Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023

Πειραματιζόμαστε με τα παιδιά: Πώς να σηκώσεις παγάκι με σπάγκο

Γιατί χρησιμοποιούμε αλάτι για να ξεπαγώσει ο δρόμος; Πειραματιζόμαστε μαζί με τα παιδιά και βρίσκουμε την απάντηση.

Θα χρειαστούμε: 
  • ποτήρι (ή κάποιο δοχείο), 
  • νερό, 
  • παγοθήκη, 
  • χρώμα τροφίμων (προαιρετικά), 
  • αλάτι, 
  • σπάγκο (ή κορδόνι ή μαλλί) και 
  • καταψύκτη.

Γεμίζουμε την παγοθήκη με νερό (εάν θέλουμε προσθέτουμε το χρώμα) και την βάζουμε στην κατάψυξη για να σχηματιστούν τα παγάκια

Γεμίζουμε (σχεδόν μέχρι πάνω) ένα ή περισσότερα δοχεία με νερό. Τοποθετούμε προσεκτικά ένα παγάκι σε κάθε ποτήρι και το γεμίζουμε  με νερό, ώστε να είναι σχεδόν γεμάτο. Τοποθετούμε ένα μικρό κομμάτι σπάγκου πάνω από το παγάκι και πασπαλίζουμε με αλάτι στο σημείο που ακουμπά ο σπάγκος στο παγάκι και περιμένουμε ένα λεπτό. Σηκώνουμε προσεκτικά τον σπάγκο και από τις δύο πλευρές. Το παγάκι πρέπει να έχει ενωθεί με τον σπάγκο.

Η εξήγηση είναι η εξής:

Το σημείο πήξης του νερού και το σημείο τήξης του πάγου είναι συνήθως 0oC.

Μόλις τοποθετηθεί ο πάγος στο νερό, αρχίζει να λιώνει καθώς η θερμοκρασία του νερού είναι πάνω από 0oC. Η προσθήκη αλατιού μειώνει το σημείο πήξης του νερού, κάνοντας μέρος του πάγου να λιώσει. Ο πάγος λιώνει και ξαναπαγώνει γύρω από τον σπάγκο, με αποτέλεσμα να κολλάει στον πάγο.

Μπορείτε να πειραματιστείτε περισσότερο:

Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ζάχαρη αντί για αλάτι. έχει το ίδιο αποτέλεσμα; Θα πρέπει να βρείτε ότι η προσθήκη ζάχαρης κάνει επίσης το κορδόνι να κολλάει στον πάγο. Αυτό συμβαίνει επειδή, γενικά, οι ακαθαρσίες στο νερό οδηγούν σε πτώση του σημείου πήξης (μείωση του σημείου πήξης).

Φτιάξτε ένα διάλυμα θαλασσινού νερού και ρίξτε το σε μια θήκη για παγάκια. Γεμίστε ένα ξεχωριστό διαμέρισμα με νερό που δεν περιέχει αλάτι και συγκρίνετε πόσο χρόνο χρειάζονται τα δύο για να παγώσουν. Ανάλογα με τη συγκέντρωση του αλμυρού νερού, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να παγώσει ή ενδεχομένως να μην παγώσει.

Η ιδέα και οι εικόνες είναι από τον ιστότοπο Science Sparks

Ευλαμπία Αγγέλου
Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας
Ανεξάρτητη Ερευνήτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου