Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Βιβλίο: Ο Αϊ-Βασίλης στη φυλακή με τους 83 μικρούς αρουραίους

Μια από τις πιο όμορφες, αστείες, ενδιαφέρουσες, γρήγορες, σύγχρονες χριστουγεννιάτικες ιστορίες που μαγεύει μικρούς και μεγάλους είναι το βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά «Ο Αϊ – Βασίλης στη φυλακή με τους 83 μικρούς αρουραίους». 

Θυμάστε την κλασική ιστορία με τον γερο Αϊ – Βασίλη που μπαίνει στα σπίτια των ανθρώπων, αντικρίζει χαμογελαστά προσωπάκια, αφήνει τα δώρα του και τρώει κουλουράκια πριν φύγει για να πάει και σε άλλα σπίτια; 

ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΗΝ! 

Στη σύγχρονη πραγματικότητα τίποτα από όλα αυτά δεν μπορεί να συμβεί. Τα τζάκια έγιναν καλοριφέρ, οι αστυνομικοί μοιράζουν κλήσεις σε έλκυθρα, οι κυρίες φιλοζωικών οργανώσεων μιλούν για κακοποίηση ταράνδων και οι έμποροι ξεσηκώνονται μπροστά στον αθέμιττο ανταγωνισμό ενός γέρου που μοιράζει παιχνίδια δωρεάν. Έτσι, ο Αϊ-Βασίλης καταλήγει στη φυλακή! Θα καταφέρει η δύναμη της παιδικής αγάπης να τον ελευθερώσει ή θα χαθούν για πάντα τα Χριστούγεννα; 

Ο Τριβιζάς κατορθώνει με τον πιο ευχάριστο τρόπο να στιλητεύσει τα κακώς κείμενα της εποχής μας και χωρίς διδακτισμούς ή σοβαρό ύφος να προβληματίσει τους μικρούς αναγνώστες για όσα συμβαίνουν γύρω τους και τον ρόλο τους σε όλα αυτά. Ενα βιβλίο που μέσα από το γέλιο και την απόλαυση μας δείχνει τον δρόμο για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι...

Μια συναρπαστική ιστορία που διαβάζεται μονορούφι, ξανά και ξανά και σε κάθε ανάγνωση ανακαλύπτεις ένα νέο σημείο μαγείας που δεν το είχες προσέξει. 

Η προσεγμένη γλώσσα, το πνευματώδες χιούμορ που γίνεται αντιληπτό με διαφορετικό τρόπο σε κάθε ηλικία, η ιδιοφυής ιστορία που είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στις συνθήκες της σύγχρονης ζωής, οι γρήγοροι ρυθμοί αφήγησης θα κερδίσουν κάθε μικρό αναγνώστη, όσο «εκλεκτικός» και «ζόρικος» και αν είναι. 

Το απίστευτο κείμενο συνοδεύεται από μια υπέροχη εικονογράφηση που καθηλώνει με την αμεσότητα και την εκφραστική της δύναμη, προσεγμένη μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια . 


Καθίστε με τα παιδιά σας μπροστά από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, ανάψτε τα λαμπάκια, κάντε μια καυτή σοκολάτα και βυθιστείτε στην πιο τρελή σύγχρονη χριστουγεννιάτικη περιπέτεια. Απολαύστε την!!!

Απόσπασμα

Ο Αϊ- Βασίλης αναρωτιόταν τι έπρεπε να κάνει την κλήση, όταν τον πλησίασαν τρεις παχουλές νοικοκυρές. 

- Ντροπή! στρίγκλισε η πρώτη, που φορούσε καπέλο με φτερά στρουθοκάμηλου, και έβαλε τα χέρια στους γοφούς της. 

- Αίσχος! ξεφώνισε η δεύτερη, που είχε μια γούνα αλεπούς τυλιγμένη γύρω από τον λαιμό της, και τον αγριοκοίταξε. 

- Φρίκη! Φρίκη! Φρίκη! είπε και η τρίτη κυρία, που κρατούσε τσάντα από δέρμα κροκόδειλου, και κούνησε αυστηρά το δάχτυλό της. 

- Μα τι συμβαίνει ; ρώτησε ο Αϊ- Βασίλης. Ποιες είστε εσείς, χαριτόβρυτές μου κυρίες;

- Είμαστε από την Ένωση Οικολόγων της περιοχής, είπαν και οι τρεις μαζί. Θα βρεις τον μπελά σου, αχρείε!

- Γιατί;

- Θα σου κάνουμε μήνυση για κακομεταχείριση ταράνδων, είπε η πρώτη νοικοκυρά και του άστραψε ένα χαστούκι.

- Δε βλέπεις πως τα ζώα υποφέρουν; συνέχισε η δεύτερη και του τσίμπησε με την ομπρέλα της τη μύτη. 

- Γιατί τα υπερφόρτωσες τα κακόμοιρα με τόσα δώρα μες το αγιάζι και την παγωνιά; πρόσθεσε η τρίτη και του κατέβασε την τσάντα από δέρμα κροκόδειλου στο κεφάλι.


Ευγένιος Τριβιζάς
Ο Αϊ-Βασίλης στη φυλακή με τους 83 μικρούς αρουραίους
Εικονογράφηση: Βαγγέλης Ελευθερίου
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Σελίδες: 64
Ημερομηνία έκδοσης: 30/10/2012

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου