Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

3 ευχάριστες στάσεις γιόγκα για παιδιά με Αυτισμό.

Kathleen Rietz: The ABCs of Yoga for Kids
Η γιόγκα έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλά οφέλη για τα παιδιά στο Φάσμα του Αυτισμού. Για παράδειγμα, σε μια πρόσφατη μελέτη διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά στο Φάσμα του Αυτισμού σχολικής ηλικίας (Δημοτικού) που συμμετείχαν σε καθημερινά προγράμματα γιόγκα εμφάνιζαν χαμηλότερα επίπεδα επιθετικής συμπεριφοράς, κοινωνικής απόσυρσης και υπερκινητικότητας. 

Ο Αυτισμός είναι μια Αναπτυξιακή Διαταραχή που τυπικά εμφανίζεται τα πρώτα τρία χρόνια μετά τη γέννηση του παιδιού. Είτε πρόκειται για ήπιας ή σοβαρής μορφής, οι Διαταραχές στο Φάσμα του Αυτισμού σχετίζονται με δυσκολίες στην επικοινωνία και την κατανόηση κοινωνικών ενδείξεων που προκαλούν με τη σειρά τους, άγχος, στερεοτυπική/ καταναγκαστική συμπεριφορά και δυσκολίες στη διαχείριση συναισθημάτων. 

Τα παιδιά με Αυτισμό που κάνουν γιόγκα αισθάνονται πιο ήρεμα και άνετα με το σώμα τους. Έτσι, βιώνουν λιγότερο άγχος και ελέγχουν καλύτερα την συμπεριφορά και τα συναισθήματά τους. Στα οφέλη από την ενασχόληση όλων των παιδιών με τη γιόγκα περιλαμβάνονται η αύξηση της δύναμης, της ικανότητας συγκέντρωσης και της ευελιξίας. 

Στα παιδιά με Αυτισμό, επιπλέον παρατηρείται:

- μείωση του άγχους
- μείωση της στερεοτυπικής και επιθετικής συμπεριφοράς
- βελτίωση της ικανότητας ελέγχου των συναισθημάτων

Τα παιδιά με Αυτισμό είναι οπτικοί τύποι. Πολύχρωμες εικόνες που απεικονίζουν τις στάσεις της γιόγκα και παρουσιάζουν το πώς εκτελούνται μπορεί να είναι ιδιαίτερα βοηθητικές. Η ικανότητα κατανόησης των ενεργειών ενός άλλου ατόμου και η μίμηση αυτών των ενεργειών συνδέονται άμεσα με την ανάπτυξη των κοινωνικών – επικοινωνιακών δεξιοτήτων. 

Οι παρακάτω 3 στάσεις γιόγκα εστιάζουν στην αναπνοή και την κίνηση. Η εισπνοή- εκπνοή από τη μύτη κατά τη διάρκεια της γιόγκα συμβάλλει στην ηρεμία του νευρικού συστήματος και ενισχύει την ικανότητα αυτορρύθμισης. 

Η σταση Inhale ενθαρρύνει τα παιδιά να χρησιμοποιούν την τεχνική της βαθιάς αναπνοής. «Ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια όλων των στάσεων της γιόγκα είναι να θυμάται το άτομο να αναπνέει βαθιά, εισπνέοντας μέσω της μύτης». Εκτός από την επικέντρωση στην αναπνοή, η γιόγκα ενθαρρύνει και την κίνηση, έχοντας σαν αποτέλεσμα τη βελτίωση του κινητικού προγραμματισμού, της ισορροπίας, της δύναμης και της ευελιξίας. Η στάση του Φλαμίγκο είναι επίσης ιδιαίτερα καλή για τα παιδιά με Αυτισμό. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να ισορροπήσει κανείς στο ένα πόδι. Για αυτό το λόγο και μόλις κατακτηθεί η στάση αυτή, δίνει μεγάλη αυτοπεποίθηση στα παιδιά, επηρεάζοντας θετικά και άλλους τομείς της ζωής τους. Άλλη μια διασκεδαστική στάση γιόγκα είναι η στάση του Σκύλου. Αυτή η στάση τεντώνει στα πόδια, τον ιγνυακό τένοντα, τις γάμπες και τις καμάρες, ενώ παράλληλα ανοίγει τους ώμους και το στήθος, ενώ τονώνει και τους κοιλιακούς μυς. Τα παιδιά μπορούν ακόμα και να γαβγίζουν σαν σκυλάκια ενώ μένουν σε αυτή την στάση. 

Εν κατακλείδι, η γιόγκα μπορεί να βελτιώσει συνολικά την ποιότητα ζωής των παιδιών στο Φάσμα του Αυτισμού, αφού συμβάλλει στη μείωση του άγχους, την βελτίωση της συγκέντρωσης και της ικανότητας αυτορρύθμισης, καθώς και στην ανάπτυξη νέων κινητικών, επικοινωνιακών και κοινωνικών δεξιοτήτων. 

Απόδοση του άρθρου 3 Fun Yoga Poses for Kids with Autism

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου