Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Ηλεκτρονικό θέατρο σκιών made in Greece

Πριν από μερικές δεκαετίες, ο Καραγκιόζης και η παρέα του περιόδευε από πλατεία σε πλατεία και διασκέδαζε τα παιδιά. Σήμερα, με μόνο ένα κλικ, το θέατρο σκιών μεταφέρεται στην οθόνη του υπολογιστή. Επί έναν χρόνο, στο εργαστήριο του Τμήματος Πληροφοριακών Συστημάτων και Εφαρμογών του Πολυτεχνείου Κρήτης, οι φοιτητές προσπαθούσαν να εκσυγχρονίσουν τον Καραγκιόζη.

«Αυτό που κάναμε είναι μία διαδραστική παράσταση Καραγκιόζη μέσω Διαδικτύου. Κι αυτό που καταφέραμε είναι να μικρύνουμε τις αποστάσεις. Ετσι, μπορούμε πλέον να έχουμε μία παράσταση, στην οποία ο ένας καραγκιοζοπαίκτης μπορεί να βρίσκεται στην Ελλάδα και ο άλλος στην Αμερική», εξηγεί ο Μάριος Χριστουλάκης, μεταπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα.

Μαζί με τον συμφοιτητή του Αντρέα Πιτσιλαδή έχουν δημιουργήσει τον πρώτο διαδραστικό Καραγκιόζη. Με τη βοήθεια δύο τηλεχειριστηρίων, οι μορφές του πασίγνωστου ήρωα και του Χατζηαβάτη ζωντανεύουν στην οθόνη του υπολογιστή αλλά και στη γιγαντοοθόνη του προτζέκτορα. Οι φοιτητές δούλεψαν, προκειμένου να προγραμματίσουν αυτό το ηλεκτρονικό θέατρο σκιών, να ενσωματώσουν στις ηλεκτρονικές φιγούρες πολλές από τις κινήσεις του καραγκιοζοπαίκτη, τις οποίες και μπορούν να ελέγχουν με τα τηλεχειριστήρια και φυσικά να φτιάξουν τα σκηνικά.

«Το δύσκολο σε όλη αυτή την προσπάθεια ήταν οι λεπτομέρειες. Τα σκηνικά και οι φιγούρες δεν μας προβλημάτισαν. Εκείνο το σημείο που ήθελε αρκετή δουλειά ήταν το πώς θα κάνουμε τη φιγούρα να κάνει τις πραγματικές κινήσεις του Καραγκιόζη, τις φυσικές κινήσεις που όλοι ξέρουμε. Εχουμε καταφέρει να προσομοιώσουμε πολλές από αυτές, όχι όμως όλες, καθώς το μοντέλο που δουλεύουμε χρειάζεται δουλειά ακόμα», λέει ο Αντρέας.

Την ιδέα για ένα ηλεκτρονικό Θέατρο Σκιών είχε ο Νεκτάριος Μουμουτζής, επιστημονικός συνεργάτης του εργαστηρίου, ο οποίος, όπως τονίζει, στόχος της προσπάθειας είναι να διατηρηθεί η παραδοσιακή τέχνη. «Σε αυτό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Η δουλειά των παιδιών μπορεί να αξιοποιηθεί κάλλιστα για εκπαιδευτικά προγράμματα αλλά και για να φτιάξει κανείς μια γλώσσα προγραμματισμού πάνω στην οποία θα προσαρμόσει τις κινήσεις των φιγούρων κάνοντας μια δική σου ξεχωριστή παράσταση».

Για τον καθηγητή υπεύθυνο του εργαστηρίου Σταύρο Χριστοδουλάκη η συγκεκριμένη προσπάθεια «δεν απευθύνεται μόνο στα παιδιά. Αλλωστε, τον Καραγκιόζη γνωρίζει ο παππούς και ο πατέρας και το όλο πρότζεκτ θα μπορούσε να ενισχύσει την επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών γενιών».
Ο στόχος των δύο μεταπτυχιακών φοιτητών για το μέλλον είναι η περαιτέρω βελτίωση του διαδραστικού Καραγκιόζη. «Θέλουμε να προχωρήσουμε στη δημιουργία διαδραστικών σεναρίων Καραγκιόζη. Μεγάλο στοίχημα για εμάς θα είναι να μπορέσουμε να επιτύχουμε τη συνεργασία πολλών χρηστών μέσω Διαδικτύου τόσο στο παίξιμο των φιγούρων όσο και στη δημιουργία ιστοριών», λέει ο Μάριος. Ετσι, θα είναι εφικτό ένας χρήστης που μένει σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα με κάποιον στην Ελλάδα να παίξουν ταυτόχρονα Καραγκιόζη.
Πηγή: Καλά Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου