Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Το ταλέντο ενός εφήβου με Σύνδρομο Prader Willi στα ντραμς!

Columbus, Ohio. Στον Jake Vasiloff αρέσει να ροκάρει. Ο 18χρονος είναι hard-core. Αισθάνεται καλύτερα και πιο άνετα όταν παίζει στα ηλεκτρικό ντραμς του τη μουσική των Pantera, metallica και άλλων συγκροτημάτων. Ωστόσο, είναι πάντα πρόθυμος να κατεβάσει την ένταση, να αφήσει στην άκρη τις μπαγκέτες και να παίξει ταμπουρίνο, bongo και άλλα «απαλά» κρουστά για τον τελευταίο δίσκο του πατέρα του, το “Above the Piner” που ο Jeff Vasiloff περιγράφει ως «ευχάριστο να τον ακούς» και «κλασικό». Το ντουέτο πατέρα – γιου απολαμβάνει το χρόνο που περνούν μαζί δημιουργώντας αυθεντικά, κυρίως ορχηστρικά κομμάτια. Αυτές τις στιγμές δημιουργίας τις απολαμβάνουν ακόμα περισσότερο, καθώς έχουν έναν επιπλέον στόχο, που είναι πολύ κοντά στην καρδιά τους. Τα έσοδα από τις πωλήσεις του Above the Pines θα δοθούν στο Prader Willi Syndrome Association of Ohio. 

Ο Jake Vasiloff, τελειόφοιτος στο Hilliard Darby High School, που ακούει τις περισσότερες νύχτες heavy metal μουσική για να κοιμηθεί, γεννήθηκε με Σύνδρομο Prader Willi μια χρωμοσμική ανωμαλία που χαρακτηρίζεται από μυϊκή αδυναμία, ακόρεστο αίσθημα πείνας και ελαφριά με μέτρια νοητική καθυστέρηση. 

«Τα πρώτα χρόνια ήταν πολύ δύσκολα με όλες τις θεραπείες και τις παρεμβάσεις» εξηγεί ο Jeff Vasiloff, καθηγητής στο physician’s Assistant program στο Ohio University, campus στο Δουβλίνο. «Όταν ήταν μικρός, δεν ήξερα ότι θα τα κατάφερνε τόσο καλά. Δεν ήξερα ότι θα ήταν ικανός να μιλάει για τη μουσική – ότι θα είναι τόσο ταλαντούχος στη μουσική όσο είναι – οτι θα διασκέδαζε στις διακοπές και ότι θα είχε κορίτσι. Ποτέ δεν μου πέρασε από το μυαλό ότι θα τα πήγαινε τόσο καλά όσο τα πηγαίνει τώρα». Για την πρόοδο του Jake οι γονείς του πιστεύουν ότι ευθύνεται η μουσική . Ο γιος τους δεν μπορούσε να μιλήσει ή να περπατήσει μέχρι τα 3 του χρόνια, αλλά είχε αρχίσει να χτυπάει τηγάνια και κατσαρόλες πολύ νωρίτερα, θυμάται ο Jeff Vasiloff για το μικρότερο από τα 2 παιδιά του (η αδερφή του Jake, η Jen, είναι 20 ετών).

Η μητέρα του, Gina vasiloff- που έχει πάρει διαζύγιο από τον πατέρα του Jake- λέει ότι ο γιος της, ενώ μεγάλωνε, είχε ένα παιχνίδι bongo που η ίδια και ο πρώην σύζυγός της χρησιμοποιούσαν σαν κίνητρο για να τα πηγαίνει καλά ο Jake στις θεραπετικές του συνεδρίες (γυμναστικής και εργοθεραπείας). Δεν χρειαζόταν ωστόσο να τον καλοπιάνουν. «Η θεραπεύτρια είχε καταλάβει το ταλέντο του. Έλεγε ότι έχει τέλειο ρυθμό». Εκείνη την εποχή ο Jake ήταν 2 ετών. Ο Shawn Malone, band director πλέον στο Hillard Davidson High School, θυμάται ότι δίσταζε να κάνει σε ένα τόσο μικρό αγόρι ιδιαίτερα μαθήματα ντραμς, όταν ο πατέρας του Jake τον πήγε σε ηλικία 4 ετών στη σχολή μουσικής που είχε. Αλλά μετά ο Malone τον άκουσε να παίζει... «Είναι ένα πολύ ταλαντούχος ντράμερ. Ήταν μεγάλη έκπληξη για μένα το πάθος του. Αυτό ήταν πριν να αποκτήσει όλη αυτή την τεχνική που έρχεται με το χρόνο. Είχε την καρδιά ενός νεαρού ροκά». Ο Malone δίδαξε τον Jake για αρκετά χρόνια. Μερικές από τις πιο αγαπημένες του αναμνήσεις από την σχολή μουσικής ήταν όταν έβλεπε τον Jake να βυθίζεται στη ροκ και να αποκτά σταδιακά την ικανότητα του μουσικού να τραγουδά όλα τα λόγια από πολλά τραγούδια. Αν τον ρωτήσετε ποιο είναι το αγαπημένο του σγυκρότημα, ο Jake δεν θα σταματήσει στο ένα. Kiss, AC/DC, Metallica, Foo Fighters. Αν του πεις να διαλέξει όμως τον νούμερο ένα ντράμερ, δεν δυσκολεύεται καθόλου. «Ο λόγος που στράφηκα στα ντραμς είναι μια λέξη: Ringo” λέει ο Jake, αναφερόμενος στον Ringo Starr των Beatles. «Έκανε πράγματα που κανείς δεν μπορούσε να κάνει». 

Δεδομένου των σωματικών του περιορισμών- στα χαρακηριστικά του Συνδρόμου Prader Willi περιλαμβάνονται κοντά δάχτυλα και δυσκολίες στη λεπτή κινητικότητα – ο έφηβος φαίνεται τελείως ακατάλληλος για να παίζει ντραμς. Ωστόσο, για κάποιο λόγο, τα καταφέρνει. «Τα δάχτυλά του ήταν τόσο αδύναμα όταν γεννήθηκε» λέει ο Jeff Vasiloff. «Ευτυχώς, ο μουσικός του εγκέφαλος και όλοι οι μυς του δουλεύουν καλά όταν είναι να παίξει ντραμς». Η μαμά του Jake συμπληρώνει: «Σωματικά, έχει πολύ περιορισμένες κινητικές δεξιότητες. Θα πίστευε κανείς ότι όλα αυτά θα του προκαλούσαν δυσκολίες στα ντραμς, αλλά δεν έγινε κάτι τέτοιο». Τα ντραμς δεν τον βοήθησαν απλώς να αναπτυχθεί σωματικά, αλλά του παρείχε και τον καλύτερο αντιπερισπασμό για την συνεχή του πείνα – οι γονείς του έπρεπε να κλειδώνουν τα ντουλάπια με το φαγητό στο σπίτι και λειτουργούσε σαν εκτόνωση για τη νευρικότητα που νιώθει όταν είναι ευτυχισμένος- «κάτι που ισχύει για τον περισσότερο καιρό» λέει ο μπαμπάς του. 

Η μουσική έχει δώσει στον Jake ένα ταλέντο που τον έβαλε στο ίδιο επίπεδο με τους συνομηλίκους τους. Ο Jake αγαπάει το σχολείο, όπου αντί να είναι θύμα σχολικού εκφοβισμού, έχει «προστάτες» από διάφορους κοινωνικούς κύκλους (από τους ποδοσφαιριστές, τις μαζορέτες και πολλούς άλλους). Το πιο σημαντικό είναι ότι τα ντραμς του έδωσαν αυτοπεποίθηση. «Ο ντράμερ είναι το αφεντικό- ο αρχηγός του συγκροτήματος- και τους κρατάει όλους στο ρυθμό» λέει ο Jake, ο οποίος ελπίζει να μπει σύντομα σε κάποιο ροκ συγκρότημα. Η δυνατότητα που έχει ο Jake να βοηθήσει με τη σειρά του μια οργάνωση που τον έχει βοηθήσει καθώς και την οικογένειά του, εξηγεί η Gina Vasiloff, ενισχύει τρομερά την αυτοεκτίμησή του. Η Prader Willi Syndrome Association του Ohio προσφέρει εκπαίδευση, ευκαιρίες για κοινωνικές επαφές σε κοινωνικές εκδηλώσεις (χοροί, κατασκηνώσεις) και υποστήριξη σε 900 περίπου οικογένειες. Ο Jeff Vasiloff λέει ότι ήταν ιδιαίτερα μεγάλη βοήθεια αυτή η οργάνωση όταν ο γιος του ήταν μικρότερος και η οικογένεια γνώριζε ελάχιστα για το Prader Willi. 

Η μουσικός Molly Pauken λέει ότι είναι ιδιαίτερα χαρούμενη που συμμετέχει στην παραγωγή του Above the Pines. Παίζει έγχορδα σε αρκετά κομμάτια αυτής της αξιόλογης προσπάθειας. «Η μουσική έτσι και αλλιώς φέρνει τους ανθρώπους κοντά. Όταν αυτό το κάνει και για καλό σκοπό, είναι ακόμα πιο σπουδαίο» λέει η Pauken μέλος του Sirens and McGuffey Lane. Επίσης, λέει ότι απόλαυσε ιδιαίτερα την συνεργασία της με τον Jeff και την πληθωρική του προσωπικότητα. «Είναι ένα έξυπνο παιδί και απολαμβάνει όλους τους τύπους της μουσικής. Αλλά όταν μπαίνει πίσω από τα ντραμς, του αρέσει να τα χτυπάει δυνατά!». 

Απόδοση του άρθρου Teen’s Talent On Drums Helps Him Control Prader-Willi

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου