Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Η καλή διατροφή κάνει... ξεφτέρια τους μαθητές


O διάσημος τηλεμάγειρας Τζέιμι Ολιβερ, σταυροφόρος της υγιεινής διατροφής των παιδιών, κατάφερε με τα υγιεινά γεύματα που εισήγαγε σε δημόσια σχολεία της Βρετανίας να βελτιώσει τις επιδόσεις των μαθητών στις εξετάσεις τους. Τα εντυπωσιακά στατιστιστικά στοιχεία παρουσιάστηκαν στην ετήσια διάσκεψη οικονομολόγων της Βασιλικής Οικονομικής Εταιρείας, μιας από τις αρχαιότερες οικονομικές λέσχες του κόσμου, με περισσότερα από 3.000 μέλη, το 60% των οποίων ζει εκτός Ηνωμένου Βασιλείου.
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο Δήμος του Γκρίνουιτς στο νότιο Λονδίνο. Το ποσοστό των 11χρονων μαθητών και μαθητριών του Γκρίνουιτς που τα πήγαν καλά στα μαθήματα της αγγλικής γλώσσας, αλλά και σε εκείνα της θετικής κατεύθυνσης, αυξήθηκε μετά την κατάργηση από τα μενού των σχολείων τους έτοιμων φαγητών «εγκληματικά» πλούσιων σε λιπαρά, όπως βιομηχανικώς επεξεργασμένα λουκάνικα από γαλοπούλα και λίπος χοιρινού.
Η ίδια έρευνα πάντως έδειξε πως οι μαθητές από τις φτωχότερες οικογένειες δεν επωφελήθηκαν πολύ από την αλλαγή των σχολικών γευμάτων, η οποία βασίστηκε στις εκπομπές μαγειρικής του κ. Ολιβερ από το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4. «Αυτός είναι λόγος να ανησυχούμε, διότι τα νέα σχολικά γεύματα έχουν έναν ακόμη στόχο: να γίνουν πρότυπο για να αλλάξει η διατροφή των παιδιών, ίσως και των οικογενειών, στο σπίτι» αναφέρει η έκθεση που συνέταξαν οι καθηγητές Μισέλ Μπελό του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και Τζόναθαν Τζέιμς του Πανεπιστημίου του Εσσεξ.
Αντιθέτως, τα παιδιά που προέρχονται από οικογένειες της μεσαίας τάξης είδαν τις επιδόσεις τους να απογειώνονται με το «μενού του Ολιβερ». Συγκεκριμένα, αυξήθηκαν κατά 4,5% οι μαθητές που πήραν βαθμό 4 (με άριστα το 5) στο μάθημα των αγγλικών και κατά 6% αυτοί που πήραν «άριστα 5».
Οι δύο καθηγητές εκτιμούν ότι είτε τα παιδιά από πλουσιότερα σπίτια προσαρμόστηκαν ευκολότερα στις αλλαγές των σχολικών γευμάτων, είτε ότι τα πιο φτωχά παιδιά είναι ούτως ή άλλως περισσότερα ανάμεσα σε αυτά με τις χειρότερες επιδόσεις. Συνεπώς τα «φτωχόπαιδα» δυσκολεύονται να βελτιωθούν σε σχέση με όσα ήδη παίρνουν καλούς βαθμούς.
Η αντίδραση του ίδιου του κ. Ολιβερ στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αυτών ήταν ενθουσιώδης και τα χαρακτήρισε « φανταστικά ». «Είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια μελέτη για τα θετικά αποτελέσματα της εκστρατείας και δείχνει πως είχαμε δίκιο από την αρχή» είπε.
Ο Δήμος του Γκρίνουιτς δαπάνησε πάνω από 100.000 ευρώ μέσα σε έναν χρόνο για τη μετεκπαίδευση των μαγειρισσών, ενώ αύξησε τη δημοτική επιδότηση για κάθε γεύμα μαθητή στα 90 λεπτά του ευρώ (από 36 λεπτά του ευρώ).
Το 2005 ο κ. Ολιβερ εξασφάλισε 244,5 εκατ. ευρώ, σε βάθος χρόνου, από την κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ προκειμένου να εισαγάγει υγιεινότερα μενού σε δημόσια σχολεία, ξεκινώντας από 80 σχολεία του Γκρίνουιτς.
Πηγή: Το Βήμα

Δείτε σχετικά: 1. Transforming school food 2. Jamie's school dinners (part 1, part2)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου