Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

“Η αγκαλιά τους είναι φάρμακο”: Προσωπικό και εθελοντές κοπιάζουν για τα… χαμόγελα των παιδιών στον Φοίνικα!

Το thestival.gr στο σπίτι του “Χαμόγελου του Παιδιού” στη Θεσσαλονίκη

«Όλοι ξέρουμε, συζητάμε για κάτι παιδιά στους δρόμους που τους λείπει το χαμόγελο (…). Σκεφτείτε λοιπόν και αφήστε τα λόγια. Ας ενωθούμε κι ας δώσουμε ό,τι μπορούμε. Όλα παιδιά είναι και αξίζουν ένα χαμόγελο».

Αυτά είναι μερικά από τα λόγια που είχε γράψει ο μικρός Ανδρέας στο ημερολόγιό του λίγο πριν φύγει από τη ζωή και αποτέλεσαν το όραμα για τη δημιουργία του «Χαμόγελου του Παιδιού».

Ο Οργανισμός συμπληρώνει φέτος 29 χρόνια λειτουργίας και στοχεύει στο να δημιουργεί χαμόγελα σε κάθε παιδί που το έχει ανάγκη. Ανάμεσα στις σημαντικές δράσεις του είναι η φροντίδα ανήλικων παιδιών, για τα οποία κρίθηκε απαραίτητη η απομάκρυνσή τους από την οικογένειά τους και πλέον φιλοξενούνται στα σπίτια του Οργανισμού ανά την Ελλάδα.

Μία από αυτές τις δομές βρίσκεται στον Φοίνικα της Θεσσαλονίκης, εκεί όπου δέχονται φροντίδα 24 παιδιά, από 10 έως 19 ετών. Εθελοντές και προσωπικό άνοιξαν τις πόρτες του σπιτιού στο thestival.gr και μοιράστηκαν στιγμές από την καθημερινότητά τους εκεί.

«Χρωστάμε πολλά στα παιδιά – Η αγκαλιά τους είναι φάρμακο»

Η Γιάννα Βουλινού είναι 55 ετών και τα τελευταία 12 χρόνια είναι εθελόντρια στο «Χαμόγελο του Παιδιού». Από το 2017 είναι στο σπίτι του Οργανισμού στον Φοίνικα και συνοδεύει τα παιδιά σε διάφορες δραστηριότητες και εκδρομές.

«Χρωστάμε πολλά στα παιδιά. Πιστεύω ότι όλοι πρέπει να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για αυτά. Είναι δύσκολες οι καταστάσεις που ζουν όλα τα παιδιά, πόσο μάλλον τα παιδιά του “Χαμόγελου” και αυτό πρέπει με κάποιον τρόπο να το διορθώσουμε», αναφέρει στο thestival.gr.

Όπως λέει, οι υποχρεώσεις της είχαν ολοκληρωθεί και έτσι αποφάσισε να αφιερώσει χρόνο από την καθημερινότητά της στα παιδιά που τόσο πολύ αγαπά. «Έχω δεθεί με πολλά παιδιά, γιατί ζούμε μαζί στιγμές και κάνουμε πράγματα που τους αρέσουν. Η αγκαλιά τους είναι φάρμακο για μένα. Συμμετέχω στα καθημερινά τους προβλήματα, στις ανάγκες τους, στα προβλήματα της εφηβείας, τα ζω όλα αυτά και θέλω να τα βοηθήσω όσο μπορώ και όσο μου επιτρέπεται. Δεν μπορώ να φανταστώ την καθημερινότητά μου χωρίς το σπίτι του “Χαμόγελου”», επισημαίνει.

Για την ίδια, εξαιρετικά σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το προσωπικό του Οργανισμού στο σπίτι στον Φοίνικα. Όπως λέει, είναι ξεχωριστοί άνθρωποι που δίνουν τη ζωή τους για τα παιδιά σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό εργασιακό περιβάλλον. «Δίνουν τα πάντα πολύ περισσότερο από εμάς τους εθελοντές. Τους αξίζει όλη μου η αγάπη. Και στα παιδιά και σε εκείνους».
«Μόνο που βλέπεις χαρούμενα τα παιδιά, χαίρεσαι και συ»

Τη δική της εμπειρία περιγράφει στο thestival.gr η 56χρονη Μαρία Μπίζιου, εθελόντρια του «Χαμόγελου του Παιδιού» στο σπίτι στον Φοίνικα. Η κα. Μπίζιου έχει αναλάβει ένα μέρος της μόρφωσης των παιδιών του σπιτιού, καθώς παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα στα μαθηματικά.

Η πρώτη της επαφή με το «Χαμόγελο του Παιδιού» έγινε πριν από οκτώ χρόνια, όταν πήγαινε ως εθελόντρια σε διάφορα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και σήμερα περνά αρκετό χρόνο με τα παιδιά στον Φοίνικα.

«Για μένα είναι χαρά και ικανοποίηση αυτό που κάνω. Λένε η εθελόντριά μου και χαίρονται. Πάμε βόλτες, έχουμε χτίσει μία πολύ ωραία σχέση. Πηγαίνουμε και για μπάνιο στη Χαλκιδική. Βλέπω ότι στο σπίτι του Οργανισμού το περιβάλλον είναι πολύ καλό, τα φροντίζουν τα παιδιά. Για μένα ο εθελοντισμός είναι αυτό που σε γεμίζει και σε κάνει να νιώθεις ευχάριστα. Μόνο που βλέπεις χαρούμενα τα παιδιά, χαίρεσαι και συ», σημειώνει στο thestival.gr.

«Δεν θα τα βγάζαμε πέρα χωρίς του εθελοντές – Δεν είμαστε μία δομή κλειστού τύπου»

Το σπίτι του Οργανισμού στον Φοίνικα είναι στελεχωμένο από έμπειρο προσωπικό για όλες τις ανάγκες των παιδιών. Διαθέτει παιδαγωγούς, εκπαιδευτικό, μαγείρισσα, καθαρίστρια, υπεύθυνη σπιτιού, παιδίατρο, κοινωνική λειτουργό και ψυχολόγο.

Η καθημερινότητα των παιδιών μέσα στο σπίτι κυλά το ίδιο με ένα παιδί που μεγαλώνει με τους γονείς του. Τα παιδιά φοιτούν σε δημόσια σχολεία, ακολουθούν ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων -που νωρίτερα έχουν επιλέξει εκείνα- όπως: ομαδικά αθλήματα, στίβος, ιππασία και πολεμικές τέχνες, ενώ τα καλοκαίρια τους τα περνούν σε παραθαλάσσιες περιοχές μαζί με τις παρέες τους.

«Μέλημά μας είναι να υπάρχει μία κανονικότητα, όπως είναι τα παιδιά σε μία οικογένεια, όσο μπορεί να γίνει αυτό. Λέμε στα παιδιά ότι σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούμε την οικογένειά τους. Δεν είμαστε μια κλειστού τύπου δομή. Υπάρχει αλληλεπίδραση των παιδιών και με φίλους τους εκτός δομής, πηγαίνουν σε πάρτι, κάνουν πολλές δραστηριότητες. Τα παιδιά είναι πολύ δεμένα μεταξύ τους», αναφέρει στο thestival.gr ο ψυχολόγος του σπιτιού στον Φοίνικα, Ιωάννης Κοζιάκης.

Ο ίδιος, πραγματοποιεί συναντήσεις με τα παιδιά, είτε προγραμματισμένες είτε τις στιγμές που το επιθυμούν εκείνα και θέλουν να μοιραστούν ορισμένα συναισθήματα για ό,τι τα απασχολεί. «Όταν ήρθα εδώ πίστευα ότι τα παιδιά θα έχουν άλλους προβληματισμούς, ότι θα φέρουν πολύ έντονα το κομμάτι των τραυμάτων που έχουν. Αυτό χρειάζεται πολύς χρόνος, δεν το ακουμπάς εύκολα. Αφουγκράζεσαι τον ρυθμό που σου δίνει το παιδί. Ξεκινώντας, έχεις κάποια συναισθήματα που έχουν να κάνουν με τα παιδιά και όσα έχουν βιώσει. Στην πορεία αυτό φεύγει, τα αντιμετωπίζεις ως παιδιά που μένουν με τη βιολογική τους οικογένεια. Τα παιδιά ρωτούν συχνά για τη βιολογική τους οικογένεια και για ποιον λόγο βρίσκονται εδώ», επισημαίνει ο κ. Κοζιάκης.

Το σπίτι στον Φοίνικα είναι ένα ανοιχτό σπίτι, όπου συχνά ο κόσμος το επισκέπτεται για να μάθει περισσότερα αλλά και για να προσφέρει. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι και πολλές εταιρείες που μας βοηθούν. Δεν θα μπορούσαμε να τα βγάλουμε πέρα αν δεν ήταν οι εθελοντές. Οτιδήποτε σε αυτό το κομμάτι επιπλέον είναι τεράστια βοήθεια για εμάς. Είμαστε ένα ανοιχτό σπίτι. Θέλουμε να υπάρχει επαφή με τον κόσμο έξω», καταλήγει ο κ. Κοζιάκης.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις, τον εθελοντισμό και για δωρεές επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Οργανισμού www.hamogelo.gr.

1056 Εθνική Γραμμή SOS για παιδιά.


Γαβριήλ Χατζηνόπουλος 
Πηγή: thestival

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου