Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Βγάζοντας φωτογραφία βρέφη και μικρά παιδιά: απλές συμβουλές για να σας χαρίσουν το πιο όμορφο χαμόγελό τους

Έχετε ζητήσει ποτέ από ένα παιδί 3 χρονών να σας χαμογελάσει; Αν ναι, τότε θα ξέρετε ότι το πιο πιθανό είναι να σας χαρίσει κάποιο μορφασμό/γκριμάτσα. Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να βγάλει κανείς φωτογραφία τα βρέφη και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Για αυτά είναι μια αγγαρεία. Προτιμούν να τρέχουν και να παίζουν. Ακόμα και αν τα πείσετε να καθίσουν λίγο ήσυχα για να τα φωτογραφίσετε, το πιο πιθανό είναι να πάρετε ένα ψεύτικο χαμόγελο ή ένα κατσουφιασμένο ή θυμωμένο μουτράκι. 

Διαβάστε 5 τρόπους για να βγάλετε το πιο όμορφο, φυσικό χαμόγελο από τα παιδιά σας

1) Αρχίστε μιλώντας με το παιδί. Δεν είναι δυνατόν να του πείτε απλά να καθίσει ήσυχο και να χαμογελάσει για να βγει καλή φωτογραφία! Πολλά μικρά παιδιά είναι πολύ ντροπαλά και δεν θέλουν ούτε καν να σας κοιτάξουν, πόσο μάλλον να σας χαμογελάσουν.Και πιστέψτε με, τα μικρά είναι τόσο πεισματάρικα που μπορεί να περιμένουν ώρες ατελείωτες κοιτάζοντας παντού εκτός από εσάς και την κάμερα, μέχρι να τα παρατήσετε. Όταν έχω ένα πολύ απρόθυμο παιδί, κατεβάζω την κάμερα και περνάω λίγα λεπτά λέγοντάς του αστεία ή χαζομαρούλες. Για παράδειγμα, σε ένα μικρό κορίτσι άρχισα να του μιλάω για τις αγαπημένες του εκπομπές στην τηλεόραση και μετά άρχισα να κάνω σαν γουρουνάκι και να προσποιούμαι ότι δεν μπορώ να καταλάβω από πού έρχεται αυτός ο ήχος. Μόλις έχετε την προσοχή του παιδιού, μπορείτε να σηκώσετε την κάμερα και να αρχίσετε να κάνετε χαζές ερωτήσεις πχ «Φοράει ο μπαμπάς σου πάνες;», «Μήπως κάθισε ένας ελέφαντας στο κεφάλι μου;», «Πόσο χρονών είσαι; 25;». Μόλις νιώσει άνετα θα πάρετε και ένα υπέροχο φυσικό χαμόγελο. 

2) Προσφέρετε του ένα κερασματάκι. Αν το παιδί είναι μικρότερο σε ηλικία και δεν καταφέρετε να τραβήξετε την προσοχή του με αστεία, δώστε του ένα πολύ μικρό γλυκάκι για να σπάσει ο πάγος. Συνήθως έχω μαζί μου smarties όταν φωτογραφίζω παιδιά – είναι μικρά, δεν λερώνουν και μπορώ να τα δίνω ένα – ένα μέχρι να πάρω το χαμόγελο που θέλω χωρίς να του δώσω μεγάλη ποσότητα ζάχαρης. Δώστε στο παιδί το κουφετάκι και αφήστε το να το φάει. Ετοιμαστείτε να πιάσετε το χαμόγελο που θα εμφανιστεί από ευχαρίστηση. 

3) Μην του ζητάτε να σας χαμογελάσει – θα πάρετε ένα ψεύτικο χαμόγελο στην καλύτερη περίπτωση. Κάντε το εσείς να χαμογελάσει! Ζητήστε του να κλείσει τα μάτια του και μετά από λίγο γαβγίστε ή φτερνιστείτε δυνατά. Στην αρχή ίσως τρομάξει. Στη συνέχεια όμως θα αρχίσει να γελάει. Προσοχή! Μην χρησιμοποιήσετε αυτή τη μέθοδο σε πολύ μικρά, ντροπαλά ή συνεσταλμένα παιδιά που μπορεί να τρομοκρατηθούν. 

4) Ζητήστε του να σας κοιτάξει λυπημένα. Μόλις το κάνει, αρχίστε να του λέτε: «Ωραία, μην γελάσεις. Μην γελάσεις. Καθόλου. Σοβαρό σε θέλω Μείνε έτσι, λυπημένος». Τα περισσότερα παιδιά μετά από λίγο αρχίζουν να γελάνε στην προσπάθειά τους να μείνουν σοβαρά και λυπημένα. Μην ξεχάσετε να φωτογραφίσετε και τη θλιμμένη έκφραση που έχουν αρχικά. 

5) Αν όλα τα άλλα αποτύχουν, ζητήστε του να ουρλιάξει όσο πιο δυνατά μπορεί. Ίσως χρειαστεί να το ενθαρρύνετε λίγο στην αρχή, αλλά τα περισσότερα παιδιά λατρεύουν τις δυνατές κραυγές. Και αφού ουρλιάξουν, συνήθως χαλογελούν! Πώς είναι άλλωστε δυνατό να ουρλιάξετε όσο πιο δυνατά μπορείτε χωρίς λόγο και μετά να μείνετε σοβαροί; 

Μην ξεχνάτε! Είναι δύσκολη η φωτογράφιση πολύ μικρών παιδιών. Μην περιμένετε να σας κοιτούν στα μάτια και να σας χαμογελούν όταν τους λέτε. Πολλές μέρες απλά δεν θα τα καταφέρετε. Το καλό είναι ότι το χαμόγελο δεν είναι η μοναδική έκφραση που αξίζει να αποτυπώσετε. Υπάρχουν τόσες άλλες που είναι εξίσου πολύτιμες!


Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική παιδαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου