Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Mελέτη περιγράφει πώς «μεταδίδεται» η παχυσαρκία από γενιά σε γενιά

Περίπου το 35-40% του παιδικού Δείκτη Μάζας Σώματος κληροδοτείται από τους γονείς, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Economics and Human Biology. Η μελέτη ρίχνει φως στο πως «μεταδίδεται» η παχυσαρκία από γενιά σε γενιά. 

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σασεξ μελέτησαν στοιχεία για το ύψος και το βάρος 100.000 παιδιών και των γονιών τους από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ινδονησία, την Ισπανία και το Μεξικό. 

Παρατήρησαν ότι η μεταβίβαση του ΔΜΣ μεταξύ των γενεών είναι κατά προσέγγιση συνεχής περίπου στο 0,2 ανά γονιό, δηλαδή ο ΔΜΣ του κάθε παιδιού οφείλεται, κατά μέσο όρο, 20% στην μητέρα και 20% στον πατέρα. 

«Αυτό ισχύει και στις έξι χώρες που μελετήσαμε, ανεξαρτήτως της οικονομικής κατάστασης, του βαθμού εκβιομηχάνισης ή του είδους της οικονομίας της χώρας. Η μελέτη αποτυπώνει για πρώτη φορά πως μεταδίδεται μεταξύ των γενεών η παχυσαρκία, τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες», σημειώνει ο καθηγητής Πήτερ Ντολτον, κύριος συγγραφέας της μελέτης.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης πως η επίδραση του ΔΜΣ των γονιών στον ΔΜΣ του παιδιού εξαρτάται από το ποιος είναι ο ΔΜΣ του απογόνου. Σε όλους τους πληθυσμούς που μελετήθηκαν, διαπιστώθηκε η «γονική επίδραση» να είναι η χαμηλότερη στα αδύνατα παιδιά και η μεγαλύτερη στα πιο παχύσαρκα. Σ’ ένα αδύνατο παιδί ο ΔΜΣ του προέρχεται κατά 10% από τη μητέρα και κατά 10% από τον πατέρα. Στα πιο παχύσαρκα, η κληρονομιά αγγίζει το 30% από κάθε γονιό. 

«Αυτό δείχνει ότι τα παιδιά των παχύσαρκων γονέων είναι πιθανότερο να είναι παχύσαρκα και τα ίδια όταν μεγαλώσουν, αφού η γονική επίδραση είναι υπερδιπλάσια σ’ αυτά εν αντιθέσει με τα αδύνατα. Και το στοιχείο αυτό είναι δηλωτικό για την υγεία των παιδιών παγκοσμίως. Θα πρέπει να ξανασκεφτούμε την έκταση του προβλήματος της παχυσαρκίας ως αποτέλεσμα οικογενειακών παραγόντων και γενετικής κληρονομιάς, αντί των επιλογών που κάνουμε ως άτομα», καταλήγει ο Δρ Ντολτον. 

Μαίρη Μπιμπή

Πηγή: health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου