Η... με δόσεις υποχρεωτικότητα της δίχρονης προσχολικής αγωγής συνεχίζεται. Ξεκινώντας από τους 332 δήμους όλης της χώρας, έως τώρα οι 327 τα έχουν καταφέρει να βρουν τις αίθουσες για να γίνουν νηπιαγωγεία και να φοιτήσουν οι τετράχρονοι μαθητές.
Ωστόσο, από την επόμενη σχολική χρονιά 2020-2021 σε πέντε –και από τους πιο πολυπληθείς– τα τετράχρονα δεν θα φοιτήσουν υποχρεωτικά σε νηπιαγωγείο. Αυτό ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας, καθώς με τροπολογία ορίζει ποιοι δήμοι θα εξαιρεθούν από την υποχρεωτική εφαρμογή της προσχολικής αγωγής, όχι μόνο στους πεντάχρονους αλλά και στους τετράχρονους μαθητές.
Ειδικότερα, από τον προσεχή Σεπτέμβριο εφαρμόζεται η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση σε 327 δήμους της χώρας. Με νομοθετική ρύθμιση δόθηκε μεγαλύτερο περιθώριο χρόνου προσαρμογής, δηλαδή ένας επιπλέον χρόνος, σε πέντε ιδιαίτερα πολυπληθείς δήμους της χώρας δεδομένων των ιδιαίτερων δυσκολιών που αντιμετώπισαν στην ανεύρεση ικανού αριθμού αιθουσών ή κατασκευής αυτών, εξαιτίας της πανδημίας. Πρόκειται για τους Δήμους της Αθήνας, της Καλλιθέας, του Ζωγράφου, της Νέας Σμύρνης και της Νεάπολης Συκεών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, τον Ιούλιο του 2019 είχαν δηλώσει αδυναμία να βρουν τις απαραίτητες αίθουσες 52 από τους 116 δήμους που επρόκειτο να εφαρμόσουν υποχρεωτικά το μέτρο κατά τη σχολική χρονιά 2019-2020. Τελικά, τον Σεπτέμβριο του 2019 από τους 52 οι 39 δήμοι τα είχαν καταφέρει και απέμειναν μόνο 13 δήμοι που δεν εφήρμοζαν το μέτρο. Από αυτούς, για τον προσεχή Σεπτέμβριο (και τη σχολική χρονιά 2020-02021) έμειναν μόνο πέντε.
Βέβαια, σύμφωνα με στελέχη του υπ. Παιδείας δεν σημαίνει ότι σε αυτούς τους πέντε δήμους δεν θα φοιτήσουν όλα τα τετράχρονα στο νηπιαγωγεία. Κάποια θα αποδειχθούν τυχερά, φτάνει να υπάρχει η κατάλληλη αίθουσα στην περιοχή τους. «Από τον Μάιο είχε προειδοποιηθεί ο κ. Μπακογιάννης να αφήσει τους “μεγάλους περιπάτους” και να ασχοληθεί με τα ζέοντα προβλήματα», υπογράμμισε χθες ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Φίλης στη Βουλή, κατά την ψήφιση της τροπολογίας. «Αποδείχθηκε στην πράξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθετούσε βάζοντας το κάρο μπροστά από το άλογο», ανέφερε η αρμόδια υπουργός κ. Νίκη Κεραμέως για τους λόγους που η κυβέρνηση κατέθεσε την τροπολογία.
Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η διαβούλευση επί του νομοσχεδίου για την ιδιωτική εκπαίδευση. Τα σχόλια είχαν ξεπεράσει τα 350, με τα περισσότερα να αφορούν το άρθρο για το νέο εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών των σχολείων. Καθώς προβλέπει την απελευθέρωση των απολύσεων και την υπαγωγή των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο εργατικό δίκαιο, τα σχόλια είναι αρνητικά για τη ρύθμιση. Μάλιστα, ο αριθμός των σχολίων θεωρείται μεγάλος, καθώς το νομοσχέδιο έχει μόνο 13 άρθρα και αφορά την ιδιωτική εκπαίδευση.
Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου και καθώς η διαβούλευση ολοκληρώνεται την Πέμπτη 16 Ιουλίου, αυτό θα είναι και το μόνο ν/σ του υπ. Παιδείας που θα κατατεθεί πριν από την ολοκλήρωση των εργασιών της Βουλής στα τέλη Ιουλίου.
Αντίθετα, η κατάθεση του νομοσχεδίου για την επαγγελματική εκπαίδευση μετατίθεται για τον Σεπτέμβριο, κατά την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής. Για το θέμα, χθες, η υπουργός Παιδείας είχε συναντήσεις με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου.
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου