Μπορεί ένας φοιτητής Ιατρικής να μελετήσει ένα διαφορετικό γνωστικό αντικείμενο σε άλλη σχολή ελληνικού ΑΕΙ; Τη δυνατότητα αυτή αποκτούν πλέον οι φοιτητές των ελληνικών ΑΕΙ μέσω του «εσωτερικού Erasmus», κατ’ αναλογία του διάσημου ευρωπαϊκού προγράμματος, που επιτρέπει στους Ευρωπαίους φοιτητές να σπουδάσουν ένα εξάμηνο σε πανεπιστήμιο άλλης χώρας.
Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ξεκινά με ενθουσιώδεις τόνους το εσωτερικό Erasmus, ωστόσο μένει να αποδειχθεί στην πράξη εάν θα ξεπεραστούν πρακτικά ζητήματα ώστε ικανός αριθμός φοιτητών να συμμετάσχει. Κρίσιμα ερωτήματα για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι πως φοιτητές περιφερειακών ΑΕΙ θα ζητήσουν να μετακινηθούν σε κεντρικό ΑΕΙ για ένα εξάμηνο εάν δεν έχουν εξασφαλισμένη στέγη, και τι θα κάνουν με τα υποχρεωτικά μαθήματα της σχολής τους το συγκεκριμένο εξάμηνο που θα σπουδάζουν σε άλλο ΑΕΙ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο, το πρόγραμμα παρέχει τη δυνατότητα σε φοιτητές προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών που δεν έχουν υπερβεί τον ελάχιστο χρόνο φοίτησης να μετακινηθούν σε ομοειδές ή μη ομοειδές προπτυχιακό πρόγραμμα άλλου ΑΕΙ για ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο, να παρακολουθήσουν τις εκπαιδευτικές του δραστηριότητες και να αξιολογηθούν σε αυτές, π.χ. ένας φοιτητής Αρχιτεκτονικής σε τμήμα Φιλοσοφίας ή ένας φοιτητής Νομικής σε τμήμα Οικονομικών άλλου ΑΕΙ. Το πρόγραμμα θα τεθεί σε λειτουργία για πρώτη φορά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2023-2024 για αιτήσεις, και για μετακινήσεις από το εαρινό εξάμηνο του 2023-2024.
Δικαίωμα συμμετοχής έχει κάθε προπτυχιακός φοιτητής που του υπολείπονται κατ’ ελάχιστον 30 πιστωτικές μονάδες για τη λήψη πτυχίου, δεν έχει μετακινηθεί άλλη φορά στο πλαίσιο του προγράμματος εσωτερικής κινητικότητας κατά τη διάρκεια της φοίτησής του και δεν έχει ενταχθεί σε καθεστώς μερικής φοίτησης κατά το εξάμηνο για το οποίο αιτείται συμμετοχής στο πρόγραμμα. Οι φοιτητές μπορούν να συμμετάσχουν μόνο μία φορά στο εσωτερικό Erasmus. Ο ανώτατος αριθμός των φοιτητών που μπορούν να μετακινούνται ανά ακαδημαϊκό εξάμηνο προς κάθε πρόγραμμα σπουδών ισούται με το 10% του αριθμού των εισακτέων του τμήματος/σχολής υποδοχής. Οι μετακινούμενοι εντάσσονται α) στο αντίστοιχο εξάμηνο (χειμερινό ή εαρινό) του προγράμματος σπουδών που βρίσκεται κάθε μετακινούμενος φοιτητής, εφόσον προέρχεται από ομοειδές πρόγραμμα σπουδών, β) στο αντίστοιχο εξάμηνο (χειμερινό ή εαρινό) του πρώτου έτους του προγράμματος σπουδών, εφόσον προέρχεται από μη ομοειδές πρόγραμμα σπουδών.
Αν το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος του ΑΕΙ υποδοχής έχει χαρακτηριστεί ομοειδές με το πρόγραμμα του τμήματος προέλευσης, αναγνωρίζεται το σύνολο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που αξιολογήθηκε επιτυχώς ο φοιτητής και προσμετράται για το πτυχίο το σύνολο των πιστωτικών μονάδων (ECTS) που αντιστοιχούν σε αυτές. Αν το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος υποδοχής έχει χαρακτηριστεί ως μη ομοειδές με το πρόγραμμα του τμήματος προέλευσης, μπορεί να αναγνωρίζονται τα μαθήματα στα οποία αξιολογήθηκε επιτυχώς ο φοιτητής και να προσμετρούνται για το πτυχίο του ως μαθήματα επιλογής.
Υποχρεωτικά μαθήματα
Ερώτημα είναι τι θα κάνουν οι φοιτητές που μετακινούνται σε άλλη σχολή για ένα εξάμηνο με τα υποχρεωτικά μαθήματα της σχολής τους, τα οποία πρέπει να παρακολουθήσουν και να «περάσουν» το συγκεκριμένο εξάμηνο. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας διευκρίνισε χθες στην «Κ» ότι το θέμα θα λύνεται με απόφαση της σχολής του φοιτητή. Ετσι, δεν αποκλείεται να καλείται να εξεταστεί στα υποχρεωτικά μαθήματα του συγκεκριμένου εξαμήνου, παρότι θα σπουδάζει σε άλλο ΑΕΙ.
Κομβικό ζήτημα είναι να εξασφαλισθεί στέγη για τους μετακινούμενους, καθώς, σε αντίθετη περίπτωση, χρήση του εσωτερικού προγράμματος θα κάνουν φοιτητές περιφερειακών ΑΕΙ που θα μετακινούνται σε σχολές ΑΕΙ όπου είναι το πατρικό τους (κυρίως Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα).
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου