουμε τη συμπεριφορά των άλλων, αλλά σίγουρα μπορούμε τη δική μας.
- Πείτε της να τις συγχωρέσει, ακόμα κι αν δεν ζητήσουν ποτέ συγχώρεση. Να μην βάλει την πίκρα μέσα στην καρδιά της, γιατί δεν θα μπορεί να απολαύσει τις χαρές του σχολείου και της υπόλοιπης ομάδας των συμμαθητών της.
- Να μην τις αγνοεί, αλλά και να μην τις αποζητά. Δεν χρειάζεται να κάνει παρέα με κορίτσια που δεν της φέρονται καλά. Γιατί η κακή συμπεριφορά τους σταδιακά θα την επηρεάσει. Το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να είναι ευγενική, αλλά να τις κρατά σε απόσταση.
- Ας δοκιμάσει να συζητήσει μαζί τους το πρόβλημα. Ειδικά αν πρόκειται για ένα συγκεκριμένο κορίτσι που την ενοχλεί, ας του πει ανοιχτά, ότι δεν της αρέσει η στάση του, αλλά ας το ρωτήσει κιόλας αν έχει κάνει κάτι που το έχει ενοχλήσει. Αν η κόρη σας, παρόλ’αυτά θέλει να κάνει παρέα με το εν λόγω κορίτσι, ας συζητήσει μαζί του αν υπάρχει τρόπος να λύσουν το μεταξύ τους πρόβλημα. Προετοιμάστε την, όμως: Μπορεί πραγματικά έτσι να επιδιορθωθούν οι σχέσεις τους, αλλά μπορεί και να μην πετύχει τίποτα.
- Πείτε της να αναρωτηθεί μήπως με κάποιον τρόπο έχει προκαλέσει εκείνη αυτή την αντίδραση. Ζητήστε της να θυμηθεί μήπως έχει πει ή κάνει κάτι που ενόχλησε αυτά τα κορίτσια και προκάλεσε τη δυσμένειά τους. Αν ναι, τότε ίσως έχει έρθει η ώρα να απολογηθεί γι’αυτό.
- Αν υπάρξει οποιαδήποτε βίαιη συμπεριφορά, είναι σημαντικό να το πει σε κάποιον ενήλικα. Ακόμα κι αν απλά της τραβήξουν τα μαλλιά, θα πρέπει να το αναφέρει είτε στη δασκάλα είτε στους γονείς της.
- Στην περίπτωση αυτή, ίσως χρειάζεται να μιλήσετε με τη μαμά του κοριτσιού με το οποίο υπάρχει το πρόβλημα. Αυτό θα πρέπει να είναι το τελευταίο μέτρο επίλυσης του προβλήματος –καλό είναι οι μαμάδες να μην εμπλέκονται στις διαφωνίες των παιδιών. Όμως η κόρη σας πρέπει να γνωρίζει, ότι είστε πάντα εκεί για να την ακούσετε, να την στηρίζετε και όταν χρειαστεί να επέμβετε με ψύχραιμο και πάντα «ειρηνευτικό» τρόπο.
Πηγή: infokids
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου