Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

Ονειρεύονται τα άτομα με τύφλωση; Μύθοι και παρανοήσεις σχετικά με την τύφλωση που δεν πρέπει να πιστεύετε.

Η όραση είναι η βασική μας αίσθηση που μας επιτρέπει να κινούμαστε στο χώρο αποτελεσματικά και με ασφάλεια. Επομένως είναι λογικό να πιστεύουν πολλοί άνθρωποι ότι η απώλεια όρασης είναι κάτι τρομακτικό. Ο φόβος της τύφλωσης έχει οδηγήσει σε πολλούς μύθους και παρανοήσεις σχετικά με αυτή την κατάσταση. Στο βίντεο της Mental Floss «16 μύθοι για την τύφλωση» όπου ο Josh Sundquist εξηγεί ότι είναι μύθος ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που είναι νομικά τυφλοί είναι τελείως τυφλοί. Μόνο το 18% των ατόμων με οπτική αναπηρία είναι νομικά τυφλά, ένας όρος που σημαίνει ότι η όρασή τους είναι 20/200 ή λιγότερη. Επιπλέον, μόνο το 10% των νομικά τυφλών ατόμων είναι τελείως τυφλά. 

Η ολική τύφλωση δεν είναι αυτό που βλέπουμε εμείς οι βλέποντες όταν κλείνουμε τα μάτια μας. Ολική τύφλωση σημαίνει ότι το άτομο δεν βλέπει τίποτα, όχι ότι τα βλέπει όλα μαύρα. Η μεγαλύτερη πλειοψηφία των ατόμων με κάποια οπτική αναπηρία μπορούν να δουν κάποια χρώματα ή τουλάχιστον να διακρίνουν την διαφορά ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι. Η ολική τύφλωση σημαίνει ότι το άτομο δεν μπορεί να δει το φως ή τα χρώματα, ακόμα και το μαύρο. 

Μια άλλη λανθασμένη πεποίθηση είναι ότι τα άτομα με τύφλωση δεν ονειρεύονται. Έχουν όνειρα για τα ίδια πράγματα που έχουν και οι άλλοι άνθρωποι, όπως πχ για τις κοινωνικές συναναστροφές τους, τις επιτυχίες και τις αποτυχίες τους, ακόμα και τα πραγματικά παράξενα όνειρα που έχουν οι βλέποντες. Τα άτομα με ολική τύφλωση έχουν όνειρα που τα βιώνουν σαν (narrative) αφηγήσεις χρησιμοποιώντας τις άλλες αισθήσεις τους. 

Μια μελέτη στη Δανία βρήκε ότι τα άτομα με ολική τύφλωση έχουν 4 φορές περισσότερους εφιάλτες σε σχέση με τους βλέποντες. Στην ίδια μελέτη ζήτησαν από συμμετέχοντες με ολική τύφλωση, με κανονική όραση και με περιορισμένη όραση να καταγράψουν τα όνειρά τους. Οι συμμετέχοντες με ολική τύφλωση ήταν 3 φορές πιο πιθανό να αναφέρουν μυρωδιές στα όνειρά τους. Γιατί όταν μιλάμε για τύφλωση, υπάρχουν πολύ περισσότερα πράγματα από όσα βλέπει κανείς….


Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου