Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Κρίσιμης σημασίας η επιλογή παπουτσιών για τα παιδιά

Η αγορά παπουτσιών για τα παιδιά απο τους περισσότερους ενήλικες αντιμετωπίζεται ως υποχρέωση. Και όμως η σωστή επιλογή παπουτσιων είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη του παιδιού καθώς ένα "λάθος" ζευγάρι παπούτσια μπορεί να προκαλέσει προβλήματα τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον.

Για το λόγο αυτο είναι σημαντικό τα παπούτσια να επιλέγονται προσεκτικά και να μη αντιμετωπίζονται ως αξεσουάρ. Καταρχήν τα παπούτσια θα πρέπει να έχουν το σωστό μέγεθος. Ούτε μικρότερα ούτε μεγαλύτερα. Πολλοί επιλέγουν μεγαλύτερο από το κανονικό νούμερο, με το σκεπτικό ότι το πόδι μεγαλώνει γρήγορα. Πραγματικά ισχύει αυτό, όμως τα μεγάλα παπούτσια δυσκολεύουν το παιδί στο περπάτημα και το τρέξιμο. Ο γενικός κανόνας που ισχύει είναι ότι το μακρύτερο δάχτυλο πρέπει να έχει κενό από το τέλος του παπουτσιού ένα με ενάμισι δάχτυλο (ένα έως δύο εκατοστά), τα δάχτυλα να μπορούν να κινούνται ελεύθερα και η φτέρνα να μη βγαίνει αλλά ούτε να πιέζεται.. Αν η φτέρνα βγαίνει εύκολα, το παπούτσι είναι πολύ μεγάλο. Αν την πιέζει, είναι πολύ μικρό.

Σημαντικό είναι το βάρος και η ευστάθεια. Για αυτό ,φροντίστε να μην είναι πολύ βαριά και να μην έχουν από κάτω σόλα που γλιστράει. Σημαντικό είναι να δοκιμάζετε πάντα και τα δύο παπούτσια στο παιδί, γιατί είναι απόλυτα φυσιολογικό η μία πατούσα να είναι μεγαλύτερη από την άλλη. Επιλέγετε το μέγεθος που ταιριάζει στο μεγαλύτερο πόδι.

Μην αγοράζετε σκληρά παπούτσια στο παιδί με την προοπτική ότι αργότερα θα μαλακώσουν.Επίσης , πρέπει να είναι φτιαγμένα από υλικό που αναπνέει και είναι ευλύγιστο. Παπούτσια από πλαστικό ή καουτσούκ είναι σκληρά, άκαμπτα και προκαλούν εφίδρωση στα πόδια. Προτιμήστε παπούτσια από πανί, καμβά ή δέρμα, που επιτρέπουν στο πόδι να αναπνέει, να κινείται και να τεντώνεται.

Τελος καλό είναι να είστε επιφυλακτικοί στα παπούτσια με κορδόνια. Πολλά παιδιά δεν γνωρίζουν να τα δέσουν και αν δεν είναι λυμένα κινδυνεύουν να τα πατήσουν και να πέσουν. Παπούτσια με φερμουάρ ή αυτοκόλλητες ταινίες είναι βολικότερα.

Πηγή: Sofokleousin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου