Διαβάζει λέξεις, διακρίνει σχήματα και περπατά χωρίς κάποια βοήθεια παρότι έχασε την όρασή του από χειροβομβίδα στο Ιράκ. Ο λόγος για τον 24χρονο Βρετανό στρατιώτη, Κρεγκ Λούντμπεργκ, ο οποίος μπορεί να «δει» ξανά χάρη σε μια αμερικανική καινοτόμο τεχνολογία.
Η ανακάλυψη φέρει την ονομασία BrainPort και επιτρέπει στον Λούντμπεργκ ένας είδος "γλωσσικής όρασης". Ο 24χρονος από το Λίβερπουλ, έχασε την όραση του το 2007 στη Βασόρα εξαιτίας μιας έκρηξης χειροβομβίδας δίπλα του. Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας τον επέλεξε προκειμένου να δοκιμάσει πρώτος την πρωτοποριακή συσκευή.
Το BrainPort αποτελείται από μια μικροσκοπική βιντεοκάμερα, η οποία είναι συνδεδεμένη με ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου, τα οποία φοράει ο τυφλός. Τα γυαλιά συνδέονται με τη γλώσσα του, μεταφέροντας ηλεκτρικούς παλμούς. Η συσκευή λειτουργεί μετατρέποντας τις εικόνες που "καταγράφει" η κάμερα, σε μια σειρά από ηλεκτρικούς παλμούς. Οι παλμοί μεταδίδονται στη γλώσσα του τυφλού. Η διαφορετική ισχύς και υφή των εν λόγω παλμών μπορούν να ερμηνευτούν κατάλληλα από τον άνθρωπο. Αρκεί βέβαια, προηγουμένως, ο συγκεκριμένος άνθρωπος να διδαχτεί με ποιο τρόπο να συσχετίζει τους παλμούς με τις οπτικές αντιστοιχίες τους. Αποτέλεσμα της χρήσης του BrainPort είναι ο τυφλός να μπορεί νοητικά να σχηματίσει εικόνες γι' αυτά που η κάμερα βλέπει τριγύρω.
Το "μυστικό" στη χρήση της συσκευής είναι ο άνθρωπος να μπορεί να "μεταφράζει" με το μυαλό του τα ηλεκτρικά σήματα που νιώθει στη γλώσσα του και να δημιουργεί έτσι τις ανάλογες νοερές εικόνες. Προς το παρόν, υπάρχει μόνο μια πρωτότυπη συσκευή BrainPort.
Σύμφωνα με τον 24χρονο Βρετανία, το BrainPort μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός τυφλού.
Οι Αμερικανοί σχεδιαστές της συσκευής προσδοκούν ότι μπορούν να δεκαπλασιάσουν τη σημερινή δυνατότητα αποστολής σημάτων στη γλώσσα. Κάτι τέτοιο, θα επιτρέψει στον τυφλό να σχηματίζει πολύ πιο καθαρές νοερές εικόνες.
Επειδή οι χρήστες δεν μπορούν να μιλάνε ή να τρώνε όταν χρησιμοποιούν το BrainPort, οι σχεδιαστές του σκοπεύουν να δημιουργήσουν μια μικρότερη συσκευή που θα είναι μόνιμα συνδεμένη πίσω από τα δόντια ή στο πάνω μέρος του στόματος.
Πηγή: Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου