Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

Το παιδί μου είναι συνεχώς στο κινητό. Tι μπορώ να κάνω;

Στη χώρα μας η πλειοψηφία των παιδιών που πηγαίνει Α’ Γυμνασίου έχει πλέον ένα κινητό τηλέφωνο. Σε μια αρκετά παλιά έρευνα του 2005 βρέθηκε ότι το 96,4% των εφήβων από 15-18 ετών έχουν κινητό.

Ας φανταστούμε πόσο θα έχει μεγαλώσει αυτό το φαινόμενο πλέον εν έτη 2017. Ο γονέας θα προθυμοποιηθεί να αγοράσει ένα κινητό στο παιδί του προκειμένου να διατηρήσει τον έλεγχο και την επιτήρησή του ακόμη και όταν είναι εκτός σπιτιού. Συνήθως οι τριήμερες εκδρομές του Γυμνασίου είναι η αφορμή για απόκτηση κινητού αλλά πολλές φορές και η μονοήμερη εκδρομή της ΣΤ’ Δημοτικού.

Το κινητό είναι τελευταίας τεχνολογίας, δηλαδή ένας μικρός υπολογιστής, ένα πολυεργαλείο στα χέρια ενός μικρού παιδιού. Το παιδί μπορεί λοιπόν να χρησιμοποιεί το ίντερνετ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ο νούμερο 1 προορισμός του...Πρέπει ωστόσο να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Όχι μόνο γιατί συνεχώς καταγράφονται περιστατικά κακής χρήσης του τηλεφώνου ή διακίνησης πορνογραφικών βίντεο μεταξύ μαθητών ακόμη και του Δημοτικού, αλλά το παιδί μας κρατώντας ένα κινητό τελευταίας τεχνολογίας και κυκλοφορώντας στους δρόμους γίνεται εύκολος στόχος κλοπής.
Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για να υπάρχει μια πραγματική ωφέλεια από το κινητό: 

1. Μην επιτρέπετε στο παιδί σας να παίρνει το τηλέφωνο μαζί του στο σχολείο. Θα το γλιτώσετε από πολλά μπλεξίματα.
2. Βάλτε όριο στο ποσό που μπορεί να ξοδεύει κάθε μήνα και μην κάνετε το λάθος να βάλετε σύνδεση στο παιδί σας γιατί σίγουρα θα βλέπετε παραφουσκωμένους λογαριασμούς κάθε μήνα!
3. Εξηγήστε του με σαφήνεια τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει για την υγεία η υπερβολική χρήση κινητών και η ακτινοβολία ειδικά πλέον με το 4G στα κινητά τελευταίας τεχνολογίας. Υπάρχουν πολλά άρθρα που μπορείτε να διαβάσετε μαζί του.
4. Μην το αφήνετε να κοιμάται με το κινητό κάτω από το μαξιλάρι ή δίπλα του και να το χρησιμοποιεί ως ξυπνητήρι. Καλό είναι να μην κάνετε κι εσείς το ίδιο.
5. Να το συμβουλεύετε να αποφεύγει τη σύνδεση στο ίντερνετ μέσω κινητού, γιατί μπορεί να αντιμετωπίσει απάτες και φυσικά υπέρογκους λογαριασμούς. Επίσης, εάν γίνεται κάτι «παράξενο» να σας ενημερώνει.
6. Μέχρι το Γυμνάσιο, καλό είναι να μην του δείξετε τον τρόπο να αποκτά MG και να μπαίνει στο ίντερνετ μέσω κινητού. Από κει και πέρα, δυστυχώς μόνο να τον συμβουλεύετε μπορείτε καθώς θα το μάθει από τους φίλους του.

Πάντα με υπομονή και ψυχραιμία, χωρίς φωνές και δράματα, καλό είναι να κάνουμε ήρεμες συζητήσεις με το παιδί μας και να κερδίζουμε κάθε φορά έτσι την εμπιστοσύνη του.

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Πηγή: mothersblog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου