Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Ψυχικά προβλήματα εμφανίζουν τα παιδιά με εξαιρετικά χαμηλό βάρος γέννησης

Τα νεογνά με εξαιρετικά χαμηλό σωματικό βάρος γέννησης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης προβλημάτων ψυχικής υγείας μετέπειτα στη ζωή τους, σύμφωνα με μεγάλη ανασκόπηση στοιχεία που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Psychological Bulletin.

Καναδοί επιστήμονες εξέτασαν στοιχεία από 41 μελέτες που είχαν διεξαχθεί την περίοδο 1990-2016 και περιλάμβαναν πάνω από 2.700 εξαιρετικά χαμηλού βάρους νεογνά (ζύγιζαν δηλαδή κάτω από 1.000 γραμμάρια) και περισσότερα από 11.000 νεογνά με φυσιολογικό βάρος γέννησης, που είχαν γεννηθεί στις ΗΠΑ, τον Καναδά και άλλες 10 χώρες. 

Τα εξαιρετικά χαμηλού σωματικού βάρους γέννησης νεογνά είχαν υψηλότερο κίνδυνο συγκεκριμένων ψυχικών προβλημάτων. Ως παιδιά και έφηβοι ήταν πιθανότερο να έχουν σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, ενώ στην εφηβεία μπορεί να αντιμετώπιζαν και κοινωνικά προβλήματα. 

Στην ενήλικη ζωή είχαν υψηλότερα ποσοστά άγχους, κατάθλιψης και ντροπαλότητας και αξιοσημείωτα χαμηλά επίπεδα κοινωνικής λειτουργικότητας. 

«Η ανασκόπηση επισημαίνει τον υψηλό κίνδυνο των συγκεκριμένων ατόμων για ψυχολογικές δυσκολίες, χωρίς απαραίτητα να σημαίνει ότι όποιος έχει γεννηθεί με εξαιρετικά χαμηλό σωματικό βάρος θα εμφανίσει τέτοια προβλήματα», εξηγεί η κύρια συγγραφέας της μελέτης Καρεν Μαθιουσον, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακ Μάστερ του Οντάριο. 

Οι επιστήμονες αποδίδουν τον αυξημένο κίνδυνο ψυχικών προβλημάτων στις στρεσογόνες βιολογικές προκλήσεις που ανακύπτουν κατά την βρεφική ηλικία για όσα παιδιά έχουν γεννηθεί με εξαιρετικά χαμηλό σωματικό βάρος. 

Μαίρη Μπιμπή
Πηγή: health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου