Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Ντροπαλός νεαρός με Σύνδρομο Down παίρνει μέρος σε διαγωνισμό Bodybuilding.

Virginia Beach – Η ζωή δεν είαι εύκολη για τον Jon Atkins. Γεννημένος με Σύνδρομο Down, έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος με πράγματα που παλεύει να καταφέρει. Του πήρε χρόνια για να μάθει να μετράει ως το 10. Στα 19 του χρόνια μπορεί να διαβάσει μόνο 30 λέξεις. Οι δεξιότητες λεπτής κινητικότητας – όπως το κούμπωμα ενός πουκαμίσου- παραμένουν μια μεγάλη πρόκληση και πηγή απογοήτευσης. Ο Jon όμως δεν τα παρατάει. Είναι αγωνιστής και βρήκε κάτι στο οποίο είναι πολύ καλός: το Bodybuilding. Το γεγονός αυτό από μόνο του είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο, αφού τα άτομα με Σύνδρομο Down τυπικά έχουν χαμηλό μυϊκό τόνο. Ο Jon είναι ιδιαίτερα ήσυχος, μολονότι η μαμά του, Lisa Dudley, αναφέρει ότι στο σπίτι και στο σχολείο μιλάει ακατάπαυστα. «Απλά είναι ντροπαλός με τους ξένους», μας εξηγεί. 

«Σου αρέχει το Bodybuilding, Jon ?” Ένα μικρό χαμόγελο και ένα απλό «ναι» χαμηλώνοντας το κεφάλι και κοκκινίζοντας από ντροπή. Όταν όμως του ζητήσεις να σου δείξει τους μυς του, πετάγεται όρθιος και παίρνει τις βασικές πόζες επίδειξης. «Πήγαινε φυσιοθεραπεία κάθε μέρα μέχρι τα 5 του χρόνια» αναφέρει η Dudley. Τώρα όμως έχει δυναμώσει πολύ. Και αυτό βοήθησε την αυτοπεποίθησή του. Πρόσφατα, ο Jon έλαβε μέρος σε διαγωνισμό bodybuilding και ανέβηκε στην σκηνή μπροστά σε άγνωστους ανθρώπους. Ποτέ δεν είχε κάνει κάτι παρόμοιο. Ωστόσο, ανέβηκε έχοντας βάλει το ειδικό λάδι και το σπρέι μαυρίσματος, πάνω στην σκηνή με άλλους 40 άντρες, υπερβολικά γραμμωμένους. 

«Δίσταζε για το μικροσκοπικό μαγιώ που έπρεπε να φορέσει στο διαγωνισμό και για το ξύρισμα των ποδιών. Έπεσαν 1-2 δάκρυα μέχρι να το κάνει. Πιο πολύ επειδή στεκόμουνα από πάνω του στο μπάνιο και τον πίεζα να το τελειώσει. Όλοι οι άλλοι το κάνουν, άρα έπρεπε να το κάνει και αυτός. Αυτό του είπα». Όλα άρχισαν λίγα χρόνια πριν. «Κάθε φορά που ο άντρας μου πήγαινε στο δωμάτιό του για να κάνει βάρη, ο Jon τον παρακολουθούσε. Έτσι, του αγοράσαμε τα δικά του βαράκια και άρχισε να προπονείται μετά το σχολείο και πριν τον ύπνο». H Dudley εργάζεται με άτομα με νοητική καθυστέρηση. «Γέννησα τον Jon όταν ήμουν 18 χρονών και μου έμαθε πολύ περισσότερα από όσα του έμαθα εγώ. Για το τι είναι σημαντικό στη ζωή. Όπως πχ το να μην στεναχωριέσαι/ ανησυχείς για τα μικρά πράγματα. Και το να έχεις υπομονή. Δεν έχει σημασία πόσο γρήγορα μπορείς να κάνεις κάτι, αλλά το ότι μπορείς να το κάνεις. Επιμένει σε αυτό. Και μπορούσα να πω από την αρχή ότι το Bodybuilding ήταν κάτι που τον ενδιέφερε πραγματικά». Πριν από ένα χρόνο η Dudley έγραψε τον Jon σε ένα πρόγραμμα (Straight Edge Fitness) σε ένα γυμναστήριο, όπου γυμναζόταν μια φορά τη βδομάδα με προπονητή τον Joe Hartfelder. Ο Hartfelder είχε δουλέψει και με άλλο άτομο με Σύνδρομο Down. «Όσο δουλεύαμε μαζί, μπορούσα να δω πόσο πολύ αγαπούσε αυτό που έκανε» εξηγεί ο Hartfelder. «Οι επικοινωνιακές του δεξιότητες είναι περιορισμένες, αλλά όταν με βλέπει να κάνω κάτι, αμέσως προσπαθεί να το κάνει και εκείνος». ‘Οταν τον ρώτησαν αν ήθελε να συμμετέχει στο διαγωνισμό, απάντησε καταφατικά. Οι συμμετέχοντες έρχονταν από διάφορα μέρη – ερασιτέχνες που προσπαθούν να κερδίσουν ένα βραβείο που θα τους ανοίξει το δρόμο για να περάσουν σε επαγγελματικό επίπεδο. Στο διαγωνισμό αυτό δεν χρησιμοποιούνται χημικά. Μόνο φυσικά. Όλοι οι αθλητές εξετάζονται για χρήση ναρκωτικών και αναβολικών με πολύγραφο και οι νικητές κάνουν και ανάλυση ούρων. «Ο Jon δεν πέρασε από τον πολυγράφο. Δεν το θεωρήσαμε απαραίτητο» αναφέρουν οι διοργανωτές. Άλλωστε ο Jon δεν συναγωνίστηκε για να περάσει σε επαγγελματικό επίπεδο. Διαγωνίστηκε σε μια ειδική κατηγορία που δημιουργήθηκε έτσι ώστε να επιτρέπεται να βρίσκεται ο προπονητής του κάτω από την σκηνή, μπροστά του, προκειμένου να δείχνει στον Jon τις πόζες που έπρεπε να πάρει – έτσι ώστε να μην μπερδευτεί. 

Ωστόσο, η προσαρμογή αυτή δεν φάνηκε αναγκαία. Όταν ήρθε η σειρά του, ο Jon, το νούμερο 32, πήρε μια βαθειά ανάσα, ανέβηκε στην σκηνή και πήρε χωρίς δυσκολία όλες τις πόζες που του ζήτησαν οι κριτές. Το πλήθος ζητωκραύγαζε σε όλη τη διάρκεια της προσπάθειάς του. 

Ο Jon κατατάχθηκε δεύτερος – χάνοντας από συναθλητή του με εγκεφαλική παράλυση, έναν bodybuilder που είχε λάβει μέρος σε 3 ακόμα διαγωνισμούς. Η ήττα δεν φάνηκε να στεναχωρεί τον Jon. 

Χειροκρότημα; Ασημένιο μετάλλιο; 

Μεγάλο χαμόγελο!


Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου