Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2024

Αλλεργίες: Αυτά τα παιδιά απειλούνται λιγότερο – Ο καθοριστικός παράγοντας

Μια ομάδα παιδίατρων και ειδικών στις λοιμώξεις και τις φλεγμονώδεις ασθένειες από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, μαζί με συνεργάτες από το νοσοκομείο Skaraborg στη Σουηδία, διαπίστωσε ότι τα βρέφη οικογενειών που ζουν σε φάρμες και έρχονται σε επαφή με ζώα παρουσιάζουν χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης αλλεργιών. Η έρευνα, δημοσιευμένη στο περιοδικό PLOS ONE, δείχνει ότι η έκθεση σε ζώα κατά τη βρεφική ηλικία αλλάζει τη σύνθεση του εντέρου.

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι ερευνητές διαπιστώνουν όλο και συχνότερα ότι το εντερικό μικροβίωμα παίζει σπουδαιότερο ρόλο στην ανθρώπινη υγεία από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές στη Σουηδία βρήκαν ενδείξεις ότι μπορεί επίσης να παίζει καίριο ρόλο στην ανάπτυξη αλλεργιών.

Ο καθοριστικός ρόλος του εντέρου

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι λίγο μετά τη γέννηση, το εντερικό μικροβίωμα είναι πλούσιο σε προαιρετικά βακτήρια, τα οποία προτιμούν ένα περιβάλλον με πολύ οξυγόνο. Στο έντερο των νεογέννητων, όπου αρχικά υπάρχει αρκετό οξυγόνο, τα προαιρετικά βακτήρια κυριαρχούν γιατί μπορούν να εκμεταλλευτούν το διαθέσιμο οξυγόνο. Καθώς τα προαιρετικά βακτήρια καταναλώνουν το οξυγόνο στο έντερο, οι συνθήκες γίνονται πιο ευνοϊκές για τα αναερόβια βακτήρια, τα οποία αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται και να διαφοροποιούνται. Αυτή η αλλαγή στη σύνθεση του εντέρου, με την κυριαρχία των αναερόβιων βακτηρίων και την αύξηση της ποικιλότητας, αποτελεί ένδειξη ότι το μικροβίωμα του εντέρου ωριμάζει, κάτι που είναι κρίσιμο για την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος και τη γενικότερη υγεία.

Η ερευνητική ομάδα διερεύνησε κατά πόσο η διαβίωση σε φάρμα κατά τα κρίσιμα πρώτα στάδια ανάπτυξης του εντερικού μικροβιώματος επηρεάζει την υγεία. Για τον σκοπό αυτό, συνέλεξαν δείγματα κοπράνων από 65 παιδιά σε διαφορετικές φάσεις της ζωής τους: κατά τη βρεφική ηλικία και αργότερα καθώς μεγάλωναν. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: αυτά που ζούσαν σε φάρμες με ζώα, αυτά που δεν ζούσαν σε φάρμες, και αυτά που ζούσαν σε σπίτια χωρίς φάρμα αλλά είχαν κατοικίδιο ζώο. Τα δείγματα συλλέχθηκαν σε τέσσερα χρονικά σημεία: στις 3 ημέρες, στους 18 μήνες, στα 3 χρόνια και στα 8 χρόνια.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι τα βρέφη που ζούσαν σε φάρμα είχαν επτά φορές περισσότερα αναερόβια από ό,τι προαιρετικά βακτήρια σε σύγκριση με τα βρέφη που δεν ζούσαν σε φάρμα, είτε είχαν κατοικίδιο ζώο είτε όχι. Διαπίστωσαν επίσης ότι οι διαφορές μειώθηκαν όσο τα παιδιά μεγάλωναν, αλλά εκείνα που ζούσαν σε φάρμες εμφάνιζαν πολύ λιγότερες αλλεργίες στην ηλικία των 8 ετών.

Νίκη Καρφη
Πηγή: ygeiamou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου