Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Κάμερες σε τάξεις ειδικής αγωγής στο Τέξας


Αρχίζοντας από το σχολικό έτος 2016-2017 οι γονείς στο Τέξας θα μπορούν να ζητούν την ύπαρξη καμερών που θα καταγράφουν την συμπεριφορά των παιδιών τους στις τάξεις ειδικής αγωγής.
Για πρώτη φορά στα δεδομένα ένας νόμος στο Τέξας υποχρεώνει τα σχολεία να εγκαταστήσουν κάμερες μέσα στις τάξεις που απευθύνονται σε παιδιά με αναπηρίες κατόπιν αιτήματος των γονιών τους.
Ο νόμος υπογράφτηκε από τον κυβερνήτη Greg Abbott τον περασμένο μήνα (Ιούνιος 2015) και αφορά μόνο τάξεις και άλλα περιβάλλοντα όπου η πλειοψηφία των μαθητών δέχονται υπηρεσίες ειδικής αγωγής. «Ακούσαμε καταθέσεις μαθητών και των γονιών τους των οποίων οι ζωές άλλαξαν για πάντα από την άσχημη αντιμετώπιση που είχαν στην τάξη», αναφέρει ο Eddie Lucio, Jr, ο οποίος συνέταξε τον νόμο. «Στόχος μας είναι η παρουσία καμερών στις τάξεις ειδικής αγωγής να μας παρέχει στοιχεία σε περιπτώσεις κακοποίησης, αλλά και να προστατεύσει τους εκπαιδευτικούς που αντιμετωπίζουν ψευδείς κατηγορίες». Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο νόμο , οι κάμερες θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για «την ασφάλεια των μαθητών». Κάμερες δεν θα υπάρχουν στις τουαλέτες ή στους χώρους που αλλάζουν ρούχα οι μαθητές, αλλά θα υπάρχει καταγραφή (εικόνα- ήχος) σε όλες τις άλλες περιοχές της τάξης. Ο νόμος θα καθορίζει με σαφήνεια κάτω από ποιες συνθήκες και ποιος έχει δικαίωμα να δει τις καταγραφές αυτές. Αρκετές σχολικές περιφέρειες αλλά και ομάδες εκπαιδευτικών τάχθηκαν κατά του μέτρου, εξηγώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι έχουν επιφυλάξεις σχετικά με το κόστος και την αποτελεσματικότητά του όσο αφορά τη βελτίωση της ασφάλειας των μαθητών. Παρόλα αυτά, ο Abbott υπέγραψε την νομοθεσία χωρίς κανένα σχόλιο. Ο νέος νόμος θα τεθεί σε εφαρμογή από το σχολικό έτος 2016-2017.


Απόδοση του άρθρου State To Require Cameras In Special Ed Classrooms της Shaun Heasley
Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός- Νηπιαγωγός


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου